První pozitivní prognózy: Majitele bytů čeká nejméně vloupání za tři roky

Majitele bytů čeká na závěr roku pozitivní zpráva – celorepublikově výrazně klesl počet krádeží vloupáním a tento trend se s největší pravděpodobností udrží i v zimě. Vyplývá to z prognózy, kterou podle policejních statistik a znalosti dosavadního vývoje kriminality zpracovala společnost TOKOZ. Na jejím základě je možné konstatovat, že oproti loňskému roku by měla být letošní zima výrazně klidnější. Meziroční zhoršení se očekává pouze u dvou krajů republiky. Za poklesem počtu krádeží vloupáním stojí celá řada faktorů – mimo jiné rostoucí erudice Čechů v otázce zabezpečení a ochota více investovat do ochrany vlastního majetku.

Počet vloupání v republice meziročně klesl o 14 %, nejvíce v Plzeňském kraji

Dosavadní pokles vloupání do bytů v rámci celé ČR činí podle policejních statistik 14,3 %. Největší pokles zaznamenal Plzeňský kraj (38,2 %) a dále Jihomoravský (36,2 %) a Zlínský kraj (35,6 %) a Vysočina (35,7 %). Nárůst statistiky dokládají pouze ve dvou krajích – Karlovarský o 13,9 % a Moravskoslezský o 3 %.

Ze statistik zároveň vyplynulo, že říjen byl pravděpodobně v otázce vloupání do všech obytných objektů nejklidnějším měsícem celého letošního roku. Pozitivním faktem také je, že podle prognózy se sice počet krádeží vloupáním do obytných objektů zvýší, stále se však bude jednat o hodnoty, které jsou v celoročním měřítku spíše podprůměrné.

Lidé lépe chrání majetek, škody klesly o pětinu

Velmi pozitivní je také fakt, že výrazně klesly škody na majetku, které zloději majitelům bytů způsobili. Hlavní důvod je podle odborníků jasný – lidé začali brát vážně ochranu svého majetku. Prvotním impulsem se stala amnestie v roce 2013 a následovný skokový nárůst krádeží vloupáním. Teprve nyní, takřka po dvou letech je jasné, že tato „lekce“ naučila Čechy brát bezpečnost vlastního majetku vážněji. Potvrzuje to i Jitka Vozábová, specialistka ze společnosti TOKOZ, jednoho z nejstarších českých výrobců zámků a kování.
„Český zákazník se začal postupně měnit. Více přemýšlí o ochraně vlastního majetku, začíná ctít doporučené zásady jeho zabezpečení a více se orientuje v nabídce na trhu. Rozpoznává rozdíly mezi jednotlivými bezpečnostními třídami a je stále více ochoten připlatit si i za vyšší míru zabezpečení,“ vysvětluje Vozábová.

I díky tomu je možné letos sledovat výrazný meziroční pokles škod způsobených krádežemi vloupáním do bytů. Celorepublikově klesly o takřka 21 % na průměrnou úroveň, v některých krajích však i o více než 80 %.

Počty vloupání i škody by mohly být ještě nižší

I přes pozitivní vývoj celé situace však nepřestává platit skutečnost, že velká část uskutečněných vloupání a způsobených škod je zbytečná. Protřelí vlastníci bytů jsou bohužel stále v menšině. Podle některých odborníků dokonce převládají ti, kteří o vhodném zabezpečení sice přemýšlí, ale
v důsledku ho řeší minimálně anebo vůbec.

„Zabezpečení českých domů a bytů je bohužel stále velmi špatné. Lidé nedostatečně respektují zásadu rovnoměrného zabezpečení a trvale podceňují riziko. Podle našich odhadů je dobře zabezpečen dokonce pouze jeden dům nebo byt z deseti,“ uváděl již v minulosti Antonín Roll, předseda Asociace českých lockpickerů. „Problém je, že do většiny domů nebo bytů se dostane i příležitostný zloděj, aniž by k tomu musel mít speciální náčiní. Často stačí jen základní hrubá síla nebo zcela jednoduché zlodějské techniky.“