Archives

3D pero jako ideální dárek pro kreativní děti. S Basic 2 vymodelujete cokoliv od dinosaura po náušnice pro panenky

Máte někdy pocit, že vaše děti už mají všechny hračky, na které jen můžete pomyslet? Zdá se vám zbytečné a nepraktické hromadit další, které jejich pozornost udrží jen na pár hodin a děti se k nim už nikdy nevrátí? 3D pero Basic 2 od české značky 3Dsimo zabaví všechny děti školního věku i jejich rodiče a to na dlouhé hodiny. Zároveň jim pomůže v rozvoji představivosti a zručnosti. 

Basic 2 umožňuje dětem každého věku rozvíjet kreativní myšlení pomocí prostorového kreslení a modelování okrasných předmětů a hraček, při kterém si vylepší dovednosti lehké motoriky a osvojí si přesnost a trpělivost. Tvořivá práce je na dlouhé hodiny odtrhne od všudypřítomných počítačů a obrazovek a moderní cestou jim vrátí chuť tvořit. S perem budou moci vymodelovat své oblíbené pohádkové postavičky, modýlky letadel, aut nebo třeba vánoční ozdoby. Fantazii se meze nekladou.

Balení obsahuje lehké a ergonomické pero v červené barvě, knihu inspirací a 48 kusů filamentů – plastových strun představujících náplň do pera, které jsou dostupné v 25 barevných variantách. Velkou výhodou je odolná baterie, která na jedno nabití vydrží 3 hodiny aktivní práce a děti tak nemusí pracovat s nástrojem zapojeným do zásuvky. 3D pero pak svým maximálně ergonomickým tvarem padne do ručky žáka druhé třídy i 30letého nadšence do 3D tisku. Balení rovněž obsahuje e-book s dalšími nápady na tvorbu a o případnou další inspiraci se postará komunita sdružující se právě kolem produktů od společnosti 3Dsimo. Ta se soustředí nejčastěji na YouTube a Instagramu, kde sdílí různé videonávody, obrázky a šablony výtvorů majitelů per z celého světa.

V začátcích jako předloha k práci poslouží přiložená kniha inspirací, která obsahuje přesné návody na výrobu 24 projektů. Děti v ní najdou nápady, jak vyrobit jednoduché ozdoby na skleničky nebo na sponky, sestavit si kostru dinosaura nebo zkonstruovat model raketoplánu. Komunita 3Dsimo pak nabízí stovky dalších projektů v široké škále obtížnosti. Inspiraci zde najde jak školák, který chce prostorově nakreslit svého oblíbeného superhrdinu nebo vyrobit netradiční formičky na vánoční cukroví, tak umělec, který pracuje na návrhu originálních plastik nebo šperků.

Basic 2 je 3D perem opravdu pro každého. Umí prostorově kreslit stejně dobře jako “dospělácká” pera a díky bezpečné teplotě, která nikdy nepřesáhne 65°C, je zcela nemožné se o něj popálit. Struny, jejichž nahřátím je umožněno prostorové kreslení, jsou vyrobeny z polykaprolaktonu (PCL), což je materiál, který není toxický, a tak nikterak neškodí zdraví. Materiál PCL navíc podléhá přirozenému rozkladu, a proto šetří i naši planetu.

Všechny výrobky 3Dsimo oproti většině svých konkurentů z řad 3D per vynikají tím, že jsou kompletně vyvíjeny i vyráběny v pražské dílně a odtud putují do všech koutů světa. Jedná se tak o ryze český produkt populární u dětí a dospělých z více než 150 zemí. V České republice je Basic 2 k dostání ve všech hlavních e-shopech včetně Alzy, kde jej pořídíte už od 999 Kč.

PF 2015

Nový rok je tady. A my vám do něj přejeme jen to nejlepší. Slovy východních astonomů a astrologů se řítíme do roku dřevěné kozy. Máme tedy zaručené informace, že se bude jednat o rok plný harmonie a poklidu, zároveň však nových příležitostí ve znamení střízlivého náhledu na život. Optimismus a očekávání dobrého v osobním i pracovním životě je tedy na místě. A kdyby si v businessu náhodou dobré věci dávaly přece jen načas a nepřicházely samy, jsme připraveni jim opět s plným nasazením pomáhat.

Vše dobré přejí všichni z FYI Prague

Jaké je o vánočních svátcích riziko vloupání do obytných objektů v jednotlivých krajích?

