Seberozvoj i ruční práce. Odborná literatura z druhé ruky jde na odbyt

Září rovná se škola, a i když už má řada z nás studijní léta dávno za sebou, stejně se nám s podzimem vrací vzpomínky na učení. Možná máte v polici pár učebnic z nostalgie, možná si odbornou literaturu přečtete rádi i dnes. Pokud ale uvažujete, že tituly ve své knihovně trochu protřídíte, můžete si příjemně přivydělat jejich prodejem. O jaké odborné knihy je největší zájem, zjišťoval největší knižní secondhand Knihobot.

Mezi odbornou literaturou vládne poslední roky seberozvoj. Boom odstartovala kniha Petra Ludwiga – Konec prokrastinace, která se v této oblasti stala doslova povinnou četbou. Úspěch sklízí i na Knihobotu – prodala se tu už více než 370krát. Kniha vyšla v nakladatelství Jan Melvil, v jehož portfoliu najdeme další velmi populární tituly jako třeba Myšlení rychlé a pomalé, Atomové návyky nebo knihu Kraď jako umělec, která je taktéž jednou z nejprodávanějších knih na Knihobotu vůbec.

V září obecně roste poptávka po učebnicích a odborných knihách vzhledem k začátku nového školního roku. Ale čím dál větší zájem o tento typ publikací lze pozorovat celoročně, především právě u seberozvojové a motivační literatury,“ uvádí Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu, a dodává, „Oblíbené jsou také knihy a příručky o ručních pracích a řemeslech, například o keramice nebo krajkářství. Výhodou těchto knih je, že informace v nich nezastarávají. Velmi dobře se tak prodají i starší tituly, obzvlášť pokud obsahují předlohy nebo vzorníky.“

Dobrým příkladem může být Symetra – učebnice střihů a šití pro domácnost, školu i řemeslo z roku 1934, která se na Knihobotu prodala za 3000 Kč, anebo slovenská publikace Škola paličkovania od Víťazoslava Mišíka z roku 1988. Pokud vám tedy podobné tituly leží doma ladem, zvažte jejich prodej, můžete si totiž dobře přivydělat.

Na cenně nabývají i novější tituly, třeba Jak se dělá keramika (2004, Steve Mattison) se prodává na Knihobotu za 1800 Kč. Žádané jsou i některé tituly z nakladatelství Grada, které už se mimo antikvariáty dají sehnat pouze jako e-knihy, například Umělecké kovářství (Šimon Vondruška, Pavel Révay), Krajkářství (Alena Vondrušková) nebo Jablonecká bižuterie (Petr Nový).

O ceně rozhoduje malý náklad a nezastarávající informace

Právě malý náklad je jedním z rozhodujících faktorů, který určuje, jak se bude cena knihy vyvíjet. A protože odborná literatura na rozdíl od beletrie vychází v daleko skromnějších nákladech, některé tituly se stávají doslova horkým zbožím. Své o tom mohou vědět například studenti medicíny. Za více než tři tisíce korun se nabízí Myofunkční terapie od Anity Kittel od Grady z roku 1999, Základy klinické endodoncie od Luďka Peřinky nebo anatomie člověka od Sineľnikova.

U odborné literatury se cena nových titulů pohybuje často v řádu tisíců, a právě kvůli menším nákladům a nedostupnosti v tomto cenovém rozmezí zůstávají nebo i dále rostou. Záleží samozřejmě také na jejich stavu,“ dodává Dominik Gazdoš.

Pozadu nezůstávají ani humanitní vědy. Tituly z třídílné série Kmeny se pohybují mezi 1-3 tisíci Kč. Nestárnoucím pokladem každé knihovny jsou i výtvarné monografie a encyklopedie z dějin umění. Dvousvazková encyklopedie Umění 20. století od Taschenu (Karl Ruhrberg) je v nabídce za 4,5 tisíce Kč, v podobné cenové relaci se pohybuje titul Dějiny filmu: Přehled světové kinematografie. Mezi finančně zajímavé publikace patří taky Nový slovník československých výtvarných umělců, Dějiny hudby od Jiřího Šafaříka nebo obsáhlé monografie Zahy Hadid či Jana Saudka. 

V krizi vám pomůžou knihy – finančně i informačně

Vlivem zdražování stoupla potřeba lidí hledat alternativní způsoby uložení peněz. Jak dobře spravovat své finance? O tom se můžete dočíst třeba v oblíbených titulech od Roberta Kiyosakiho. Vždy se také zapráší po průvodci Financial Times Jak vybírat podhodnocené akcie a vydělat na jejich růstu a stále aktuální je i titul Akciové trhy a investování. Oblíbené jsou i publikace věnující se jiným možnostem investování do komodit, realit (Realitní kuchařka) anebo kryptoměn a NFT (Bitcoin a ti druzí). 

A pokud nemáte prostředky na velké investování, projděte svou knihovnu. Tipy na zajímavé kousky už znáte. Stačí projít police vystudovaného vysokoškoláka z rodiny, vyfotit hřbety knih a poslat fotku do Knihobotu. Odtud vám obratem napíšou, zda knihy přijímají, a pak už jen stačí čekat, až si knihu někdo koupí a vám dorazí výplata na účet.