S pronájmem na Bezrealitky pomůže ukrajinský asistent, zájem o nájmy měsíc a půl od vypuknutí války prudce roste

Ani měsíc a půl od propuknutí vojenského konfliktu na Ukrajině neklesá zájem o bydlení pro nově příchozí ukrajinské domácnosti – naopak. Největší nájemní portál Bezrealitky registruje více než 40 tisíc reakcí na nájemní inzeráty týdně, tedy násobně více, než v běžném období. Ukrajinským domácnostem proto podává pomocnou ruku – ukrajinsky hovořícího asistenta, který jim poradí s hledáním vhodného podnájmu. Nově příchozí Ukrajince poučí o tom, jak se v Česku hledá bydlení a bude je varovat před podvody.

Na Bezrealitky od konce února hledalo bydlení rekordní množství lidí. Poptávka je momentálně o 340 % vyšší než loni touto dobou. Signifikantní podíl transakcí byl právě ze strany nově příchozích domácností. A přestože příliv uprchlíků nyní klesá, v případě hledání bydlení tato rovnice neplatí. Nájmy totiž nyní začínají vyhledávat ukrajinské domácnosti, které doposud přebývaly u dobrovolníků, podařilo se jim najít zaměstnání a staví se postupně na vlastní nohy.

Hledání bydlení se však neobejde bez problémů. Bezrealitky proto zavedly post „Ukrajinského atašé pro bydlení v Česku“. Rodilého mluvčího, který nyní bude krajanům pomáhat s bydlením. Jeho služeb mohou využívat všichni, kteří potřebují najít odpovídající podnájem.

„Naše nová ukrajinská kolegyně své krajany seznámí s tím, jak v Česku hledat bydlení, jaké jsou obvyklé postupy a ceny, se zněním smluv, ale také je upozorní na praktiky, které rozhodně běžné nejsou,“ zmiňuje nový ředitel Bezrealitky Jan Škrabánek. „Pro nově příchozí domácnosti zároveň vznikl manuál, který jim zjednoduší nejen komunikaci, ale také soužití s Čechy.“

Právě ochrana před podvody je jedním z důležitých bodů. Bezpečnostní štít Bezrealitky, který s pomocí umělé inteligence identifikuje podvodné nebo podezřelé inzeráty, totiž od propuknutí krize zabránil zveřejnění o pětkrát víc inzerátů než v běžném období. Například na sociálních sítích však něco podobného systémově nikdo nekontroluje.

„Bohužel se setkáváme s pokusy, kdy jsou ukrajinské domácnosti motivováni k platbě provize za sjednání bydlení, které ještě neviděli, jsou jim přislíbeny podmínky, které neodpovídají skutečnosti anebo majitelé nedávají jasné podmínky plateb za energie a hrozí, že budou chtít následně neohlášené nedoplatky,“ zmiňuje Jan Škrabánek. „V podstatě všechny takové pokusy jsme naštěstí schopni řešit ještě před tím, než se dostanou do nabídky.“

Všichni nově příchozí ukrajinské domácnosti mohou zdarma využívat takzvaný premium profil, který jim kromě bezpečné komunikace s majiteli umožňuje například sdílet podrobnosti o své domácnosti, jako je počet členů nebo domácích zvířat. Majitelé nemovitostí zase mohou své inzeráty označit ukrajinskými vlaječkami na znamení toho, že jsou ochotni jednat o podmínkách. Možnost zatím využily stovky Čechů. K nájmu díky tomu mohou zdarma využít online smlouvy Havel & Partners s možností digitálního podpisu.