Majitelé domů a bytů pravděpodobně čeká dobrá zpráva – počet krádeží vloupáním meziročně klesá. Situace je však podle odborníků i nadále špatná – jen se stabilizuje po loňské zhoršené bezpečnostní situaci, kterou způsobila amnestie prezidenta republiky. Z prognózy vloupání do domů a bytů o letošních Vánocích, kterou zpracovala společnost TOKOZ vyplývá, že vyloupen bude zhruba jeden dům ze 3700 a jeden byt ze 14 500. Pro majitele rodinných domů i bytů bude o Vánocích situace tradičně nejhorší v Praze, kde je šance na vloupání v obou případech výrazně vyšší, než ve zbytku republiky. Průměrná škoda za vloupání do domu se pak o Vánocích odhaduje na 55 000 u domu a asi 49 000 Kč u bytu.

Rodinné domy – v klidných krajích kriminalita meziročně stoupá, v těch méně bezpečných naopak klesne.

V případě rodinných domů se dá o Vánocích očekávat průměrně 17% meziroční pokles krádeží vloupáním. Největší pokles se dá očekávat v Praze, a to o celých 37 %, o 26% pak v Jihomoravském kraji a o 25 % v Libereckém kraji. Nejvýraznější zhoršení situace pak může nastat v Olomouckém kraji – o 33 %, v Ústeckém kraji o 13 % a na Vysočině o 9 %.

Podíváme-li se na vánoční riziko vloupání do rodinných domů, zjistíme, že situace bude i přes deklarovaný meziroční pokles krádeží vloupání nejhorší v Praze, kde je šance na vloupání 1:1550. Následuje Plzeňský kraj (1:2600) a Středočeský kraj (1:2900). Naopak nejklidněji mohou svátky slavit majitelé rodinných domů na Vysočině (1:9000), která i přes výrazný meziroční nárůst krádeží vloupáním zůstává nejklidnějším krajem. Dále pak ve Zlínském kraji (1:7750) a v Olomouckém kraji – ten, přestože v něm krádeží vloupáním do rodinných domů meziročně přibylo nejvíce z celé republiky, zůstává třetím nejklidnějším.

Meziročně se na Vánoce odhaduje také pokles škod, které zloději majitelům rodinných domů způsobí – a to o 22 %.

Byty – vloupání méně než u rodinných domů, meziroční pokles je však menší

V otázce bytů se očekává meziroční průměrný pokles vloupání asi o 12 %, nejvíce v Moravskoslezském a Karlovarském kraji (shodně o 38 %) a v Královéhradeckém kraji (o 25 %). Oproti tomu se situace meziročně zhorší ve Středočeském kraji, a to o 133 %, které však nejsou zcela směrodatná kvůli malému počtu vyloupených bytů v tomto kraji obecně. Podobným případem je Pardubický kraj, kde se odhaduje nárůst vloupání na dvojnásobek – i zde se bude jednat spíše o jednotky bytů. 62% nárůst se pak očekává v Jihomoravském kraji.

Stejně jako u rodinných domů, i v případě bytů bude situace nejhorší v Praze s rizikem 1:4350, dále pak v Královéhradeckém kraji s rizikem 1:5500. Třetím nejméně bezpečným krajem bude Ústecký s rizikem vloupání 1:9750.
Naopak zcela minimální riziko hrozí ve Středočeském kraji (zde je ohrožen zhruba jeden byt ze 70 000), Olomouckém kraji (zhruba jeden byt ze 60 000) a  v Pardubickém kraji  (zhruba jeden byt z 50 000).

Celková škoda způsobená zloději pak meziročně klesá asi o třetinu.

Rok 2014 přinesl větší erudici Čechů v otázce bezpečnosti

Přestože meziroční pokles průměrných hodnot je pozitivní informací, odborníci dlouhodobě upozorňují na skutečnost, že se stále jedná o zbytečně vysoké údaje. Čeští majitelé objektů totiž stále nejsou dostatečně erudovaní v otázce bezpečnosti. Situace se však postupně mění k lepšímu a rok 2014 je toho důkazem. Impulsem byla paradoxně již zmiňovaná amnestie, která v roce 2013 výrazně zhoršila bezpečnostní situaci v zemi. Lidé se díky ní začali více zajímat o možnosti zabezpečení svých objektů a začali být náročnější. A výrobci jim rádi vyšli vstříc.

