Tipy, jak v krizové chvíli prodloužit výdrž baterie

Léto už klepe na dveře a přímo vybízí k tomu, strávit co nejvíc času v prostředí mimo kancelář. Pokud to vaše pracovní náplň a váš zaměstnavatel dovolí, můžete pod modrou oblohou spokojeně strávit i část pracovního dne. Práce na vzduchu s sebou ale nese i některé nevýhody, jako například problém s dobíjením baterie v notebooku.

Dnešní byznysové notebooky nabízejí již dostačující výdrž baterie na celý pracovní den. Ultralehký Portégé Z30-B od Toshiby vydrží v provozu podle konfigurace i více než 14 hodin a oddělitelný model Z20t od stejného výrobce může pracovat dokonce 16 hodin v kuse! To ale samozřejmě platí pouze v případě, že nezapomenete notebook před cestou ven plně nabít.

Jak se tedy vypořádat se situací, kdy potřebujete dokončit důležitou prezentaci a ukazatel stavu baterie výstražně oznamuje, že se blíží čas jejího vybití? Máme pro vás několik tipů, jak získat těch několik desítek cenných minut, nutných pro dopsání, odeslání a uložení vaší několikahodinové práce.

Cílem těchto dočasných opatření je získat čas pro dokončení projektu, na kterém aktuálně pracujete.

To samozřejmě neznamená, že by se úroveň nabití baterie zvýšila, ale naučíte se ji využívat efektivněji. Pro tento účel můžete snížit spotřebu energie svého zařízení a získat tak několik minut práce k dobru.

DSC02907-small

Přepněte notebook do úsporného režimu.

Různé druhy práce na počítači kladou rozdílné nároky na práci hardwaru. Hraní her spotřebuje více energie než psaní v textovém souboru. Moderní notebooky mají proto možnost vybrat si z různých režimů. Jejich nastavení hledejte v ovládacích panelech.

Povypínejte nepoužívaná zařízení.

Vypnutá zařízení nespotřebovávají žádnou energii. To je jednoduché tvrzení, které si ale často během hektického dne málokdo uvědomí. Můžete například vypnout optickou mechaniku, vypojit externí disk či myš. Pokud v daný moment nepoužíváte ani bezdrátovou komunikaci typu Wi-Fi, Bluetooth nebo 3G, zkuste je rovněž dočasně deaktivovat.

Nastavení displeje

Spotřeba displeje notebooku je také velmi vysoká. Velmi jednoduše ji snížíte ztlumením jasu displeje. Pokud se zrovna nenacházíte v temném prostředí, můžete rovněž vypnout podsvícení klávesnice. Dále lze snížit rozlišení displeje a vypnout veškeré audio systémy.

Qosmio X70-B_Detail_01

Vypněte nepotřebné aplikace a maximálně zjednodušte svou práci.

Multitasking je při dnešním pracovním tempu velká vyhoda, je to ale také velký žrout energie. Při práci bez připojení do elektrické sítě byste to měli mít na paměti. Mějte spuštěné pouze ty aplikace, které skutečně používáte. Snažte se svou práci co nejvíce zjednodušit.

Péče o baterii

Jedním z největších nepřátel baterie je vysoká teplota. Chraňte svůj notebook před přehříváním a přímým slunečním světlem. Při použití dbejte na dodržení dostatečného prostoru pro proudění vzduchu, které slouží ke chlazení celého přístroje. Ventilační otvory nikdy nezakrývejte. Velmi často je tato oblast zanesena vrstvou prachu a špíny, proto byste čas od času měli požádat servisního technika o její vyčištění.

Koupě nového zařízení

Uvažujete-li o koupi nového notebooku, soustřeďte se při výběru i na výdrž baterie. V současné době jsou ve středu pozornosti zařízení 2 v 1, která nabízejí jak pohodlí při práci s notebookem, tak velkou mobilitu a nové možnosti v podobě oddělitelného tabletu. Novinkou na českém trhu je již zmiňovaný Toshiba Portégé Z20t, který obsahuje baterii jak v tabletu, tak v klávesnicové části.

Ideální pro práci ve venkovním prostředí je jeho matný IPS displej a především velká výdrž baterie. V režimu tabletu vydrží v provozu až 8 hodin, v režimu notebooku je to až neuvěřitelných 16 hodin, tedy dva pracovní dny. Výbornou efektivní vychytávkou je způsob spotřeby energie, kdy se nejdříve vybíjí baterie v dokovací stanici a tablet tak zůstává co nejdelší dobu plně nabitý a připravený k následnému oddělení a samostatnému používání. Při dobíjení se naopak nejprve dobíjí baterie v tabletu.

Portege_Z20t-B_life_style_06