Od tohoto měsíce bude vloupání do chalup už jen přibývat. Majitelé by měli naplánovat odvoz všech cenných věcí.

Září bývá mezi chalupáři považováno za úplný závěr sezony, korunovaný více či méně deštivým babím létem. Spolu s klesajícími teplotami a krátícím se dnem se snižuje také čas, který na chatě nebo chalupě trávíme. Vybavení, které jsme intenzivně využívali v letní sezoně, se stále více stává spíše smutným mementem teplých dní. A také lákadlem pro zloděje, jejichž počet bude od srpna už jen stoupat.

tokoz_mapa_vloupani

Podíváme-li se na křivku zlodějské aktivity v průběhu celého roku, zjistíme, že srpen má výsadní postavení. Od prvních měsíců roku až do konce prázdnin se totiž aktivita zlodějů setrvalým tempem snižuje. Od srpna do prosince však opětovně stoupá s mírnými propady, a to v závislosti na studeném nebo teplém počasí. Zpravidla platí, že pokud po teplých víkendech přijde mrazivé počasí, nastupují zloději – předpokládají totiž, že majitelé chat nebo chalup nechali ve svých objektech majetek, který již nestihli odvést. A většinou se nemýlí.

Různě aktivní jsou také zloději v jednotlivých krajích. Výhled se oproti prázdninám příliš nezměnil. Kromě vysoce a v podstatě celoročně exponovaného Středočeského kraje by se na pozoru měli mít také obyvatelé v Karlovarském kraji a Ústeckém kraji. Obecně totiž bude přibývat zájem zlodějů o rekreační objekty v hůře přístupných oblastech, jako jsou právě například Krušné hory. Naopak klidný průběh by září mělo mít ve východních Čechách a na Moravě.

Podle Jana Krupíře, autora popularizačního webu o zabezpečení majetku Zamcenydum.cz, by se měli majitelé rekreačních objektů již v září zaměřit na první vlnu přípravy objektu na zimu. Ta by měla obnášet především odvoz sezonních potřeb.

tokoz_mapa

„Je třeba si uvědomit, že většinu sezonní výbavy vozíme na chalupu postupně v průběhu celého léta,“ uvádí Krupíř. „Odvézt ji podle plánu není tak snadné.“ Podle Krupíře je největší chybou skutečnost, že rekreanti naplánují odvoz výbavy na několik víkendů. Bývá však pravidlem, že se zkazí nevyzpytatelné počasí a oni cestu odloží. Toho jsou si však velmi dobře vědomi zloději, kteří právě na tuto příležitost čekají.

„Pokud je jasné, že nestihneme majetek odvézt, je třeba ho náležitě uskladnit a zabezpečit,“ uvádí Krupíř. „Nenechávejte majetek roztroušený po jednotlivých místnostech a kůlnách. Vyplatí se ho umístit do té nejchráněnější části objektu, hospodářské objekty, kde nejsou žádné cennosti, pak mohou zůstat odemčené. Zredukujete tak případnou škodu, která by mohla vzniknout pokusy zlodějů vloupat se do nich.“

V takovém případě je však třeba mít místo, do kterého nepůjde jednoduše proniknout. Chráněno by mělo být jak pevnými dveřmi, tak zámkem odpovídající bezpečnostní třídy. Určitou variantou jsou také zámky se zemním kotvením, takzvané safety boxy či xboxy.

„Zákaznicky oblíbené jsou například zámky na bázi otočných lamelových stavítek, které dokonale odolají povětrnostním podmínkám, nezanesou se a nezamrznou, jako je třeba systém PRO,“ uvádí Jitka Vozábová ze společnosti TOKOZ, jedné z nejstarších českých společností vyrábějící zámky a kování. „A to jak do zámků u dveří, tak do zámků visacích. S koncem letní sezony roste také zákaznický zájem o speciální zámky se zemním kotvením, které lze využít nejen k posílení ochrany dveří, ale také pro uzamčení zahradní techniky, stavebních strojů nebo motocyklů.“ Cena těchto zámků navíc není vysoká. Například vložka s otočnými lamelovými stavítky TOKOZ PRO ve 3 bezpečnostní třídě se 100% ochranou proti tichým zlodějským metodám vyjde na necelých 800 Kč, cena zemních zámků XBOX se pohybuje kolem dvou a půl tisíc.