Češi se více zajímají o výrobky, které nakupují, více se orientují nejen v bezpečnostních normách, ale také jednotlivých technologiích. I přesto však zůstávají poměrně konzervativní ve svých požadavcích a potřebách. I proto jsme na základě požadavků běžné české domácnosti v letošním roce uvedli vložku TECH – vysoce odolnou vložku s pružinovými stavítky do 700 korun,“ uvádí Jitka Vozábová ze společnosti TOKOZ. „Investice se rozhodně vyplatila, tento segment dostupných zámkových vložek bezpečnostní třídy 3 čeká v následujících letech růst.“

Zvýšení investice do nákupu bezpečnostních mechanismů potvrzuje i Jan Krupíř, autor edukačního webu Zamcenydum.cz.
„Zvýšila se průměrná částka, kterou běžný majitel objektu proinvestuje do jeho zabezpečení,“ uvádí Krupíř. „Stále se však pohybujeme v investicích v řádech desetikorun měsíčně, což je velmi málo. V ideálním případě by měla investice do zabezpečení objektu zhruba odpovídat jedné desetině hodnoty chráněného majetku. V českých měřítkách se však stále setkáváme s částkou zhruba desetkrát až stokrát nižší.“

Jaký bude rok 2015? Češi by měli využít rostoucích příjmů a investovat do zabezpečení

První pozitivní prognózy naznačují, že mírný pokles krádeží vloupáním bude následovat i v příštím roce. Na druhou stranu může růst průměrná škoda, způsobená zloději. Důvodem je především fakt, že poroste kupní síla obyvatel a v domácnostech se bude po hubených letech nacházet stále cennější majetek.
„Klesající trendy rozhodně nemohou vést ke snížení ostražitosti,“ varuje Krupíř. „Zloději se situaci dokáží velmi rychle přizpůsobit, jak bylo prokázáno v nedávné minulosti.“

Češi by tak měly využít rostoucích příjmů svých domácností také k investici do zabezpečení.
„Majitelé objektů by se měli řídit poučkou, že každá proinvestovaná stokoruna dokáže dostatečně ochránit majetek v hodnotě tisícikoruny a zároveň výrazně zpomalit zloděje, aby se zmocnil majetku v hodnotě deseti tisíc korun,“ uvádí Vozábová. „Je velký rozdíl v kvalitě vložky za tři sta korun a bezpečnostní vložky za dvojnásobnou cenu. Přitom rozdíl v investici není nijak zásadní a běžná domácnost si ho může bez problému dovolit.“

Poznámka ke zvolené metodice prognózy

Jedná se o srovnání statistických dat Policie ČR. Prognóza je tvořena srovnáním celorepublikové prosincové statistiky vloupání (počty a škody) z let 2012 a 2013 s letošním celoročním (leden – říjen – aktuálnější data PČR nezveřejňuje) průměrem. Z těchto dat pak můžeme dopočítat očekávané hodnoty pro letošní prosinec a vánoční období. V jednotlivých regionech také sledujeme trendy z předchozích let, ale jsou poměřeny s výsledky celorepublikového zkoumání. Jsou tak získány hodnoty, které jsou s ohledem na povahu sledovaných veličin a jejich zpracování aplikovatelné jako prognóza pro letošní rok, které by se neměly – pokud nedojde z nepředpokládaných příčin ke skokové změně trendu – příliš lišit od skutečných hodnot.

 

Obchodní dům Kotva s novou kampaní věří konceptu slow shopping a inspiruje se světovými trendy

OD Kotva představil novou image kampaň pro nadcházející sezonu. Před letošními svátky sází na koncept slow-shoppingu, který nakupování představuje především jako zážitek. Inspiruje se světovými trendy a vychází vstříc požadavkům, které zákazníci kladou na městské obchodní domy. Úspěšně pokračuje v předchozí komunikační lince zastřešené claimem „Kotva – jiná než ji znáte“.

Těžištěm kampaně jsou nové vizuály pracující s kouzlem momentu při nákupech a odpočinku v obchodním domě Kotva. Snímky, za kterými stojí Olivie Dvořáková, vznikaly v zákoutích obchodního domu. Česká fotografka tak představuje nejen modely z kolekcí místních značek, ale i prostředí ikonické stavby jako takové.

„Nechala jsem v kompozicích zvýraznit typické architektonické prvky celé stavby, pilíře a střešní terasu,“ uvádí Dvořáková. „Kotva totiž není pouze o obchodech a značkách, radosti z nakupování a lidech, kteří ji navštěvují. Kotva je svébytný, nezaměnitelný svět sám pro sebe, kosmopolitní a přesto komorní a intimní. A takový jsem se jej snažila zachytit.“

Slow-shopping kampaň již druhou sezonu rozvíjí image linka „Jiná než ji znáte“, která představuje pokračující přeměnu obchodního domu Kotva. Ten v posledních letech prošel zásadní rekonstrukcí a nadále rozšiřuje portfolio svých obchodů a služeb. Mezi novinky posledních měsíců patří pokračující proměna čtvrtého podlaží, které po otevření wellness studia se solnou jeskyní a tanečního klubu naplňuje ucelený koncept relaxačně sportovní zóny.

Novou image linku podpoří mimo jiné strategicky umístěné outdoorové plochy, zejména billboardy, CLV a rolling boardy.

