Zloděj do tří minut překoná čtyři dveře z pěti. Situace se zlepšuje jen pomalu.

Více než 80 % tuzemských dveří dokáže překonat příležitostný zloděj do tří minut s použitím jednoduchého nářadí. Vyplývá to z letošních výsledků interní analýzy společnosti TOKOZ. Oproti loňskému roku sice dochází k mírnému zlepšení
v zabezpečení, ale jen o několik málo procent. Pozitivní změnou je však fakt, že se lidé o bezpečnost začínají více zajímat. Důvodem může být loňský rok, který byl v otázce vloupání do obytných objektů kritický.

Největším problémem nadále zůstává nerespektování zásady bezpečnostního štítu – tedy nerovnoměrné zabezpečení všech potenciálně rizikových přístupových cest do objektu. Dalším problémem je také konzervativní chování při nákupu zabezpečovacích mechanismů a nedostatečná výše investic do zabezpečení majetku. Například u zámků většina majitelů objektů stále kupuje stavítkové vložky nízkých bezpečnostních tříd nebo zcela bez certifikace.  Ve výsledku to znamená, že přes 80 % dveří lze překonat pomocí jednoduchých zlodějských metod – například pomocí bumpingu.

Lépe na tom však nejsou ani zámky u bytových domů. V prvním čtvrtletí roku 2014 provedla společnost TOKOZ celorepublikový průzkum se společenstvími vlastníků jednotek, ze kterého vyplynulo, že celých 59 % vchodů do bytových domů je chráněno zámkem nejvýše druhé bezpečnostní třídy. Bezpečnostní dveře má nainstalováno jen asi 13 % bytových domů. V kombinaci s nedostatečně zabezpečenými dveřmi do bytů, případně sklepních kójí se jedná o výrazné riziko pro nájemníky.

Situace není jednoduchá ani při zabezpečování majetku přímo v domácnosti. Cenný majetek totiž bývá zabezpečen zcela nevhodně anebo vůbec. Při vniknutí do bytu nebo domu tak zloději často nic nebrání v tom, aby se jednoduše dostal například k elektronice, šperkům nebo penězům. I z toho důvodu v loňském roce stoupla průměrná škoda na vykradený objekt – na 57 461 Kč v případě rodinného domu a 44 669 Kč u bytů.

„Pro Čechy je charakteristická nízká gramotnost v otázce zabezpečení vlastního majetku a podceňování rizik,“ myslí si Lucie Filová, specialistka společnosti TOKOZ, která patří mezi nejstarší české výrobce zámků a kování. „Z toho vyplývá nedostatečná prevence. Výrazně lépe k bezpečnosti svého majetku přistupují teprve po první zkušenosti se zlodějem.“
I to je možná důvod, proč se v letošním roce situace mírně mění a Češi se začínají o možnosti zabezpečení alespoň zajímat. V roce 2013 bylo totiž vyloupeno o celých 22 % domů a 5 % bytů více, než v roce předchozím.