Realitní trh zažívá zemětřesení. Nájmy stouply víc než kdo čekal, v regionech praskají realitní bubliny

Dlouho očekávané zemětřesení přichází na český realitní trh. Ceny celé řady nemovitostí začínají po dlouhých letech klesat, radikálně se obměňuje nabídka, do které se nově dostávají nemovitosti prodávané pod tlakem okolností. A rekordní množství domácností mířících do nájmů vytvořilo neočekávaná nájemní maxima.

Vyplývá to z Kvartálního monitoru trhu s nemovitostmi realitní skupiny EHS, která využívá data realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

📄 Kompletní report stahujte zde: https://link.fyi.cz/kvartalni-report-EHS-Q2-2022

Dlouho očekávané ochlazení realitního trhu dorazilo do Česka, sázet na plošný pokles však nemá smysl

Průměrná cena bytu v Česku poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. Byty se na začátku léta prodávaly za 88 756 korun na metr čtvereční, tedy o dvě procenta levněji než na jaře, a to navzdory rekordní inflaci. Že na trhu nyní bude možné nakupovat mírně výhodněji naznačuje také další indikátor: pokles průměrné ceny není zapříčiněn méně kvalitními nemovitostmi v nabídce – naopak. Za stejné peníze dostali Češi buď mírně větší, lepší či lépe situovaný byt než v předchozím kvartálu.

Rodinné domy naopak navázaly na růst předchozího období. Průměrné ceny ploch v rámci provedených transakcí stouply o celou desetinu na 52 264 korun na metr čtvereční. Důvodem je však především změna mixu – investice do domů před rekonstrukcí nebo ruin s nižší metrážní cenou klesly na úkor dražších nemovitostí. Zároveň se do nabídky dostalo výrazně více rozestavěných domů v dobrých lokalitách. Určitou roli hraje i fakt, že druhý dům nebo rekreační nemovitost Češi nadále považují za dobrou investici, která ochrání jejich peníze před inflací.

Jak však upozorňuje Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny EHS, není možné očekávat, že se ceny propadnou rovnoměrně napříč celým trhem. Průměrná ceny totiž sráží spíše propady konkrétních typů nemovitostí, které byly v posledních měsících nadhodnocené.

„Sázet na plošný pokles nemá smysl. Ty nejkvalitnější nemovitosti, jako jsou například středně velké byty v centrech měst s dobrou dopravní dostupností, budou růst i nadále. A kde nebudou mít kupní sílu domácnosti, tam je velice rádi nahradí investoři, kteří se budou stále častěji zaměřovat i na starší bydlení,“ zmiňuje Hendrik Meyer.

Záhada jménem Brno a praskající bubliny v regionech

Zatím co v Praze klesla průměrná cena bytu o 3% na 118 263 korun za metr čtvereční a ve Středočeský kraji dokonce o 6 % na 72 578 korun za metr čtvereční, na jižní Moravě pokračovaly ceny v růstu i tentokrát. Za byt v Brně a okolí zájemci zaplatili v průměru 95 215 korun za metr čtvereční, což je o 3 % více než předchozí kvartál. Mimochodem – za tuto cenu se prodával pražský byt na sklonku roku 2020. Brno se tak opět stalo regionem, který se vymyká všem kategoriím – nekopíruje pražský metropolitní trend, ale ani běžné trendy jiných krajských měst.

V těch totiž často dochází k praskání realitních bublin. Průměrné ceny bytů nejvíce klesly ve Zlínském kraji (o 21 % na 44 828 korun za metr čtvereční), na Vysočině (o 18 % na 48 072 korun za metr čtvereční) nebo Ústeckém kraji (o 14 procent na 32 528 korun za metr čtvereční). Oproštěno od bytů v kvalitních lokalitách jako jsou centrální části velkých měst jsou však propady ještě výrazně větší a je možné je najít ve všech krajích Česka.

Opačná situace je však v případě rodinných domů. Zde se propadají nebo stagnují především kraje s velkým množstvím domů před generální rekonstrukcí – tradičně například Karlovarský, kde statistika zachytila 25 % pokles. Ústecký kraj sice vykazuje ještě 3 % růst, ale dá se předpokládat, že v příštím kvartálu se trend také obrátí. Překvapivý je také propad cen ve Zlínském kraji (o celou čtvrtinu). Naopak rekordně rostly ceny v Moravskoslezském kraji, kde se začaly prodávat i dražší nemovitosti, což průměrnou cenu zvedlo o skoro 60 % na 48 174 korun za metr čtvereční. Podobně vyrostl i Jihočeský kraj – o 44 % na 39 848 korun za metr čtvereční.

„Česko se teď nachází uprostřed několika souběžných trendů, které je třeba rozlišovat. Regiony doplácí na ochlazení zájmu investorů a rostoucí náklady, které je nutné vynaložit pro rekonstrukci starších nemovitostí. V některých lokalitách tak vysoký optimismus střídá hluboký pesimismus a cenové nůžky mezi jednotlivými kraji i okresy se po letech sbližování opět začínají rozevírat,“ vysvětluje Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky. „Zájemci v těchto krajích nyní nemají potřebu přeplácet a vyčkávají. To vše ve chvíli, kdy je veřejným tajemstvím, že v následujících měsících výrazně přibude prodejů pod tlakem okolností.“

Nemovitosti se přes ochlazení nepřestávají točit, na popularitě opět nabývá přímý prodej

Zajímavý je však ještě jeden další poznatek – i přes aktuální situaci se od začátku roku prodávalo více než loni. Velký nárůst transakcí zaznamenal například Středočeský, Plzeňský nebo Jihočeský kraj. Důvodem byla především snaha lidí zajistit si hypotéční úvěry za výhodnější úvěrovou sazbu, než jaká je v současnosti. Lákavý je také přímý prodej jako takový, který umožňuje pružnou domluvu majitele se zájemcem. Tím, že se na trh dostávají zcela nové typy nemovitostí, jejichž prodej je v celé řadě ohledů specifický, se z komunikace bez prostředníka stává opět nová norma výhodná pro obě strany.