„Kampaň bude cílit především na nové nebo občasné zákazníky, kterým chceme dokázat, že se obchodní dům Kotva mění s každým měsícem,“ zmiňuje Jaroslav Petrů, generální ředitel OD Kotva. „Do jeho přeměny budeme i nadále investovat. Mezi naše nejbližší milníky patří otevření nové dětské zóny ve čtvrtém patře a představení celé řady dalších atraktivních módních značek.“

Kotva patří mezi tzv. druhou generaci českých obchodních domů. Otevřen byl v roce 1975 jako přední prémiový československý obchodní dům. Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikala podle návrhu Věry Machoninové a Vladimíra Machonina a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let. Současným vlastníkem OD Kotva je společnost MARKLAND Kotva a.s.

První pozitivní prognózy: Majitele bytů čeká nejméně vloupání za tři roky

Majitele bytů čeká na závěr roku pozitivní zpráva – celorepublikově výrazně klesl počet krádeží vloupáním a tento trend se s největší pravděpodobností udrží i v zimě. Vyplývá to z prognózy, kterou podle policejních statistik a znalosti dosavadního vývoje kriminality zpracovala společnost TOKOZ. Na jejím základě je možné konstatovat, že oproti loňskému roku by měla být letošní zima výrazně klidnější. Meziroční zhoršení se očekává pouze u dvou krajů republiky. Za poklesem počtu krádeží vloupáním stojí celá řada faktorů – mimo jiné rostoucí erudice Čechů v otázce zabezpečení a ochota více investovat do ochrany vlastního majetku.

Počet vloupání v republice meziročně klesl o 14 %, nejvíce v Plzeňském kraji

Dosavadní pokles vloupání do bytů v rámci celé ČR činí podle policejních statistik 14,3 %. Největší pokles zaznamenal Plzeňský kraj (38,2 %) a dále Jihomoravský (36,2 %) a Zlínský kraj (35,6 %) a Vysočina (35,7 %). Nárůst statistiky dokládají pouze ve dvou krajích – Karlovarský o 13,9 % a Moravskoslezský o 3 %.

Ze statistik zároveň vyplynulo, že říjen byl pravděpodobně v otázce vloupání do všech obytných objektů nejklidnějším měsícem celého letošního roku. Pozitivním faktem také je, že podle prognózy se sice počet krádeží vloupáním do obytných objektů zvýší, stále se však bude jednat o hodnoty, které jsou v celoročním měřítku spíše podprůměrné.

Lidé lépe chrání majetek, škody klesly o pětinu

Velmi pozitivní je také fakt, že výrazně klesly škody na majetku, které zloději majitelům bytů způsobili. Hlavní důvod je podle odborníků jasný – lidé začali brát vážně ochranu svého majetku. Prvotním impulsem se stala amnestie v roce 2013 a následovný skokový nárůst krádeží vloupáním. Teprve nyní, takřka po dvou letech je jasné, že tato „lekce“ naučila Čechy brát bezpečnost vlastního majetku vážněji. Potvrzuje to i Jitka Vozábová, specialistka ze společnosti TOKOZ, jednoho z nejstarších českých výrobců zámků a kování.
„Český zákazník se začal postupně měnit. Více přemýšlí o ochraně vlastního majetku, začíná ctít doporučené zásady jeho zabezpečení a více se orientuje v nabídce na trhu. Rozpoznává rozdíly mezi jednotlivými bezpečnostními třídami a je stále více ochoten připlatit si i za vyšší míru zabezpečení,“ vysvětluje Vozábová.

I díky tomu je možné letos sledovat výrazný meziroční pokles škod způsobených krádežemi vloupáním do bytů. Celorepublikově klesly o takřka 21 % na průměrnou úroveň, v některých krajích však i o více než 80 %.

Počty vloupání i škody by mohly být ještě nižší

I přes pozitivní vývoj celé situace však nepřestává platit skutečnost, že velká část uskutečněných vloupání a způsobených škod je zbytečná. Protřelí vlastníci bytů jsou bohužel stále v menšině. Podle některých odborníků dokonce převládají ti, kteří o vhodném zabezpečení sice přemýšlí, ale
v důsledku ho řeší minimálně anebo vůbec.

„Zabezpečení českých domů a bytů je bohužel stále velmi špatné. Lidé nedostatečně respektují zásadu rovnoměrného zabezpečení a trvale podceňují riziko. Podle našich odhadů je dobře zabezpečen dokonce pouze jeden dům nebo byt z deseti,“ uváděl již v minulosti Antonín Roll, předseda Asociace českých lockpickerů. „Problém je, že do většiny domů nebo bytů se dostane i příležitostný zloděj, aniž by k tomu musel mít speciální náčiní. Často stačí jen základní hrubá síla nebo zcela jednoduché zlodějské techniky.“

Dobrá zpráva pro majitele domů a bytů. V prvním pololetí roku 2014 bylo méně vloupání než loni.

