Uber zdarma vozí ukrajinské památkáře. Zemi chce pomoci se záchranou národního bohatství

Společnost Uber bude v rámci partnerství s ukrajinským ministerstvem kultury pomáhat s ochranou a zachováním národního a kulturního dědictví, které je již několik měsíců ohroženo ruskou agresí. Uber pro tyto účely vytvořil speciální produkt Uber Restore, který umožňuje ukrajinským památkářům využít bezplatné přepravy speciálními vozy při vyhledávání, obnově a ochraně ohrožených artefaktů národního významu.

Vzhledem k tomu, že je mnoho ukrajinských muzeí, církevních budov a historických památek již několik měsíců ohroženo ruskou invazí, rozhodlo se Národní výzkumné a restaurátorské centrum podniknout dalších kroky k jejich ochraně. Centrum pro tento účel navázalo spolupráci se společností Uber, jejíž cílem je zefektivnit vyhledávání, ochranu, ale také obnovu ukrajinského národního a kulturního dědictví. Na míru vytvořená verze aplikace s názvem „Uber Restore“ má ambici stát se zásadním nástrojem k záchraně nenahraditelných uměleckých děl i řady dalších artefaktů, které hrají stěžejní roli v historii a identitě celé země.

Služba umožňuje transport osob i převoz speciálního vybavení  

Speciálně vytvořená verze aplikace Uber umožňuje Národnímu výzkumnému a restaurátorskému centru zažádat o vozidla pro celkem 12 cestujících a bezplatně se tak dopravit nejen do ukrajinských vesnic, ale i do menších i větších měst. Služba je určena pracovníkům, kteří jejím prostřednictvím mohou na konkrétní místo přepravit i potřebné specializované vybavení.  

Válka, kterou Rusko proti Ukrajině rozpoutalo, způsobila nenapravitelné škody a zničila tak nezávislé historické a kulturní dědictví naší země, a to včetně unikátních uměleckých děl, náboženských artefaktů a historických dokumentů o vzniku a vývoji ukrajinské státnosti. Národní výzkumné a restaurátorské centrum musí plnit své poslání a zachránit naše dědictví před stále probíhajícím ničením raketovými střelami, dělostřeleckým ostřelováním i dalšími útoky. Partnerství se společností Uber nám v tomto směru významně pomáhá, společnými silami se naši odborníci dostali již k více než 100 kulturním a historickým památkám, a to včetně těch, které se nacházely na dříve okupovaném území a utrpěly proto značné poškození. Daří se nám tak zachovat jedinečné kulturní dědictví a nezávislou identitu ukrajinského národa, komentuje novou spolupráci Svitlana Strelnikova, ředitelka Národního výzkumného a restaurátorského centra.  

Od května letošního roku využilo NVRC službu k přepravě na více než 100 míst po celé zemi, a to na cestách čítajících celkem více než 20 000 km. Podařilo se tak vyhledat a zachránit desítky tisíc uměleckých děl i dalších památek a následně je úspěšně přemístit na bezpečnější místo.  

Jsme hrdí, že můžeme Ukrajině pomáhat v její snaze o záchranu kulturního dědictví země. Prostřednictvím na míru vytvořené verze aplikace umožňuje Uber ochráncům kulturních památek nadále vykonávat jejich práci a za pomoci bezplatného přístupu k bezpečné a spolehlivé dopravě po celé zemi pracovat na ochraně ukrajinské národní identity, doplňuje generální ředitel společnosti Uber, Dara Khosrowshahi.  

Uber se v posledních šesti měsících podílel na podpoře Ukrajiny i v dalších směrech. Již dříve zavedl po celé Ukrajině bezplatnou dopravu pro uprchlíky, lékaře, zdravotní sestry, ale také pracovníky místních úřadů a nevládních organizací. Uzavřel také partnerství se Světovým potravinovým programem, jehož cílem je pomoci s dodávkou nouzové potravinové pomoci lidem, kteří ji naléhavě potřebují. Zároveň své běžné dopravní služby od počátky války rozšířil i do dalších 12 ukrajinských měst.