Třetina samoživitelek nemá na Vánoce ani korunu navíc, jejich domácnosti ženou do minusu dlužné alimenty

Skoro třetina samoživitelek nemá na Vánoce připravené žádné úspory. Dalších 45 % pak může do dárků, štědrovečerní večeře a případných cest za příbuznými vložit maximálně 3000 korun. Vyplynulo to z rozsáhlého výzkumu, který provedla Asociace neúplných rodin mezi členy svého asistenčního programu VašeVýživné.cz. Samoživitelky se zároveň shodly, že by ocenily pomoc od okolí. Samy ji však nedokážou najít a využít. Průzkum zároveň jasně ukázal, jak důležité jsou včasně placené alimenty, myslí si jeho autorka Iveta Novotná.

Vánoce jsou pro rozpočet domácností samoživitelů každoročně nejnáročnějším obdobím. Většina rodin se nedokáže zotavit z investic spojených se školní docházkou, přibývají neočekávané výdaje kvůli zimním epidemiím. Konec roku s sebou zároveň nese skokový nárůst neplatičů výživného. Celá řada domácností se kvůli tomu přímo před svátky dostává ve svém hospodaření do hlubokého minusu. Skoro třetina samoživitelek proto nemůže do vánočních oslav vložit ani korunu navíc, 17 % si musí vystačit s tisícovkou. 28 % pak dokáže v rozpočtu najít asi tři tisíce.

Naprostá většina samoživitelek se shoduje, že alimenty v době Vánoc tvoří zásadní část rodinného rozpočtu a jejich absence se do hospodaření neúplné domácnosti okamžitě promítne. Jako důvod zadlužení uvádí neplacené alimenty na prvním místě 81 % dotázaných. Strach, že partner přestane výživné před Vánoci platit, má přitom skoro 40 % dotazovaných. Špatnou zkušenost z předchozích let má přes 30 % respondentů – skoro výhradně ti, jejichž partner má druhou rodinu anebo nemá stálé zaměstnání.
„Ve chvíli, kdy musí bývalý manžel utrácet za Vánoce u nové rodiny, úplně zapomene na tu naši. Alimenty za prosinec a leden pak často doplatí až napřesrok v létě, pokud vůbec,“ zmiňuje paní Alena z Rokycan.

I přes složitou finanční situaci si většina samoživitelek nedovede představit, že by si vzala například rychlopůjčku. Jako běžné řešení finančních problémů před Vánoci tuto cestu volí naštěstí pouhá 4 % z dotazovaných. 17 % by rychlopůjčku volila pouze v případě výjimečné situace. Pro 66 % respondentů je to naopak naprosto neakceptovatelné řešení.
„Dovedu si představit situaci, kdy jsou děti nemocné, nemáme co k jídlu na stůl a do toho třeba vynechají kamna. A já mám peníze jen na jedno z toho. Jak to řešit jinak, než že si vypůjčím a upíšu se?“ polemizuje paní Jana z Ostravy.

Pokud se na Vánoce podaří samoživitelkám nějaké peníze našetřit, padnou většinou za vánoční dárky. Za nejvýraznější investici v zimním období je označily skoro 3/4 dotazovaných. 16 % samoživitelek však raději nakonec nechá peníze připravené na Vánoce jako zálohy na energie, 11 % je utratí ještě před svátky za léčení dětských zimních nemocí anebo jako kompenzaci sníženého výdělku při vlastní nemocenské.
„Měla jsem na Vánoce pro děti tisícovku na každého. Týden jsem ale ležela, a o to brala míň. Takže jsem nakonec ráda, že vůbec poplatím telefon, byt a internet,“ stěžuje si Nikola z Českých Budějovic.

Pouhá pětina rodičů samoživitelů si je jistá, že neskončí kvůli svátkům s hospodařením v minusu. 57 % z nich to považuje za svůj hlavní cíl, nemá však záruku, že se jí to podaří. Se zadlužením anebo s využitím úspor naopak počítá 23 % rodičů samoživitelů.
„Čím jsou děti starší, tím mám v lednu míň peněz. Ať dělám co dělám, začínám v novém roce třeba s dluhem pět nebo šest tisíc korun. Letos to bude ještě víc, protože stouplo nájemné a já beru pořád stejně,“ stěžuje si Michala z Prahy.

80 % samoživitelek zmínilo, že by ocenilo pomoc od svého okolí. Nejčastěji od známých, rodiny, nebo spolupracovníků. A nemusí se jednat jen o pomoc materiální, často stačí psychická podpora. Zároveň přiznávají, že nemají takřka žádné povědomí o organizacích, které se snaží samoživitelům v nouzi pomoci. Kam se obrátit, tušila pouhá desetina oslovených.

„Průzkum jasně ukazuje, jak důležité jsou řádně a včasně placené alimenty. Nejen že v mnoha rodinách rozhodují o tom, za budou mít děti alespoň nějaké Vánoce, ale především slouží rodině k překonání finančně náročného období závěru roku. Je až alarmující, kolik matek samoživitelek má zkušenost s partnery, kteří je právě o Vánocích nechali zcela na holičkách,“ zmiňuje Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýžvné.cz a autorka výzkumu. „Zároveň doufám, že spoustě lidí dojde, s jak nízkými částkami si musí rodiny samoživitelů vystačit. A že v sobě třeba najdou chuť pomoci někomu ze samoživitelů ze svého okolí. Vždyť každý z nás zná průměrně čtyři lidi pocházející z neúplné domácnosti.“