Obchodní dům Kotva slaví 40 let – v roce 1975 představil Čechoslovákům, jak vypadá prémiové nakupování

  • OD Kotva byl slavnostně otevřen 10. 2. 1975

  • V době vzniku byl 5. největším obchodním domem v Evropě

  • Po 40 letech současná Kotva úspěšně navazuje na model prémiového obchodního domu

Obchodní dům Kotva slaví čtyřicet let od svého otevření. Stavba v brutalistickém stylu, kterou navrhl ateliér manželů Machoninových, byla od počátku plánována jako výstavní a prémiový obchodní dům. Svým pojetím se měla zařadit nejen na první místo v tehdejší československé obchodní síti, ale měla zaujmout také v celosvětovém měřítku. V době uvedení do provozu se jednalo o pátý největší obchodní dům v Evropě s prodejní plochou 22 160 m², který dokázal díky 2 000 zaměstnanců obsloužit až 75 000 zákazníků denně.

OD Kotva má od roku 2005 ve vlastnictví irská společnost MARKLAND. Pod jejím vedením byla zahájena generální rekonstrukce obchodního domu, která má uzpůsobit interiéry potřebám moderního obchodu a zároveň jim navrátit původní architektonický ráz. Celkem bylo do rekonstrukce zainvestováno zhruba tři sta milionů korun, dalších sto až dvě stě milionů si investor přeje proinvestovat v následujících letech.

Ruku v ruce s rekonstrukcí došlo v posledních letech také k postupné rekoncepci obchodního domu, jejímž cílem bylo navrátit Kotvě prémiový charakter, a to způsobem, který vychází ze zahraničního pojetí vlajkových městských obchodních domů. Kotva tak bude opět cílit na zákazníky z řad vyšší střední a vyšší třídy a konkurovat obchodním zónám, jako jsou ulice Pařížská a Na Příkopě.

„S trochou nadsázky se dá říci, že čtyřicet let slaví nejen Kotva, ale také prémiové nakupování v Česku. Kotva zahajovala svůj provoz jako prémiový obchodní dům a stejný status se jí momentálně snažíme vrátit,“ uvádí Jaroslav Petrů, generální ředitel OD Kotva. „Věříme českému trhu a snažíme se vycházet vstříc chytrému českému zákazníkovi. Postupně se tak pojetím Kotvy blížíme k důležitým obchodním zónám, jako je Pařížská nebo ulice Na Příkopě, avšak se zachováním lidského měřítka, které náš zákazník vyžaduje. Zároveň chceme z Kotvy s ohledem na její strategickou pozici udělat místo, kam se nebude chodit jen za nákupy.“

V Kotvě je tedy po rekonstrukci možné nalézt stylovou restauraci na Sluneční terase s výhledem na starou Prahu, VIP klub, fitness studio a wellness zónu se solnou jeskyní a finskou i horkovzdušnou saunou. V šestém a sedmém podlaží budou vznikat kancelářské prostory. Rekonstrukce se dočká také fasáda a vstupní náměstí.