Třetina vyloupených chat je ve Středočeském kraji. Nejhorší bude březen!

Předčasné odzimování a snížená míra zabezpečení rekreačních obydlí je ideální konstelací pro zloděje. V březnu, kdy majitelé chat a chalup ještě nepobývají ve svých přechodných obydlích tak často, je tak tradičně obdobím, kdy bývá vyloupeno nejvíce rekreačních objektů. Dlouhodobě nejhorší situace je ve Středočeském kraji. I po odzimování je tedy dobré dbát na kvalitní zabezpečení a několik základních bezpečnostních pravidel.

Středočeský kraj drží dlouhodobý prim v počtu vyloupených chat a chalup – celých 28 % všech případů nahlášených během loňského března se událo právě zde. Podíl na celkové výši škod je ještě výrazně vyšší – 37 %, tedy 3 103 000 korun, a to opět pouze za březen 2014. Jan Krupíř, autor webu Zamčenýdům.cz předpovídá: „Podobný trend lze bohužel očekávat i letos. Ve Středočeském kraji je velká hustota rekreačních objektů a bývá zde umístěn i majetek vyšší hodnoty.“

„Majitelé si do svých chat a chalup pořizují stále hodnotnější vybavení, zabezpečení však často zůstává pouze symbolické nebo velmi slabé,“ vysvětluje David Sobotka, technický expert značky TOKOZ a radí: „Přinejmenším všechny potenciální vstupy do objektu by měly být vybaveny zámkem, který bude bezpečný a odolá také povětrnostním vlivům. Zde se nám nejvíce osvědčuje zámková vložka TOKOZ PRO, kterou se zatím zlodějům nepodařilo překonat běžnými metodami a díky speciálními mechanismu odolává i mrazu či nečistotám.“

Jak správně zabezpečit chatu a majetek v ní

  • Všechny cenné věci uschovejte tak, aby nebyly zvenčí viditelné
  • Zkontrolujte, zda všechny petlice a zámky dobře drží, případně je utáhněte nebo nahraďte novějšími, s lepšími bezpečnostními prvky
  • Víceúrovňové zabezpečení – začněte od vstupních dveří, ale nevěnujte se pouze jim. Často se zloději dostanou do obydlí přes sklep apod. Čím více překážek, tím větší šance, že zloděj od svého záměru upustí a škody budou menší.
  • Zabezpečte i ostatní prostory, kde skladujete cenné vybavení (garáž, kůlnu), anebo pokud si nejste jisti, hodnotnější předměty přestěhujte raději tam, kde jsou bezpečně pod zámkem.
  • Co jde, to připevněte k podlaze nebo jinému pevnému prvku. Častým objektem zájmu zlodějů jsou kola, sekačky na trávu, křovinořezy, zahradní traktůrky, náhradní díly k automobilům či motorkám apod. Podlahovou kotvu už zloděj tak snadno nepřekoná.
  • Domluvte se se sousedy – Sdělte důvěryhodnému sousedovi termíny vašich návštěv, nebo se dohodněte, že ho budete průběžně informovat. Požádejte souseda o občasné zkontrolování vašeho obydlí a nahlášení podezřelé aktivity.
  • Použijte atrapy venkovních kamer a náleku se sdělením, že je prostor monitorován.

[Best_Wordpress_Gallery id=“77″ gal_title=“TOKOZ Středočeský kraj“]