Velikonoční mazanec jak má být

Tipněte si, jak dlouho se v našich končinách peče tradiční velikonoční mazanec. První zaznamenané recepty na tento bochník pečený ze sladkého kynutého těsta, který připravují české hospodyňky na Velikonoce, pocházejí z přelomu 15 a 16 století. Ano, už před 500 lety se v domácnostech na Bílou sobotu linula z pecí vůně čerstvého těsta a mandlí. A víte, že stejné těsto je používáno také na tradiční vánočku?

Dříve hospodyně pekly mazanec v různých podobách. Čeledínům byla určena jednodušší a levnější varianta z těsta, vyšší sortě byl pak podáván bochník s rozinkami a mandlemi – přesně takový, na jakém si pochutnáváme dnes.

Pokud si potrpíte na velikonoční zvyky, nezapomeňte na poctivý mazanec. Dnes už ho většina domácností nepeče doma a už vůbec nepřemýšlí nad tím, že by někdo měl dostat mazanec chudší a jiný zase bohatší. Co takhle nechodit na nákup, ušetřit čas, který nám tolik chybí, připravit si doma příjemné prostředí a objednat si velikonoční nákup i s mazancem až domů?

E-shop s potravinami Kolonial.cz právě zařadil do své nabídky ručně vyráběný mazanec, který respektuje tradiční máslovou recepturu. Do těsta je zapracována pomerančová a citrónová kůra i rozinky a je bohatě sypán mandlemi.

Na e-shopu s potravinami Kolonial.cz ho seženete za 119 Kč:

https://www.kolonial.cz/sladke-pecivo-cerstve/mazanec-900g

Mazanec_1