Nárůst počtu krádeží vloupáním do domů, bytů a rekreačních objektů sledovala většina majitelů s obavami. Nyní však přichází dobrá zpráva. Aktualizované policejní statistiky přinesly definitní potvrzení toho, že loňský kritický rok se díky prezidentské amnestii statisticky vymykal. Za první pololetí letošního roku totiž počet vyloupených nemovitostí meziročně výrazně klesl.

Z čísel vyplývá, že celkově bylo za prvních 6 měsíců roku 2014 nahlášeno 2815 vloupání do domů, 1952 vloupání do bytů a 2377 vloupání do chat nebo chalup. Jejich počet meziročně poklesl o 18,2% u rodinných domů, 10,5% v případě bytů a 18,3% u rekreačních objektů.

Jakkoli zní tato čísla pozitivně, „vyhráno“ ještě není. To, jestli počet vyloupených nemovitostí meziročně klesne i v průběhu zlodějské špičky – tedy právě probíhající letní sezony – potvrdí až policejní statistiky na konci měsíce července. A před předčasným optimismem varují i někteří odborníci, například JUDr. Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb.

„Na základě zkušenosti se obávám, že opravdová krize může teprve přijít,“ uvedl Kameník. „Z mého pohledu se projevuje stále více kriminogenních faktorů. Pokud rok 2014 nepřekoná v počtu vloupání loňský rok, budu jedině rád.“

Počet obyvatel na 1 krádež vloupáním do obytných objektů
1. pololetí roku 2014 (čím menší hodnota, tím větší riziko)
pozice kraj počet (v tis. obyvatel)
1 Středočeský kraj 0,85
2 Hl. m. Praha 0,98
3 Liberecký kraj 1,15
4 Plzeňský kraj 1,30
5 Ústecký kraj 1,40
Celá ČR 1,47
6 Karlovarský kraj 1,58
7 Moravskoslezský kraj 1,75
8 Jihočeský kraj 1,78
9 Královéhradecký kraj 1,94
10 Jihomoravský kraj 2,09
11 Vysočina 2,10
12 Pardubický kraj 2,39
13 Olomoucký kraj 2,66
14 Zlínský kraj 3,19

Jak řádí prázdninoví zloději?

Společnost TOKOZ, tradiční český výrobce zámků a kování, zpracovala před prázdninami prediktivní mapu, určující přibližný počet objektů, které mohou být o prázdninách vyloupeny. Po aktualizaci s pomocí červnových dat Policie ČR z ní vyplývá, že zloději budou aktivnější v srpnu. V právě probíhajícím červenci jim může padnout za oběť až 430 rodinných domů a asi 380 bytů, v srpnu pak bude počet vyloupených domů obdobný, počet vyloupených bytů vzroste na cca 410.

Nejaktivnější budou zloději ve Středočeském kraji a Praze v případě rodinných domů a v Praze a Ústeckém kraji v případě bytů. Z pohledu počtu objektů na jedno vloupání – který je pro určení skutečného rizika směrodatný – pak neveselou statistiku vede Praha, a to jak v případě rodinných domů (jedno vloupání na 915 objektů), tak bytů (jedno vloupání na cca 1 930 bytů.)

Vysoké riziko vloupání bývá přisuzováno zejména laxnímu přístupu Čechů k zabezpečení vlastního majetku. Zatímco zloději mají i díky nákupu specializovaného nářadí přes internet stále větší technologické možnosti, majitelé objektů to nerespektují.

„Zabezpečení českých domů a bytů je bohužel stále velmi špatné. Lidé nedostatečně respektují zásadu rovnoměrného zabezpečení a trvale podceňují riziko. Podle našich odhadů je dobře zabezpečen dokonce pouze jeden dům nebo byt z deseti,“ říká Antonín Roll, předseda Asociace českých lockpickerů. „Problém je, že do většiny domů nebo bytů se dostane i příležitostný zloděj, aniž by k tomu musel mít speciální náčiní. Často stačí jen základní hrubá síla nebo zcela jednoduché zlodějské techniky.“

To potvrzuje i ing. Ladislava Píbilová, specialistka společnosti TOKOZ. Podle průzkumů společnosti sice Češi do zabezpečení investují, ale pouze malé částky v řádu stokorun, které jsou navíc využity nekoncepčně. A situace se meziročně příliš nelepší. V roce 2013 TOKOZ provedl průzkum, ze kterého vyplynulo, že 82 % tuzemských dveří dokáže překonat příležitostný zloděj do tří minut s použitím jednoduchého nářadí. V roce 2014 pak TOKOZ při stejném průzkumu zjistil zlepšení situace o pouhé 2 procentní body.

