Skladům MALLu přes Vánoce uleví partnerští obchodníci, zákazníci si díky nim oproti loňsku vyberou z třikrát širší nabídky

Vánoce v e-commerce budou letos v mnohém jiné a jedním z důvodů je i rychlý rozmach partnerského prodeje v čele s programem MALL Partner. Nadcházející vánoční sezóna bude vůbec první, do které zásadně promluví internetová tržiště, a těžit z toho budou nakupující, obchodní partneři i samotný MALL. Zákazníci MALL.CZ budou díky partnerskému prodeji letos vybírat z více než třikrát širší nabídky zboží a MALLu se zároveň díky partnerům významně uleví v oblasti skladové logistiky. Zboží partnerů totiž tvoří už okolo 90 % nabídky MALLu a partnerským obchodníkům jde aktuálně na vrub již třetina objednávek.

V důsledku rychlého rozvoje online tržiště dnes MALL v Česku nabízí již více než 1,3 milionu unikátních produktů (ještě během loňských Vánoc to bylo 480 tisíc produktů) a je tak e-shopem s jednoznačně nejširší nabídkou zboží na trhu. Přes MALL prodává zboží na 1 500 obchodníků, kteří aktuálně odbaví třetinu ze všech objednávek zákazníků e-shopu. Do konce příštího roku by podíl objednávek partnerského zboží mohl atakovat 50% hranici.

„Partnerský prodej letos vánoční sezónu v e-commerce skutečně zásadně promění. Z bohatého koláče vánočních prodejů si totiž poprvé ukousnou i malí obchodníci, kteří ještě na začátku roku neuměli prodávat online vůbec, nebo měli e-shop jen s velmi omezeným okruhem zákazníků,“ popisuje ředitel programu MALL Partner Jakub Kováč, jak marketplace MALLu letos zásadně promlouvá do digitalizace retailu. 

Hromadný příchod obchodníků na tržiště MALL Partner zajišťuje, že zákazníci letos všechny své vánoční dárky seženou pohodlně na jednom místě. Rozšíření partnerské nabídky bude ale mít pozitivní dopad i na samotný MALL a jeho logistiku. Centrálnímu skladu MALLu se totiž letos během nejvyšší špičky výrazně uleví, protože o významnou část objednávek se postarají právě partnerští obchodníci.

„Ačkoli letos nabídneme rekordně širokou nabídku produktů a o Vánocích očekáváme meziroční nárůst prodejů až o 50 %, troufám si tvrdit, že pro nás tato vánoční sezona nebude provozně o nic složitější než ty minulé. Logistická zátěž totiž bude rovnoměrněji rozložena a nebude se soustředit jen do jednoho centrálního skladu,“ komentuje Jakub Kováč

O něco jednodušší by ale Vánoce měly být i pro samotné partnery, kterým MALL pomůže s přepravou zboží, a to mimo jiné díky snadnému přístupu ke službám logistické společnosti We|Do, která disponuje rovněž rozsáhlou sítí výdejních míst We|Do Uloženka. Kromě logistiky pak MALL svým partnerům zajišťuje zákaznickou péči, koordinuje reklamační i vratné procesy a pomáhá jim rovněž s marketingem, který je v době Vánoc ještě důležitější než kdy jindy.

MALL začal své internetové tržiště výrazněji rozvíjet letos na jaře, a to mimo jiné v reakci na vládní omezení, která zapříčinila uzavření obchodů. Partnerský prodej se tak stal záchranou pro obchodníky, kteří ze dne na den přišli o možnost prodávat své zboží. Od té doby partnerský prodej kontinuálně roste a tržiště MALLu využívají jak malí obchodníci, pro které je možnost prodávat online opět zcela zásadní, tak i velcí hráči, kteří chtějí oslovit své zákazníky skrze další kanál s dosahem na miliony nakupujících. Na MALLu je tak k dispozici i zboží známých a zavedených značek jako Zoot, Pepco či Vivantis.