Přes polovinu dveří do bytových domů chrání jen lehce překonatelné zámky

Jak vypadá průměrný český vchod do bytového domu? Přestože byl zrekonstruovaný v posledních deseti letech, je bez bezpečnostních dveří, bezpečnostního zámku a doplňkové zabezpečení prostoru vchodu tvoří pouhá fotobuňka. Vyplývá to z průzkumu společnosti TOKOZ, který provedla se zástupci SVJ po celé České republice. TOKOZ na adrese svj.tokoz.cz spouští konzultační službu zaměřenou právě na společenství vlastníků jednotek.

Čtvrtinu vchodů chrání zámek bezpečnostní třídy 3, 16 % pak zámek bezpečnostní třídy 4 – ten podle normy musí odolat zkušenému zloději s vrtačkou, kladivem nebo sekerou.
Nízká míra zabezpečení je v kontrastu se stářím rekonstrukce vchodů. Naprostá většina vchodů prošla generální rekonstrukcí v posledních 20 letech, 51 % vchodů bylo dokonce zrekonstruováno v posledních 10 letech. Pouze 3 % prošla rekonstrukcí před více než 20 lety.

Nepříliš lichotivě vyznívají také poznatky o doplňkovém zabezpečení vchodů. Je bez něj takřka třetina všech vchodů. 44 % procent vchodů využívá jako doplňkové zabezpečení světelnou fotobuňku, 13 % vchodů má namontované bezpečnostní dveře. 6 % je vybaveno videotelefonem, 5 % vybaveno kamerovým systémem a 1 % kamerovým systémem s přímým napojením na služebny policie.
Alarmující je také fakt, že ve 40 % případů nikdo neřeší ztracený nebo ukradený klíč. V případě klíčů, které jsou ztraceny nebo ukradeny s osobními doklady, podle kterých není problém dům dohledat, přitom riziko vykradení výrazně stoupá.

V otázce největších problémů se obyvatelé nejčastěji setkávají se špatně fungujícími dveřmi, které nejdou dovírat. Dále si obyvatelé stěžují na letáky v domě (21 %) anebo nepořádek (17 %), spojený s nedostatečným zabezpečením vstupních dveří. Zvýšenou kriminalitu jako problém vnímá 15 %.

„Ne zcela dobré výsledky výzkumu pro nás byly překvapující, hlavně s přihlédnutím k výši investic, jaké se do oprav vchodů v posledních letech vložily,“ uvádí Lucie Filová, specialistka ze společnosti TOKOZ. „Špatně zabezpečené vchodové dveře znamenají zvýšené riziko pro všechny nájemníky a přináší zvýšené riziko vloupání do bytů, sklepů nebo společných prostor. Správci objektů tak v podstatě starost o bezpečí uvnitř domu přenáší na ně.“

TOKOZ proto přichází s programem, který by měl SVJ s volbou nejvhodnějšího zabezpečením pomoci. Slibuje si od něj lepší informovanost bytových družstev, zejména při hledání komplexní ochrany domu, jednotlivých bytů i společných prostor. Do programu je možné zapojit se vyplněním formuláře na stránce svj.tokoz.cz. V jeho rámci je za zvýhodněných podmínek možné vybavit vchod například vložkou TOKOZ PRO, která podle Asociace českých lockpickerů nebyla doposud překonána žádnou z nedestruktivních zlodějských metod.