Užijte si podzim s trochou tajemna – neotřelé tipy na hororovou literaturu od Knihobotu

Večer tma, pošmourno a Halloween za dveřmi – podzim už je v plné síle a s ním i večery v křesle s hrnkem něčeho teplého. K nim také neodmyslitelně patří kniha a trocha tajemna. Víte, kdy vlastně začaly vznikat první hororově laděné knihy?  Na začátku byly samozřejmě příběhy s prvky nadpřirozena a knížky lidového čtení. A také gotický neboli černý román, který se rozvíjel ve druhé polovině 18. století. Horor, jak ho známe dnes, vznikl počátkem 19. století v Anglii.  Autoři tehdy vyšli ze zmiňovaného gotického románu, zvýraznili hororové prvky a vytvořili dva základní archetypy postav: monstrum (Mary Shelleyová – Frankenstein, 1817) a upíra (J. W. Polidori – Upír, 1819).

Za rodiště hororu tak právem můžeme považovat právě Anglii. Za zmínku stojí i to, že horory rozhodně nejsou mužská záležitost. Kromě Mary Shelleyové má zásluhu na vzniku tohoto žánru také Ann Radcliffová, se svou knihou Záhady Udolfa. O dvacet let později se na scéně s první hororovou povídkou objevil Edgar Allan Poe, kterého můžeme považovat za prvního opravdového klasika žánru a který do příběhů vnesl i psychologické působení děsu.

A samotné slovo horor? Jedním z prvních, kteří použili označení horor pro tento druh literatury byl spisovatel H. P. Lovecraft, jeden z prvních teoretiků hororu, jenž ovlivnil řadu dalších známých jmen – Raye Bradburyho a Stephena Kinga. Největší rozvoj tohoto žánru nastal v 60. letech 20. století. Horor se osamostatnil od specializovaných časopisů a začíná vycházet i knižně a z krátkých povídek se stávají romány. Příběhy se do širšího povědomí dostávají i díky filmovému plátnu. Ale jak víme, kniha je kniha. Knižní secondhand Knihobot proto vybral pět titulů, díky kterým na hororovou literaturu získáte nový pohled. Na své si přijde klasik, duchaři i milovníci komiksu a špionáží.

Dunwichská hrůza

Dunwichská hrůza patří mezi nejděsivější díla hororové literatury. Pokud máte rádi klasiku a chcete si přečíst příběh z dob, kdy byl horor ještě v plenkách, Lovecrafta určitě nevynechejte. Děj vás vtáhne tak silně, že budete večer potřebovat dvě peřiny, aby vás z toho nemrazilo. Staré pověsti vyprávějí o hříšných rituálech a konkláve, během nichž indiáni vyvolávali z okolních kopců zakázané stíny a Wilbur Whateley, obludný syn jedné z osamělých dunwichských rodin uchovává část úděsného tajemství.

Příběh skvěle umocní i dokonalé ilustrace Santiaga Carusa. V knihkupectví už ji ale nenaleznete a je potřeba zapátrat v antikvariátech, nebo třeba v Knihobotu.

Knihy Lovecrafta nakoupíte na Knihobotu již od 250 Kč.

Nekroskop

Nekroskop je originální horor jednoho z nejznámějších současných britských autorů Briana Lumleye tohoto žánru. Špionáž během studené války přenesená do světa upírů. Nelidskými vlastnostmi obdařený Boris Dragosani se snaží získat od nemrtvého upíra v rumunských horách moc, která by mu zajistila výsadní postavení v supertajné špionážní skupině SSSR. Jeho oficiální zaměstnání je nekromant – jeho specializací je rvát tajemství z těl nedávno zemřelých zrádců. Anglie má také svého komunikátora s mrtvými – nekroskopa. Co se stane, když se setkají dvě nadpřirozené síly? Nepředvídatelný a strhující příběh seženete z druhé ruky do sto korun.

Na Knihobotu koupíte už od 84 Kč.

Temné léto

Kniha Dana Simmonse zaujme všechny fanoušky Stranger Things. Je léto roku 1960 a několik žáků šesté třídy z illinoiského Elm Havenu mezi sebou navazuje mocná, magická pouta, která nezpřetrhá ani jejich další život či ztráty. Jejich pohodový americký život se ale brzy změní. Ze ztichlých útrob školy Old Central, mohutné pevnosti obestřené mahagonovou vůní rakví, vyplouvá neviditelné zlo, jež Mika, Duana, Dala, Harlena a Kevina uvrhne do války, která nezná hranic ani slitování.

Šesti set stránkové dobrodružství pořídíte z druhé ruky už za 360 Kč.

Na Knihobotu koupíte už od 360 Kč.

Vrána

Dlouhé texty vás unavují? Pak tu pro vás máme kultovní komiksový příběh o lásce, smrti a pomstě. Komiks vznikl na základě vlastního příběhu autora Jamese O’Barra, kterému opilý řidič dodávky zabil snoubenku. Ze zoufalství, smutku a drog vznikl mstitel Vrána, který se vrací ze záhrobí srovnat účty. Celá kniha je vyprávěna filmovým stylem rychlých střihů a obsahuje jak emotivní vzpomínkové scény, tak brutální akce.

Příběh vyšel v několika vydáních, vloni dokonce poprvé ve velkoformátové podobě, a získal věhlas i díky filmovému zpracování.

Na Knihobotu koupíte už od 720 Kč.

Záhada domu Marwicků

Pro všechny, které baví duchařina a staré domy doporučujeme jednu z knih se série o strašidelných domech od australské autorky Darcy Coates. V domě Marwicků nikdo nevydrží. Žádní nájemníci v něm nebydlí dlouho – poslední utekli uprostřed noci a vyhýbají se mu i zvířata. Příběh vypráví Josefína, která bydlí v sousedství a skamarádí se s Annou, novou obyvatelkou tajemné budovy. A ta ji jednoho dne požádá, zda by u ní nezůstala přes noc. Dokáže Josefína Annu zachránit, než bude pro obě příliš pozdě?

Knihy ze série strašidelných domů koupíte na Knihobotu od 120 Kč.