Starší byt v Praze přes 120 tisíc za metr, v Brně přes 90 tisíc. Inflace a zdražující hypotéky přinesly nové rekordy. Nájmy jsou poprvé výš než před kovidem

Po stagnaci opět razantní růst, který v prvním čtvrtletí smazal naděje všech domácností čekajících na výhodnější ceny tuzemských bytů. Inflace, ale také snaha Čechů zařídit si vlastní bydlení v době, kdy se dosažitelnost hypoték mění s každým měsícem, opět vystřelily ceny na nové rekordy. Vyplývá to z Kvartálního monitoru trhu s nemovitostmi realitní skupiny EHS, která využívá data realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Vyhlížené ochlazení se odkládá, Češi panikařili kvůli hypotékám

Průměrná cena staršího bytu se v Česku poprvé dostala nad 90 tisíc korun za metr (konkrétně 90 372 Kč/m2), což je nejvíce v historii měření. Důvody jsou jasné – zdražující novostavby, větší množství rekonstruovaných bytů, které se dostaly do prodeje, ale také inflace. Zásadním faktorem se však stal strach Čechů ze zdražujících hypoték a snaha koupit vlastní bydlení ještě dříve, než se pro ně stanou nedostupné. To přineslo zhruba o desetinu více prodaných bytů než v předchozím období, a s tím logicky také prostor na další růst cen.

Naopak ceny rodinných domů již dvanáctý měsíc stagnují. Celorepublikový průměr se na konci kvartálu zastavil na ceně 47,5 tisíce korun za metr čtvereční. A to i přesto, že průměrná celková cena za prodaný objekt se v průběhu roku zvýšila o 25 % a zastavila se těsně pod hranicí 8,5 milionu korun. Prodávaly se však spíše domy v horším stavebně technickém stavu nebo v levnějších lokalitách.

„Konec loňského roku jasně ukazoval na postupné ochlazení v podstatě všech důležitých regionů s výjimkou Jihomoravského kraje. Celospolečenská diskuze spojená se zdražováním hypoték a novými pravidly pro jejich udílení, která vstoupila v platnost od dubna, však aktivizovala všechny, kteří zvažovali koupi vlastního bydlení. Takže i pražské domácnosti, které ještě loni dávaly najevo, že ceny jsou na ně příliš vysoké, dokázaly sesypat úspory dohromady,“ vysvětluje Jan Škrabánek, šéf digitální realitní služby Bezrealitky. „Na trhu se díky tomu zkoncentrovala poptávka pravděpodobně za oba kvartály a místo vyhlížené stagnace si tak musely domácnosti ještě připlatit. To pochopitelně zakládá dobrou půdu pro domněnku, že příští kvartál bude situace klidnější.“

Praha na rekordu, který málokdo čekal. Nová maxima padla i v Brně a středních Čechách

Pražský trh po stagnaci a velice mírném poklesu na konci loňského roku navázal na růstový trend a poprvé se dostal přes historický milník 120 tisíc korun za metr u starších bytů – tedy hodnotu, za kterou se prodávaly byty v novostavbách ještě na konci roku 2020. Průměrná cena prodaného bytu v Praze oproti předchozímu kvartálu stoupla jen o 3,8 % na 7,8 milionu korun – ukazuje se tedy, že se výrazněji šetřilo na metráži bytu nebo lokalitě. Ceny pražských rodinných domů naopak po bouřlivém podzimu klesají na 82,2 tisíce korun za metr.

Na pražský růst cen reagovala i středočeská města. Krajský průměr u bytů poprvé překonal metu 75 tisíc korun za metr (konkrétně 76 966 Kč/m2) a oproti předchozímu kvartálu vyrostl skoro o 13 %. I zde průměrná cena bytu rostla pomaleji a zastavila se těsně nad hranicí 5 milionů. V případě rodinných domů se ceny pohybují těsně pod 60 tisíci korun za metr, přičemž průměrný rodinný dům se prodával za 9,5 milionu korun – to je o 13 % více než v předchozím období, což značí větší příklon ke kvalitnějším objektům.

Přesně dva roky v řadě významně rostou ceny bytů v Brně, které poprvé prolomilo hranici 90 tisíc korun za metr (konkrétně 92 100 Kč/m2). To je mimochodem cena, za kterou se dal pořídit starší pražský byt ještě na podzim roku 2020. Pětiprocentní růst plošných cen překvapivě překonává průměrná cena celkově prodávaných bytů – ta stoupla těsně pod 5,9 milionu korun a naznačuje, že se kupovaly kvalitnější objekty než v předchozím období. Ceny rodinných domů v Jihomoravském kraji naopak mírně klesly na 46,7 tisíce korun za metr čtvereční.

„Rostoucí ceny bydlení se pochopitelně Češi snažili kompenzovat. Rostl například zájem o starší byty před rekonstrukcí, poptávaly se nemovitosti s delší dojezdovou vzdáleností do spádových oblastí. V některých případech dokonce domácnosti začaly výrazněji slevovat i z podlahové plochy, což bylo v minulých letech v podstatě tabu,“ zmiňuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.„V případě rodinných domů jsme pak byli svědky částečného odklonu od novostaveb a většího zájmu o starší nemovitosti určené ke generální přestavbě. Pokud tento trend přetrvá, mohl by mít pozitivní vliv na takzvané ‚oživování‘ mrtvých nemovitostí.“

Že investice do nemovitostí pořád dává v Česku smysl, naznačují i aktuální data ročního zhodnocení. Český průměr je v případě bytů na 20 %, Praha vykazuje se 17,7 % jen o trochu mírnější růst, naopak Brno s 22 % roste rychleji. Až dvojnásobně však za poslední rok stoupla hodnota bytů v Olomouckém (41 %), Ústeckém (42 %) nebo Moravskoslezském kraji (47,6 %). Rodinné domy – především z rekreačních důvodů – se nejlépe zhodnocovaly v Jihočeském kraji (46,5 %), Karlovarském kraji (47,7 %) a Libereckém kraji (44,2 %).

Nájmy se vrací do předcovidových let

Obrat nastal také na nájemním trhu, který kromě zvýšeného množství Čechů, zvažujících nájemní bydlení, zasáhla také ukrajinská uprchlická krize. V Praze se nájmy po necelých dvou letech opět vrací k předcovidovým cenám. S 282 korunami za metr mají k překonání historického rekordu však ještě poměrně dlouhou cestu. Naopak na nové maximum s 219 korunami za metr vystoupaly nájmy ve Středočeském kraji. V Brně a okolí pak pravděpodobně narazily na krátkodobý strop a drží se na hodnotě 247 korun za metr – podobně jako na podzim loňského roku. Efekt uprchlické krize se projevil zejména v Karlovarském kraji, kde nájmy skokově stouply na 167 korun za metr.

„V Praze rostou nájmy nepřetržitě od poloviny roku 2020 a dá se předpokládat, že tempo se bude zrychlovat. Ještě rychleji než v hlavním městě nebo Brně by však mohly nájmy růst v regionech. Ty se totiž na novou situaci, která i zde přivede do nájmů rekordní množství Čechů, musí teprve připravit. Nájemní bytový fond je zde většinou velice omezený, což se při zvýšené poptávce pochopitelně odrazí na cenách,“ zmiňuje Jan Škrabánek. „Situaci na trhu bych i s ohledem na probíhající válečný konflikt popsal jako klid před nájemní bouří. A pokud někdo zvažuje přechod do nájmu, měl by tak učinit co nejdříve, než změny na trh udeří plnou silou.“