Z rozhovorů se zákazníky víme, že prvním impulsem pro dostatečného zabezpečení vlastního objektu bývá až první zkušenost se zlodějem,“ uvádí Píbilová. „Což jasně demonstruje zanedbávání preventivních opatření.“

Co když už je zloděj vevnitř?

Na druhou stranu je známým faktem, že pokud se zloděj rozhodne do objektu dostat, většinou ho „běžné“ překážky nezastaví. Dokonce i státní bezpečnostní normy počítají s tím, že profesionálního zloděje často není možné zastavit, jen výrazně zpomalit. Druhou věcí je ovšem fakt, že ani vloupání do objektu nemusí nutně znamenat desetitisícové škody. Je ovšem třeba dodržovat alespoň
základní bezpečnostní zásady

„Jakmile se zloděj dostane do objektu, může často krást bez jakéhokoli omezení. Lidé nejsou zvyklí cennosti dostatečně ukrývat anebo zabezpečovat přímo uvnitř svých domácností,“ komentuje Jan Krupíř, autor poučného webu Zamcenydum.cz. „V případě rodinných domů nebo bytů tak vznikají zcela zbytečné škody při vyloupení dílen, sklepů nebo garáží, kde se nachází rychle zpeněžitelný majetek v hodnotě řádu desetitisíců.“

Podle Krupíře přitom stačí vycházet z předpokladu, že se zloděj snaží po vniknutí do objektu zmizet co nejrychleji – hrozí totiž, že hluk spojený s vloupáním již upozornil například pozorné sousedy. Nutnost překonávat uvnitř objektu další neočekávanou překážku nebo nutnost cennosti hledat může zloděje odradit.
„Cenné věci tedy stačí schovat, ideálně pod zámek. Je pravděpodobné, že se zloděj spokojí spíše s příslovečným vrabcem v hrsti,“ míní Krupíř.

O letošních prázdninách bude vyloupen zhruba každý 2030. rodinný dům a 5280. byt. Nejhůře bude v Praze.

Jaká je šance, že si o letošních prázdninách zloději vyberou právě Váš byt? Možná větší, než si myslíte. Podle aktualizovaných policejních statistik sice počet nahlášených krádeží vloupání v rámci celé ČR meziročně klesá, obyvatelé některých krajů však mohou mít větší problémy než loni. Vyplývá to z mapy predikce rizika vykradení domů a bytů, kterou na základě policejních statistik zpracoval výrobce zámků a kování TOKOZ.

Zatímco v loňském červenci a srpnu došlo k nahlášení 1 931 vloupání do domů a bytů, letos by mohla být situace o něco klidnější. Na základě statistické predikce se dá předpokládat pokles vloupání do rodinných domů o 12 % a v případě bytů až o 15 %. Situace se tak ve srovnání s loňským kritickým rokem zlepší. I tak však zůstane vysoce riziková přinejmenším v některých krajích. Již nyní je totiž na základě meziročního srovnání první třetiny letošního roku jasné, že například na Vysočině, v Libereckém kraji nebo Moravskoslezském kraji zlodějů spíše přibude.

Ve kterých krajích hrozí největší riziko pro majitele domů a bytů?

Prázdniny jsou tradičně rizikovější pro majitele rodinných domů. Nahrává tomu především vidina většího lupu a také nedostatečné zabezpečení – podle interního průzkumu TOKOZ se ani v roce 2014 výrazně nezvětšil podíl kvalitně zabezpečených rodinných domů. Amatérskému zloději tak stále podlehnou čtyři domy z pěti.
V poměru vyloupených rodinných domů bude nejrizikovější Praha, kde může být vyloupen až každý 1130. rodinný dům, následovaná Středočeským krajem (každý 1300. rodinný dům), Ústeckým krajem (každý 1440. rodinný dům) a Plzeňským krajem (každý 1670. rodinný dům).

V případě vyloupených bytů je situace mírně lepší. Například v Praze může být vyloupen každý 1990. byt, v Ústeckém kraji každý 3410. byt a ve třetím nejrizikovějším Moravskoslezském kraji pak každý 3630. byt. Zloději budou mít zájem především o byty ve větších městech. I tentokrát pravděpodobně narazí na nedostatečné zabezpečení – podle průzkumu TOKOZ je celých 59 % vchodů do bytových domů chráněno zámkem nejvýše druhé bezpečnostní třídy, bezpečnostní dveře má pouze 13 % vchodů do bytových domů. V případě zabezpečení samotných bytů je situace podobná jako u rodinných domů – zhruba 80 % z nich má špatně zabezpečené vstupní dveře.

Rezidenční park Na Vackově okem quadroptéry

Už to nebude trvat dlouho a Metrostav Development zahájí výstavbu rezidence NA VACKOVĚ. V rámci collaborative projectu s agenturou Fresh Services, která projekt zaštiťuje, nyní finišujeme webové stránky, jejichž součástí bude 360° panorama okolí pozemku.

