Úspěch TOKOZu v Itálii, navázal spolupráci s evropským lídrem logistického zabezpečení Daken

Žďárský TOKOZ si připsal důležitý úspěch své řady bezpečnostních mechanismů TOKOZ PRO. Unikátní zamykací systém založený na bázi lamelových stavítek zaujal společnost Daken, evropskou jedničku a poskytovatele komplexního zabezpečení v logistice. Ta bude nyní montovat výrobek ze Žďáru do vlastních bezpečnostních mechanismů pro desítky tisíc zákazníků.

Italský distributor Daken patří k světovým lídrům ve světovém – zastoupení má na všech kontinentech a své produkty dodatečného zabezpečení či bezpečnostních schránek dokáže nainstalovat do naprosté většiny nákladních vozů světových automobilek. Zamykací systém TOKOZ PRO, se kterým porazil globální konkurenci, byl pro Daken zakázkově upraven a bude sloužit jako takzvaný insert do těla celé řady bezpečnostních mechanismů. Insert jako takový bude kompletován přímo ve Žďáru nad Sázavou.

Pro TOKOZ se jedná již o třetí velkou evropskou zakázku v oblasti automobilového zabezpečení, kde se rychle stává pojmem. V minulosti jeho mechanismem vybavil vozové skříně svých dodávek francouzský FedEx, loni zase zahájil spolupráci s významným distributorem těchto řešení ve Velké Británii.

„Vždy potěší, když náš produkt dokáže obstát v globální konkurenci. Spolupráce se společností Daken je pro nás vstupenkou na globální trh a cesta k celé řadě dalších příležitostí v segmentu logistiky,“ zmiňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel TOKOZ. „Předpokládáme, že se může jednat o způsob, jak ve světě následně představit naši filozofii nejen mechanického, ale i mechatronického zabezpečení v logistických procesech. Právě v elektronizaci vidíme budoucnost oboru.“

Zvyšování bezpečnosti při nákladní přepravě je přitom celoevropským tématem, především kvůli měnící se bezpečnostní situaci bude podle odborníků stát dopravce v následujících letech řádově miliony eur. V rámci trendu elastické logistiky a IoT se navíc velká část investic bude týkat také digitalizace zabezpečení.

O TOKOZ PRO

Zámková vložka TOKOZ PRO, která je chráněna českými patenty, pracuje na principu lamelových stavítek. Přináší extrémní ochranu proti nedestruktivním metodám (bumping, planžety), ale i těm destruktivním (AKU vrtačka, elektropick). Díky chybějícím pružinkovým částem je zámek extrémně odolný vůči náročným klimatickým. Vysoká spolehlivost i ve vlhkém a prašném prostředí s možností využívání na exponovaných místech včetně těch, které přichází do přímého styku s vodou, z něj dělá ideální řešení pro automotive průmysl. V minulosti byla vložka TOKOZ PRO ve variantě 400 v nezávislém TESTU MF DNES v koordinaci s Asociací zámkových a klíčových služeb vyhlášena se známkou 1,1 nejlepší zámkovou vložkou na českém trhu.

Ze systému také vychází mechatronický vložka ePRO, která ho obohacuje o možnost elektronické kontroly přístupů bez nutnosti napojení na elektrickou síť. Jako taková tedy dokáže učinit chytrým libovolný mechanismus, určený pro konvenční zámkové vložky.