Výživné v datech – jak na začátku roku 2019 stojí jeden z nejrozšířenějších sociálních problémů Česka?

Asociace neúplných rodin, která provozuje program VašeVýživné.cz, jež zdarma pomáhá rodinám s problematikou alimentů, přináší statistické shrnutí za loňský rok. Přestože situace i nadále zůstává kritická zejména kvůli chybějící dlouhodobé strategii státu a odkladům ve schválení potřebné legislativy, najde se i celá řada pozitivních momentů. Jaký tedy byl rok 2018 očima rodičů samoživitelů a v jaké podobě problém vstoupil do roku současného?

info grafika 2018_4 (1)

  • Pokles celorepublikového dluhu na výživném

První dobrou informací je další pokles celorepublikového dluhu na výživném. Ten se za rok 2018 dostal na samotnou hranici 10 miliard korun – což je pokles o tři miliardy za poslední tři roky. Co to znamená? Celorepublikový dluh ovlivňují dvě věci. Na jedné straně ochota povinných hradit alimenty, na straně druhé schopnost oprávněných případné dluhy vymáhat. Pomohla tedy především silnější ekonomika a větší dostupnost asistenčních programů, které zdarma pomáhají řešit případné dlužné výživné.

  • Pouze pětina případů se vyřeší exekucí, 12 % je za současné legislativy neřešitelných

Exekucí kvůli alimentům bylo za rok 2018 zahájeno zhruba 4200. Skoro polovina z nich byla realizována právě přes asistenční programy. Například VašeVýživné.cz pro své klienty v loňském roce spravovalo 1800 exekucí. Je však třeba dodat, že exekuční řešení je s ohledem na povahu situace využito pouze ve 20 % případů, v těch ostatních přichází na řadu mediace nebo domluva, zhruba 12 % případů pak spadá do pásma, kdy za současné legislativní situace není možné oprávněnému efektivně pomoci.

  • Rostoucí zájem o asistenční programy, které zdarma vše vyřeší za rodiče

Program VašeVýživné.cz za rok 2018 přivítal 10 259 nových klientů. To je zhruba o 6 % více než v předchozím roce. Rodiče, kteří se potýkají s problémy ze strany svého bývalého partnera, se na asistenční programy obrací stále častěji. Pro řešení agendy nejsou potřeba žádné zkušenosti, vše pomůže vyřešit proškolený asistent. Kromě úspory času i finančních prostředků si rodiče pochvalují také lepší vyjednávací pozice při komunikaci s dlužníkem.
„V České republice se asistenční programy staly standardem, který nám závidí všechny okolní země. Za loňský rok jsme rodičům odeslali neuvěřitelných 58,5 milionu korun, o které by jinak museli bojovat sami,“ uvádí Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz. „Je třeba si uvědomit, že rodina u dlužníků bývá v rámci splácení dluhů bohužel až na posledním místě, nemají z ní takový respekt, jako když dluží například telefonnímu operátorovi nebo poskytovateli energie. Přitom finanční prostředky většinou mají. A to chceme změnit.“

  • Klesá počet nahlášených trestných činů na policii

Již šestým rokem podle statistik PČR klesá počet nahlášených případů zanedbání povinné výživy. V roce 2018 to bude meziročně asi o 8 % méně, podle odhadů Asociace neúplných rodin by se mělo jednat o zhruba 8300 případů – data od policie zatím chybí. Pokles však není možné vnímat jednoznačně pozitivně. Utváří ho i velká část rodičů, kteří místo návštěvy policie řeší situaci alternativními cestami.
„Pokud je dlouhodobě krácena povinnost dítěte na výživném, mělo by být nahlášení problému na policii samozřejmostí. Takovou situaci není možné přehlížet a jedná se o jediný způsob, jak na ni stát upozornit,“ uvádí Novotná. „Na druhou stranu chápeme skepsi rodičů, kteří se nepotřebují pomstít partnerovi, ale hledají způsob, jak zajistit finance pro svou rodinu. To však policie ani při nejlepší vůli zařídit z podstaty věci nedokáže.“

  • Dluží stále především muži, průměrně 92 000 korun

Nejméně pozitivní informací loňského roku pak je, že v případě zahájeného vymáhání se rodičům průměrně daří vymoci stále pouze 50 % dlužné částky. I zde je však patrný posun, neboť v předchozích letech to bylo méně.
A jak se změnila průměrná persona dlužníka? Stále se jedná nejčastěji o muže (z 93 %), kterým je kolem 40 let. Možná trochu překvapivě nežijí na okraji společnosti, mají práci a velice často novou rodinu. Průměrně dluží 92 000 korun, dluh se kumuluje zhruba pět let.