Startup 3Dsimo představuje svůj první B2B produkt: Designové digitronové hodiny Nixie Time Zone Clock

  • 3Dsimo vstupuje do B2B segmentu
  • designové Nixie Time Zone Clock s UTC zónami a dalšími programovatelnými možnostmi
  • digitrinové hodiny cílí i na nadšence do designu a historických technologií

Divadla, restaurace, hotely, letiště, ale i ostatní provozovny služeb nebo designové prostory. Právě na ně cílí novinka od českého startupu 3Dsimo v podobě designových digitronových hodin Nixie Time Zone Clock, které dle přání klienta ukazují časové zóny, otevírací dobu či kapacitu akce. Hodiny jsou určeny především firemním zákazníkům, ale osloví i fanoušky designových historizujících doplňků. Funkční digitronové stavebnice, které zastřešuje značka Noyce Joyce, se v minulém roce staly vlajkovou lodí celého 3Dsima.

Českému startupu 3Dsimo, který se proslavil jako jeden z prvních výrobce 3D per na světě, se sázka na digitrony vyplatila. V minulém roce prodal pod značkou Noyce Joyce své hodiny a budíky Nixie osazené téměř 24 tisíci kusy originálních digitronů do 32 zemí po celém světě. I proto se 3Dsimo rozhodlo produktovou řadu rozšířit a na trh uvést svůj první model určený firemním zákazníkům v podobě nástěnných digitronových time zone hodin. Ty najdou využití jako zajímavý funkční designový doplněk hlavně v hotelech, obchodech, restauracích, divadlech ale i na pracovištích.

Nixie Time Zone Clock propojují staré a moderní technologie, a proto se neomezují jen na zobrazování vybraných časových pásem. Skládají se ze tří separátně fungujících hodin s celkově 18 originálními digitrony, které mohou ukazovat otevírací a zavírací dobu, začátek a konec pracovní směny nebo obsazenost pokojů, kapacitu atrakcí nebo kulturních akcí či cokoliv dalšího. Je možné naprogramovat i další funkce podle přání zákazníka. 

3Dsimo vidí v obchodu s digitrony velkou příležitost a rádo by navázalo na úspěšný minulý rok, jak přibližuje zakladatel a CEO 3Dsimo David Paškevič: „Velmi nás potěšil zájem o digitronové hodiny. Značku Noyce Joce, pod kterou je prodáváme, jsme spustili na začátku minulého roku a za tu dobu se z ní stal tahoun našeho portfolia. Na loňském obratu firmy se podílela 46 %. Potenciál digitronového kultu bychom nyní rádi promítli i do vstupu na B2B trh.“ 

Digitrony, takzvané znakové výbojky, byly předchůdci moderních displejů a používaly se všude tam, kde bylo potřeba zobrazovat čísla: v pokladnách, kalkulačkách, prvních počítačích, vesmírných družicích a různých měřících přístrojích. Každé číslo je tvořeno samostatným drátkem a digitron je naplněn plynem, který procházející elektrický proud v okolí daného čísla rozzáří oranžovým výbojem. Tato reakce z nich dělá tolik žádaný designový doplněk, protože působí planoucím dojmem.

3Dsimo v time zone hodinách, stejně jako dalších produktech, používá pouze originální historické digitrony IN-17, které se už více jak 40 let nevyrábějí: „Původní digitrony sháníme od překupníků po celém světě a dokázali jsme si vybudovat malou síť spolehlivých dodavatelů. Nejčastěji je získáváme jako zbytkovou surovinu ze starých přístrojů, ale někdy se objeví i nepoužité v originálním balení. Výhodou technologie digitronů totiž je, že vydrží v provozu až 200 tisíc hodin. Klasická žárovka má přitom maximální životnost pouze tisíc hodin,“ doplňuje Paškevič.

Hodiny Nixie Time Zone Clock jsou uloženy v designovém kovovém obale, který je chrání před poškozením. Mají rozměr 70 x 16 x 5 cm a je možné je zavěsit nebo volně postavit, zákazníci si navíc mohou zvolit i vlastní text nebo značku, která na hodinách bude. Pomocí mobilní aplikace lze synchronizovat čas v hodinách a v mobilu, přepínat mezi 12h a 24h formátem, nastavit přesýpání číslic nebo zvolit čas, kdy se nebudou číslice vůbec zobrazovat, aby nerušili při spánku. Jednoduše lze volit mezi různými formáty času a celé hodiny mají velmi nízkou spotřebu okolo 7 W. 

Výměna digitronů, které nevydávají teplo, je jednodušší než u klasické žárovky a na celý produkt se vztahuje 6letá záruka. Mobilní aplikace pro Time zone hodiny je zdarma dostupná pro Android v obchodě Google Play a začátkem dubna vyjde její verze pro IOS. Pomocí ní je možné měnit mezi efekty přesýpání číslic, automaticky kalibrovat čas, nastavovat noční režim, při kterém se vypne zobrazování čísel, a mnoho dalších vychytávek. Nástěnné Time zone Nixie hodiny Noyce Joyce od 3Dsimo jsou k dostání na jejich eshopu za cenu 26 999 Kč.