Prohlídka datového centra Kokura

Na jaře letošního roku předala společnost Altron nově postavené datové centrum společnosti Seznam.cz. Nachází se v Horních Počernicích u Prahy. Na projektu začal pracovat v roce 2012 a o tři roky později už na tomto místě stojí zbrusu nová budova plná moderních technologií, které slouží milionům Čechů.

V rámci tří let společnost Altron dokázala vypracovat kompletní projekt, včetně návrhu budovy jak po technické, tak dispoziční a materiálové stránce. Vlastní stavba probíhala od dubna 2014 do únoru 2015, kdy byly také odzkoušeny veškeré chladící, protipožární a napájecí systémy a také samotná IT část. Ta je v současné chvíli naplněna zhruba do poloviny, ve 3. etapě se očekává nárůst ICT výkonu Kokury až na 1 MW. Altron pro dohled, monitoring a management veškerých technologií dodává také vlastí aplikace a systémy. Ty by měly pomoci předcházet a zabraňovat jakýmkoliv nežádoucím vlivům působícím na dostupnost nebo výkon datového centra.

Ostatně, tomu by mohl dopomoci také jeho název. Kokura byla prý zvolena právě z toho důvodu, že japonské město tohoto jména bylo 9. srpna 1945 díky přílišné oblačnosti ušetřeno před shozením jaderné bomby „Fat Man“. Věřme tedy, že i název bude v harmonii se systémy dokonale působit jako disaster prevention.

autor a zdroj fotek: Altron, a.s.