Vánoční úklid knih vám může vydělat tisíce. O odvoz se postará Knihotaxi. Knížky bude svážet po Praze po celé Vánoce

Již podruhé vyjede do pražských ulic Knihotaxi knižního secondhandu Knihobot. S heslem Vánoce jsou svátky (ú)klidu, bude od lidí svážet vytříděné a nechtěné knihy. Lidé si budou moci taxi objednat i během vánočního volna. V Knihobotu pak knihy nafotí a dají do prodeje. Poté co se prodají, obdrží původní majitelé knih peníze z prodeje.

„Při Popelce se hezky odpočívá, ale také se pěkně třídí knihovna,“ glosuje Tereza Kohutová, marketingová ředitelka Knihobotu a pokračuje, „Chceme využít času vánočních úklidů a pobídnout domácnosti také k vytřízení knihovny. Její úklid často odkládáme a vánoční volno může dobrou příležitostí začít. A aby měli čtenáři vše co nejjednodušší, rozhodli jsme se jim poslat kurýra až ke dveřím.“

Za metr knih můžete dostat i 4 tisíce

Motivací poslat knihy dál může být kromě uklizení knihovny i přivýdělek. Za prodané knihy vyplácí Knihobot 60 % z prodejní ceny knihy minus 29 Kč. Nejvíce prodávající utrží na knihách, které už nejsou nikde k dostání a jejich hodnota tak roste. Žádané jsou také odborné knihy nebo první vydání. „Pro prodávající máme dobrou zprávu, před Vánoci se u nás knihy dlouho neohřejí a lidé jsou ochotni za knihu utratit více. Když do Knihobotu pošlete metr knihovny, můžete za něj dostat i 4 tisíce korun” – samozřejmě vždy záleží na aktuální poptávce a knižním trhu, komentuje Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu.

Příležitost vytřídit knihy budou mít čtenáři i během vánočního volna. Prostřednictvím Knihotaxi tak lze poslat dál i knižní dárky, které své místo v knihovně nenašly. Podle Knihobotu většina lidí potřebuje konkrétní impuls, aby knihy přebrala a poslala dál. „V rámci našich zákaznických průzkumů, čtenáři opakovaně zmiňují, že konkrétní termín je pro ně velkou motivací. I proto pravidelně spouštíme Knihotaxi, ačkoliv je možné si u nás kurýra objednat běžně po celý rok,“ popisuje Tereza Kohutová.

Knihotaxi je možné si objednat v rámci Prahy na konkrétní čas od 12.prosince až do Tří Králů. Knihy není třeba nijak balit, stačí je předat kurýrovi v ruce.

Jak Knihotaxi funguje?

  • Vyfotíte knihy (stačí jedna fotka všech knih v komínku nebo polici) a fotku přes jednoduchý webový formulář zašlete do Knihobotu
  • V Knihobotu posoudí, zda jsou knihy v dobrém stavu a během několika hodin informují zájemce o tom, zda si je vezmou do prodeje
  • Objednáte si Knihotaxi (Kurýra je možné objednat do všech pražských lokalit, jejichž poštovní směrovací číslo začíná číslem 1)
  • Zvolíte si jeden ze čtyřhodinových bloků, v rámci kterých k Vám pak Knihotaxi dorazí
  • Knihy předáte řidiči Knihotaxi, aniž byste je museli balit
  • Čekáte na výdělek, který vám přijde, až se vaše kniha prodá