„Bezrealitky rostou v počtu prodejů a bytů již druhý kvartál v řadě. Dostáváme se dokonce na hodnoty silného roku 2019,“ zmiňuje Jan Škrabánek a jmenuje společné jmenovatele: „Řadu majitelů tlačí čas, chtějí prodat třeba starý byt, aby mohli koupit nový a potřebují celou transakci dobře naplánovat. Do nabídky se dostávají také rozestavěné domy, které jsou velice zajímavou alternativou – umožní bydlet v řádu měsíců namísto let. Jejich prodej je však specifický a vyžaduje intenzivní vyjednávání,“ vysvětluje.

Podle Škrabánka se ještě na začátku prázdnin průměrný byt v Česku za odpovídající cenu udal do měsíce, v Praze nebo Brně pravděpodobně majitel získal desítky nabídek hned první týden. Prázdniny nyní tempo trochu zpomalily, přesto je trend zcela zjevný – majitelé mají zájem prodávat rychle, zájemci zase rychle kupovat.

Nájmy na nových rekordech – situace nejvíce dopadne na menší města

Přestože experti v druhém kvartálu očekávali nárůst průměrné ceny za nájemní byt, realita je více než překvapivá. V polovině Česka rostly nájmy více než 5% tempem, průměrné nájemné vyskočilo dokonce o celých 6 %. Takto vysoký nárůst v průběhu jediného kvartálu Česko za poslední roky nezažilo.

Za skokovou změnou stojí hned několik trendů. Uprchlická krize, která snížila počet volných bytů, domácnosti, které nedostaly hypotéku a vzdaly se snu o vlastním bydlení, rostoucí ceny rekonstrukcí, ale také inflace a zvyšující se životní náklady, které majitele tlačí do zvyšování nájemních cen. V Praze se na růstu cen podílí také opětovný start krátkodobých turistických pronájmů.

„Navíc jsme teprve na začátku. Dá se předpokládat, že ceny porostou celou příští polovinu roku. Již v následujících týdnech se v univerzitních městech přidá také poptávka vysokoškoláků, do konce roku pak přibudou desítky tisíc domácností, které poprvé zamíří do nájmů a další desítky tisíc, které budou hledat nové možnosti kvůli zvyšujícím se nákladům,“ zmiňuje Jan Škrabánek. „Šok to bude hlavně pro menší města, která mají nájemních bytů nedostatek a jejichž obyvatelé nejsou na kontinuální zdražování nájmů, které pravděpodobně přijde, připraveni.“

Podle něj se navíc v následujících měsících budou více zavírat nůžky mezi výší nájmů u dříve uzavřených smluv a těch, které se budou podepisovat nově. To bude průměrnou cenu tlačit ještě více nahoru. Majitelé budou muset do nájmů promítnout refinancování hypoték i rostoucí náklady na energie či stavební práce.

Praha poprvé pronajímá za více než 300 korun na metr

V Praze se tak nájem poprvé dostal nad třísetkorunovou hranici – průměrný byt se na začátku léta nabízel za 304 korun za metr. Nejpoptávanější byly i nadále garsoniéry a byty 2+1, mírně pak posílily „rodinné byty“ s alespoň třípokojovou dispozicí nad 75 metrů čtverečních.

Na nové maximum – 226 Kč za metr čtvereční pronajímané plochy – se dostaly také byty ve Středočeském kraji, u kterých se dá očekávat výrazně vyšší růst v souvislosti s přeléváním poptávky z Prahy dále do metropolitního prstence.

O 4 % na 258 korun za metr čtvereční pronajímané plochy pak vyrostly nájmy v Brně a bezprostředním okolí. I zde se dá očekávat výrazný nárůst – zejména s ohledem na skutečnost, že pro Brňany a Jihomoravany – tradiční vyznavače vlastního bydlení s preferencí rodinných domů – bude nedostupnost vlastního bydlení větší šok než pro obyvatele hlavního města.

Ještě více však rostly ceny také v dalších krajích – například Zlínském (o 17 % na 204 korun za metr čtvereční pronajímané plochy) a Pardubickém (o 14 % na 211 204 korun za metr čtvereční pronajímané plochy) nebo na Vysočině (o 10 % na 194 korun za metr čtvereční pronajímané plochy).

Pohled do křišťálová koule

Jak by se situace měla vyvíjet v dalších měsících? S největší pravděpodobností se zrychlí další propady cen u méně kvalitních nemovitostí. Mírně se zúží dostupnost těch kvalitních a trh mírně zpomalí své tempo, které nyní neodpovídá jeho možnostem. Nájemní ceny dále porostou a po prvotním šoku se pravděpodobně do konce roku stabilizují na nových hladinách. Ty by mohly být zhruba o 15 % vyšší než na začátku letošního roku.

„Prodávat se však nepřestane,“ domnívá se Jan Škrabánek. „Zájem Čechů o uložení úspor před krušnými časy bude i nadále vysoký. Už nyní je vidět, že majitelé, kteří nemají nerealistické představy si mohou nadále vybírat z nezanedbatelného množství poptávek.“