Na trhu není mnoho firem, které mají dostatečné technologické know how pro pořízení snímků z nižších až středních výšek. Šli jsme proto najisto a oslovili přímo tým Helicam. David a Štěpán mají se snímáním leteckých pohledů pro developery mnohé zkušenosti a jejich stroj je skutečně vypilovaný do každého detailu. To, že většina dílů pochází z jejich vlastního vývoje sice znamená, že vám nemůžeme ukázat detailní fotky snímacího zařízení (opravdu – špionáž je prý v této branži častá), zato však máme jistotu, že snímky budou co k čemu i z míst, kde už to s quadroptérou docela hází.

Vzhledem k orientaci pozemku jsme začínali fotit ráno v sedm. Radost z perfektního bezvětří sice zkazil ne úplně pěkný opar nad Prahou, ale odkládat focení na další dny nemělo smysl. Přišla by studená fronta a po studené frontě už by mohlo být pozdě i kvůli odkvétající vegetaci. Okolí budoucího rezidenčního parku bereme z výšky 180 metrů – právě tahle hranice krásně ukazuje, jak je Vackov nádherně zaklíněn mezi lokalitu Vápenky, Židovských pecí, Žižkova a nákladového nádraží.

Bude to sice chtít trochu „zazelenat“ parcely mezi stavebními ohradami, ale jinak vše vypadá dobře. V tenhle čas je tam vážně krásně – zelený klid a mír. Takže doporučuji – pokud přemýšlíte, jakou novou pražskou lokalitu poznat, vydejte se na Vackov. A pak třeba do kina Aero, které je co by kamenem dohodil. A pokud vás zajímá architektura, nezapomeňte si před tím prohlédnout Alfarezidenci – zajímavý projekt s pěkně počeštěnými prvky cohousingu.

10% nárůst krádeží motocyklů s průměrnou škodou kolem 55 000 korun

Radost ze začátku letní sezony hatí nepříznivé údaje policejních statistik. Z nich totiž vyplývá, že v letošním roce již bylo odcizeno o 8,6 % více motocyklů než za stejné období loni, celková škoda navíc meziročně stoupla o celých 37 %. A start motorkářské sezony tento trend s přihlédnutím k loňským výsledům pravděpodobně ještě prohloubí. Na pozoru by se měli mít také motoristé, kteří ukládají své sezonní pneumatiky například na chatu nebo chalupu, kde se mohou stát snadným terčem zlodějů.

Přestože Policie ČR zveřejní statistiky za březen až v polovině tohoto měsíce, na základě dosavadních dat můžeme udělat alespoň základní prognózu. Zatímco v roce 2013 bylo za první dva měsíce ukradeno necelých šest desítek motocyklů a průměrná škoda činila 44 224 korun, letos to bylo o 8,6 % více a průměrná škoda činila dokonce 55 762 korun. Březnová statistika tak velmi pravděpodobně přesáhne 10% nárůst.

„Zvyšující se počet krádeží motocyklů se přímo úměrně odráží v poptávce po nejrůznějších typech zabezpečení. Standardem se stávají kotoučové zámky s alarmem, lankové zámky nebo řetězové zámky třetí a vyšší bezpečnostní třídy,“ uvádí Jitka Vozábová, marketingová specialistka segmentu motoproduktů společnosti TOKOZ. Ta patří mezi přední dodavatele zabezpečovacích mechanismů pro motocykly a pro letošní rok představila několik zásadních novinek, které se vyznačují dobrým poměrem ceny a výkonu.

MOTO zámek s alarmem na kotoučovou brzdu

Tělo zámku je z odolného zinkového odlitku vybaveného pohybovým a otřesovým čidlem, které při manipulaci bez klíče spouští alarm s hlasitostí 110 db. Průměr zámkového čepu je 7 milimetrů a celková délka zámku pouhých 95 milimetrů. Zámek je dodáván s textilním pouzdrem, které kromě dvou klíčů obsahuje také náhradní balení LR44 baterií.
Na základě zákaznické poptávky je zámek lakován čtyřmi barevnými odstíny, které vychází z hlavních barevných odstínů karoserií motocyklů – odstín lesklého chromu, černé, červené a žluté.

  • Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 459 Kč

Kódový lankový zámek k zabezpečení helmy s LED osvětlením

Jednoduchý kódový lankový zámek pro zabezpečení helmy je doplněn ocelovým lankem v plastovém potahu o celkovém průměru 12 mm a délce 1 metru. Plastový potah je navržen tak, aby chránil uzamykané předměty proti oděrkám. LED osvětlení umožňuje manipulaci s kódovým číselníkem i ve tmě.

  • Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 219 Kč

Řada X SAFETY BOX pro ochranu motocyklu v garáži poslouží i při skladování disků se sezonními pneumatikami

Zámky s podlahovým kotvením z řady X SAFETY BOX, které majitelé motocyklů pravděpodobně velmi dobře znají, lze využít také pro samostatné zabezpečení disků se sezonními pneumatikami. Jarní měsíce totiž pravidelně vykazují nárůst počtu krádeží vloupáním do chat nebo chalup, kde motoristé pneumatiky často skladují. Vzhledem k tomu, že kvalitní zimní pneumatiky paří k artiklům, které zloděj dokáže i v létě jednoduše zpeněžit, je samostatné zabezpečení na místě.

  • X SAFETY BOX III: Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 1 930 Kč
  • X SAFETY BOX IV: Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 3 650 Kč

 

Krádež bývá dílem okamžiku, i malá zábrana může pomoci

Dodatečné zabezpečení majetku je v rámci řešení celého bezpečnostního štítu často opomíjené. Přitom jsou to právě dodatkové zámky, jež lze pořídit za cenu v řádech stokorun, které mohou zloděje v jeho konání odradit. Podle pravidla pěti minut totiž platí, že majetek, ke kterému se zloděj do pěti minut nedostane, je ve většině případů v bezpečí – a to jak na ulici, tak v garáži.

Přes polovinu dveří do bytových domů chrání jen lehce překonatelné zámky

Jak vypadá průměrný český vchod do bytového domu? Přestože byl zrekonstruovaný v posledních deseti letech, je bez bezpečnostních dveří, bezpečnostního zámku a doplňkové zabezpečení prostoru vchodu tvoří pouhá fotobuňka. Vyplývá to z průzkumu společnosti TOKOZ, který provedla se zástupci SVJ po celé České republice. TOKOZ na adrese svj.tokoz.cz spouští konzultační službu zaměřenou právě na společenství vlastníků jednotek.

Čtvrtinu vchodů chrání zámek bezpečnostní třídy 3, 16 % pak zámek bezpečnostní třídy 4 – ten podle normy musí odolat zkušenému zloději s vrtačkou, kladivem nebo sekerou.
Nízká míra zabezpečení je v kontrastu se stářím rekonstrukce vchodů. Naprostá většina vchodů prošla generální rekonstrukcí v posledních 20 letech, 51 % vchodů bylo dokonce zrekonstruováno v posledních 10 letech. Pouze 3 % prošla rekonstrukcí před více než 20 lety.

Nepříliš lichotivě vyznívají také poznatky o doplňkovém zabezpečení vchodů. Je bez něj takřka třetina všech vchodů. 44 % procent vchodů využívá jako doplňkové zabezpečení světelnou fotobuňku, 13 % vchodů má namontované bezpečnostní dveře. 6 % je vybaveno videotelefonem, 5 % vybaveno kamerovým systémem a 1 % kamerovým systémem s přímým napojením na služebny policie.
Alarmující je také fakt, že ve 40 % případů nikdo neřeší ztracený nebo ukradený klíč. V případě klíčů, které jsou ztraceny nebo ukradeny s osobními doklady, podle kterých není problém dům dohledat, přitom riziko vykradení výrazně stoupá.

V otázce největších problémů se obyvatelé nejčastěji setkávají se špatně fungujícími dveřmi, které nejdou dovírat. Dále si obyvatelé stěžují na letáky v domě (21 %) anebo nepořádek (17 %), spojený s nedostatečným zabezpečením vstupních dveří. Zvýšenou kriminalitu jako problém vnímá 15 %.

„Ne zcela dobré výsledky výzkumu pro nás byly překvapující, hlavně s přihlédnutím k výši investic, jaké se do oprav vchodů v posledních letech vložily,“ uvádí Lucie Filová, specialistka ze společnosti TOKOZ. „Špatně zabezpečené vchodové dveře znamenají zvýšené riziko pro všechny nájemníky a přináší zvýšené riziko vloupání do bytů, sklepů nebo společných prostor. Správci objektů tak v podstatě starost o bezpečí uvnitř domu přenáší na ně.“

TOKOZ proto přichází s programem, který by měl SVJ s volbou nejvhodnějšího zabezpečením pomoci. Slibuje si od něj lepší informovanost bytových družstev, zejména při hledání komplexní ochrany domu, jednotlivých bytů i společných prostor. Do programu je možné zapojit se vyplněním formuláře na stránce svj.tokoz.cz. V jeho rámci je za zvýhodněných podmínek možné vybavit vchod například vložkou TOKOZ PRO, která podle Asociace českých lockpickerů nebyla doposud překonána žádnou z nedestruktivních zlodějských metod.