TOKOZ vstoupil na ukrajinský trh

Žďárský TOKOZ, nejstarší český výrobce zámků a kování, vstoupil na ukrajinský trh. V zastoupení lokálního distributora, společnosti SPV, bude dodávat kompletní portfolio svých produktů – tedy visací zámky, petlice a závory a také cylindrické vložky. Přestože je ukrajinský trh hodnocen ratingem CC – tedy ve vysoce rizikovém pásmu – v případě zabezpečovacích mechanismů se velikost trhu s odkazem na bezpečnostní situaci naopak zvětšuje, a to jak v průmyslovém segmentu, tak segmentu domácností.

Celkový objem spolupráce by v první fázi mohl dosáhnout hodnoty několika milionů ukrajinských hřiven ročně (zhruba obdobná částka je to i v korunách při kurzu 1:1,07). TOKOZ má navíc možnost využívat renomé, které na ukrajinském trhu jako společnost historicky má. Kromě jednotlivých produktů se chce zaměřovat také na komplexní mechanické zabezpečení objektů ve spolupráci s ukrajinskými dodavateli, a to jak v soukromé, tak veřejné sféře. Bezpečnostní požadavky jsou zde totiž výrazně vyšší než v České republice a TOKOZ dokáže především západním výrobcům zabezpečovacích mechanismů dlouhodobě konkurovat kvalitou i cenou.

„Ukrajinský trh se zabezpečováním je na vysoké úrovni,“ uvádí Michaela Valoušková, exportní manažer divize zámků a kování TOKOZ. “Zákazníci zde mají poměrně jasnou představu o tom, co potřebují a jsou ochotni do zabezpečení investovat. Na druhou stranu jako každý zákazník, tak i ten ukrajinský chce dostat tu nejvyšší kvalitu za rozumné peníze. Tamní poptávka po sofistikovaných řešeních za příznivou cenu byla hlavním důvodem našeho rozhodnutí hledat na Ukrajině profesionálního partnera, který nám pomůže s prezentací na tamním trhu.“

Vstup na trh proběhl i přes konflikt, který na Ukrajině momentálně probíhá. Tamní trh to limituje především v logistice.

„Konflikt, který na Ukrajině probíhá, je pochopitelně především obrovskou lidskou tragédií. Pokud jde o obchod, pak výrazně komplikuje podnikání našemu obchodnímu partnerovi, který má sklad v Kyjevě, ale zákazníky po celé Ukrajině, tedy i v Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti. Na druhou stranu, právě v těchto oblastech významně vzrůstá poptávka po spolehlivém zabezpečení objektů,“ zakončuje Valoušková.

Pokud bude spolupráce s ukrajinským distributorem úspěšná, pokusí se TOKOZ postoupit v expanzi dále na východ. Střednědobým cílem je pro něj posílit pozici také na ruském trhu.

Fotografie k produktu TOKOZ PRO naleznete zde. Pro fotografie produktu TOKOZ TECH klikněte zde.