Soutěž všech českých a slovenských IT univerzit o nejlepší diplomový projekt zná své semifinalisty

  • O elitní cenu bojuje rekordní počet univerzit
  • Ve finále se utkají projekty řešící kriminalitu, vesmírné technologie, ale také pohyby na burze
  • Letošní novinkou je větší důraz na prezentační schopnosti finalistů – akademici tak chtějí studenty naučit lépe prodat svou kvalitní vědeckou práci

V letošním roce bylo do soutěže IT SPY o nejlepší diplomovou práci z IT oboru přihlášeno více než 1900 projektů. Velké množství z nich má svým potenciálem šanci významně přispět k technologickému rozvoji dnešní doby. Porotci z řad akademiků budou z 18 semifinalistů vybírat desítku, která postoupí do finále. Semifinálové projekty se snaží například o zpřístupnění a praktickou aplikaci technologií vyvinutých Evropskou vesmírnou agenturou (ESA), zkoumají souvislost mezi tonalitou textů publikovaných na internetu a pohybem ceny akcií nebo navrhují software pro extrakci kriminalistických textů a jejich následné vyhodnocování vedoucí k infiltraci a ničení zločineckých organizací.

Letošního ročníku soutěže se účastní 13 českých a 7 slovenských vysokých škol. 1912 diplomových prací, které se ve finále utkají v boji o 5 cen, přihlásilo do soutěže 24 fakult zaměřených na informační technologie a příbuzné obory. Kromě hlavní kategorie, v níž určí vítěze ceny porota složená z českých i slovenských akademiků, budou uděleny i čtyři vedlejší ceny.

I letos projekty zabojují o cenu veřejnosti a jejich kvalitu bude hodnotit také panel odborných novinářů, který udělí svoji vlastní cenu. Nejlepší open-source projekt ocení partner soutěže a přední světový poskytovatel open-source softwarových řešení, společnost Red Hat.

Poslední cenu z rukou PR a marketingových osobností získá projekt, který bude mít nejlépe zvládnutou prezentaci a jehož autor prokáže schopnost přiblížit svou práci široké veřejnosti. „Tato cena je udělována v letošním ročníku poprvé a jen podtrhuje důležitost kvalitních prezentačních dovedností studentů, které chceme podporovat. Tyto schopnosti jsou pro studenty důležité. Především díky nim mají v budoucnu příležitost oslovit také komerční sféru,“ říká Tomáš Krátký, manažer soutěže IT SPY a research and development director ve společnosti Profinit.

Finalisté budou vyhlášeni v listopadu, finále soutěže, ze kterého vyjde absoulutní vítěz letošního ročníku, proběhne v prosinci.