Velký pátek jako svátek zvýší riziko vykradení rekreačních objektů

V letošním roce v České republice bude po více než šedesáti letech opět slavit Velký pátek jako státem uznaný svátek. Prodloužené Velikonoce s sebou však přinesou zvýšené riziko pro chataře a chalupáře – řada z nich totiž využije čtyřdenní volno k odzimování svých rekreačních objektů a zavezení části sezonní výbavy. Ta se však pravděpodobně stane lákadlem pro zloděje.

V České republice je více než 420 tisíc chat a chalup, ročně jich je vykradeno více než 2500. Celková škoda, kterou zloději za rok majitelům rekreačních objektů způsobí, překračuje 42 milionů korun. Zajištěn je jen její nepatrný zlomek – asi 150 000 korun. Zhruba za třetinou krádeží vloupáním do chat a chalup stojí zkušení recidivisté – tedy ti, kteří mají dlouholeté zkušenosti s vytipováváním objektů, jejichž majitelé nebyli dostatečně opatrní. A právě na tyto zloděje by si chataři a chalupáři měli dát pozor o letošních Velikonocích.

„Letošní Velikonoce nastává kombinace hned několika rizikových faktorů,“ komentuje situaci Jan Krupíř, specialista na zabezpečení objektů a autor edukačního webu Zamcenydum.cz. „Riziko výrazně zvýší nově zavedené páteční volno, více osob se rozhodne využít dvojnásobného víkendu, odzimovat svoji chatu nebo chalupu a užít si zde první příjemný letošní pobyt. Nahraje tomu pravděpodobně také počasí – zima by o Velikonocích již mohla definitivně ustoupit. Třetím faktorem je pak skutečnost, že Velikonoce jsou letos poměrně brzy a dá se tedy očekávat příchod další chladné fronty, která v dubnu znemožní další návštěvy chat a chalup.“

Právě na to však čekají zloději. S každým studeným týdnem, kdy je malá pravděpodobnost, že by rekreační zařízení někdo obýval, pak výrazně roste riziko jeho vykradení. Podle Krupíře je tedy rozumné veškeré věci, které člověk na chatu či chalupu přiveze, opět odvézt. Majetek, který je v rekreačním objektu uschován celoročně, pak pro jistotu ještě lépe skrýt nebo zabezpečit.
„U objektů, které se nachází ve vesnicích, často postačí výměna starých a snadno překonatelných zámků za nové. Zkušený zloděj se je často ani nepokusí překonat, neboť si je vědom hluku, který by při tom způsobil,“ uvádí Jitka Vozábová, specialistka ze společnosti TOKOZ. „Specifické zabezpečení vyžadují například dílny nebo kůlny s nářadím, které může posloužit k dalšímu pronikání do objektu. Jednotlivé nástroje doporučujeme sepnout lankem nebo uschovat do samostatných uzamykatelných boxů,“ zakončuje Vozábová.