Stopvir – Brašnářství Tlustý spolu s Destilerií Balatka vyrábí pomůcky na každodenní použití

…aneb proti COVIDu se lze chránit také stylově a šetrně

Současná epidemiologická situace nasvědčuje tomu, že roušky a dezinfekce budou na delší dobu běžnou součástí života. Nabídka ochranných prostředků se proto rozšiřuje a odráží aktuální trendy. Jednorázové roušky, které představují znatelnou ekologickou zátěž, nahrazuje mnoho lidí pocitově příjemnějšími, a především opakovatelně použitelnými látkovými. Agresivní dezinfekci zase vystřídaly jemnější varianty mýdel a gelů, které můžeme používat několikrát denně bez rizika poškození pokožky. Na trvalejší zařazení ochranných pomůcek do běžného života reagují i firmy, které se ve výrobě spojily už v době krize.

Projekt Stopvir: Když se spojí dvě rodinné firmy, aby smysluplně bojovaly proti COVIDu a přitom mohly přežít náročnou dobu

Už od jara řešilo mnoho podnikatelů, živnostníků či firem krátkodobé výpadky zakázek, a s tím související hrozbu rušení pracovních míst. Aby zůstala zachována, spojily své síly rodinná firma Brašnářství Tlustý s Destilerií Balatka, což vedlo ke vzniku společného projektu Stopvir. Obě firmy se rozhodly využít uvolněnou pracovní sílu k výrobě ochranných prostředků, kterých se na jaře na trhu nedostávalo. V prvních týdnech šlo především o výrobu dezinfekce, roušek a provizorních obličejových štítů, které pomohly částečně pokrýt chybějící ochranné prostředky.

„Období jara pro nás bylo velmi náročné, ale nechtěli jsme přistoupit k redukci počtu zaměstnanců, jejichž práce si velmi ceníme a jsou pro nás za tu dobu už prakticky rodinou. Proto jsme hledali jiné cesty, jak naší volnou kapacitu využít, až se zrodil projekt Stopvir. Po první vlně pak mnoho firem s nouzovou výrobou ochranných pomůcek přestalo, my jsme se v ní ale rozhodli pokračovat a nabídku dále rozšířit,“ dodává Ivan Petrův, majitel dílny Brašnářství Tlustý.

Ve výrobě proto obě společnosti pokračují i nyní, kdy do nabídky přibyly nové varianty stylových látkových roušek a k rukám šetrná dezinfekce, která neničí pokožku. Roušky, dezinfekci i mýdla si mohou zákazníci zakoupit jak na e-shopu www.stopvirshop.cz, tak i prostřednictvím partnerského prodeje po celé české republice.

Dezinfekce s Aloe Vera
Šetrná dezinfekce na ruce je vyrobena na bázi alkoholu a obsahuje výtažky z Aloe Vera a dalších bylin. Je šetrná k rukám, které nevysušuje, ale naopak hydratuje a vyživuje, a navíc příjemně voní. Nejmenší balení oceníte na cestách, v MHD nebo v práci a ve škole, zatímco největší pětilitrové se hodí do kanceláří či škol. Všechny typy dezinfekci včetně gelových byly schváleny SZÚ.

Dekontaminační mýdla
Dekontaminační mýdlo s Aloe Vera likviduje 99,9 % bakterií a virů. Lze ho zakoupit i ve variantě s příměsí olivového oleje nebo v provedení Sensitive pro jemnou a citlivou pleť.

Látkové roušky
V dílně Brašnářství Tlustý vznikají stylové pánské i dámské ochranné roušky různých barev a střihů. Designové roušky lze nakonfigurovat podle přání zákazníka a sladit si tak roušku třeba s barvou saka nebo kabelky. V nabídce jsou čtyři velikosti roušek a také rouška s textilní kapsou na ochranný filtr.

O společnostech:

Dílna Brašnářství Tlustý se od roku 2013, kdy obnovila svůj provoz, specializuje na manufakturní výrobu kožených produktů s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi. Veškeré výrobky jsou dělány na zakázku, kus po kusu, ručně a pečlivě za použití tradičních postupů, s pokorou a láskou k materiálu. Mezi produkty nechybí peněženky, pouzdra, opasky, tašky přes rameno a do ruky, aktovky i špičkové cestovní tašky, kožené zápisníky, dámské kabelky, pánské boty nebo kožené náramky. Brašnářství Tlustý se snaží pozvednout tradiční české brašnářské řemeslo a propracovat se až na světovou špičku.

Destilerie Balatka započala svou činnost již v roce 1994 výrobou skleněných dekoračních a nápojových stolních souprav. V roce 2005 se stala nosným programem výroba ovocných destilátů Balatka a likérů Bohemia 12. Veškeré nápoje jsou dle vlastních receptur vyráběny z ovoce, které se pěstuje v Českém ráji a jeho blízkém okolí.