První odhady – prázdniny jsou v otázce vloupání nejklidnější za čtyři roky

Letní prázdniny jsou hlavní sezonou bytařů a domkařů. Důvodem jsou především dovolené, ale také víkendové pobyty na chatách a chalupách, díky kterým po celé republice zůstávají pravidelně desítky tisíc domů a bytů bez dozoru. Jen za loňský rok bylo v období prázdnin vyloupeno 723 domů a 823 bytů. Letošní rok, jak se zdá, má však šanci mile překvapit. Přestože oficiální policejní statistiky budeme znát až po prázdninách, již teď prognózy hovoří o pokračujícím poklesu.

Celorepublikově by se počet krádeží vloupáním měl dostat na úroveň, která panovala před amnestií prezidenta Klause. Z odhadů, které na základě znalosti dlouhodobých trendů zveřejnila společnost TOKOZ vyplývá, že meziroční pokles krádeží vloupáním do domů a bytů bude průměrně dokonce pětinový. Pokud se tato prognóza splní, poklesne počet vykradených rodinných domů asi o 23% a počet vykradených bytů o 17%. Spolu s tím mohou majitelé očekávat i pokles škod – a to přímo úměrně, tedy také zhruba o 20 – 21%.

 17 % – o tolik zřejmě v červenci meziročně klesl počet vloupání do bytů

Jak to tak bývá, jednotlivé kraje v republice však nabízí velmi rozdílné trendy. V těch nejklidnějších krajích lze očekávat pokles dokonce o polovinu v případě rodinných domů a čtvrtinu u bytů. Sem řadíme například Prahu (53% pokles vloupání do domů a 23% pokles vloupání do bytů), Královéhradecký kraj (49% pokles vloupání do domů) nebo Karlovarský kraj (37% pokles krádeží vloupání do bytů).

Naopak na pozoru by se měli mít majitelé domů a bytů v Libereckém kraji (očekávaný 14% nárůst vloupání do domů a 27% nárůst vloupání do bytů), majitelé domů v Moravskoslezském kraji (očekávaný 16% nárůst) nebo majitelé bytů ve Zlínském kraji (29% nárůst) a na Vysočině (25% nárůst).

23 % – o tolik zřejmě v červenci meziročně klesl počet vloupání do domů

Přesto je tu ještě element, které může s celou prognózou ještě zamíchat – a sice extrémně teplé počasí, které v červenci bylo. To totiž bývá pro zloděje zárukou, že ve městě bude alespoň o víkendu větší množství bytů a domů prázdných i přes noc ze soboty na neděli. Tímto trendem mohou být ohrožena především velká města, která se právě o horkých víkendech vylidňují. Potvrzení, zda byla předpověď pravdivá, se tedy dočkáme až v září nebo říjnu.

Češi a zabezpečení majetku

Zajímavé je také sledovat, jakým způsobem se mění trendy v otázce bezpečnosti. Pokles kriminality totiž nemusí mít pouze pozitivní efekt.

„V posledních letech se Češi naučili investovat do zabezpečení, nyní mohou mít falešný pocit bezpečí,“ varuje Jan Krupíř, autor edukačního webu Zamcenydum.cz. „To by byla chyba především ve chvíli, kdy začínají být domácnosti zase bohaté a hodnota jejich majetku po letech roste.“

Na druhou stranu jsou však nyní Češi informovanější než kdykoli před tím.

„Český zákazník se začal postupně měnit. Více přemýšlí o ochraně vlastního majetku, začíná ctít doporučené zásady jeho zabezpečení a více se orientuje v nabídce na trhu. Rozpoznává rozdíly mezi jednotlivými bezpečnostními třídami a je stále více ochoten připlatit si i za vyšší míru zabezpečení,“ vysvětluje Jitka Vozábová, specialistka ze společnosti TOKOZ, jednoho z nejstarších českých výrobců zámků a kování.

To je dobrá výchozí pozice v situaci, kdy roste také gramotnost zlodějů. Ty ke svému vzdělávání a pořizování náčiní totiž stále častěji využívají internet.

  • Zvýší se hodnota majetku Čechů, a tím i výše škod

Podle ekonomických indikátorů poroste v letošním roce kupní síla obyvatel a v domácnostech se bude po hubených letech nacházet stále cennější majetek. Takovému lákadlu zloději těžko odolají. To může mít dopad na počet vánočních a novoročních krádeží, již dnes se tento trend projevuje v nárůstu způsobených škod.

  • Gramotnost Čechů v oblasti bezpečnosti se dále prohlubuje

Schopnost Čechů rozlišovat mezi kvalitním a nekvalitním zabezpečením roste. Kupující se lépe orientují v bezpečnostních normách a označení výrobků. Přesto stále platí, že správně zabezpečen je pouze jeden objekt z deseti.

  • Zloději stále zkušenější

Po prezidentské amnestii se struktura zlodějských band výrazně změnila – nejčastěji loupili především amatéři, kteří namísto důmyslných metod častěji využívali hrubou sílu. Díky dostupnosti informací i potřebných nástrojů se však z amatérů stávají zkušenější zloději, kteří si poradí i s důmyslnějšími zabezpečovacími prvky.