Novým CMO Knihobotu je David Novák, povede marketing firmy napříč trhy, chce stvořit sebevědomou zahraniční značku

Do čela marketingu knižního secondhandu Knihobot nastupuje David Novák. Za sebou má více než 13leté působení ve Vodafonu, kde měl na starost tvorbu a řízení marketingové strategie segmentu spotřebitelů, nákup a distribuci mobilních telefonů a následně pak digitální transformaci společnosti. V Knihobotu povede marketing napříč trhy. Speciálně se chce zaměřit na posílení a etablování značky v Německu tak, aby se i přes nenápadnou kategorii knih z druhé ruky stala silným knižním hráčem.

David Novák (43) přichází do Knihobotu po otcovské dovolené, během které působil jako expert na firemní kulturu a inovace. Spolupracoval například s inovačním studiem Pábení, které pomáhá organizacím hledat cestu k udržitelné budoucnosti. Většinu své profesní dráhy pracoval pro telekomunikační společnost Vodafone, kde v průběhu 13 let získal široké zkušenosti v oblastech nákupu a prodeje terminálů, marketingu služeb i řízení komplexních změn.

V Knihobotu bude mít na starost vedení marketingových aktivit jednotlivých zemí a vytvoření strategie, která značku dokáže posunout především na zahraničích trzích, kam firma vloni expandovala.

Knihobot každý den ukazuje, že najít a vyřešit opravdový uživatelský problém je recept na úspěch v každé kategorii. V Německu chci za dva roky dosáhnout toho, co v Česku trvalo roky tři. Máme fungující byznys model, skvělý tým a není nic lepšího než společně bojovat za to, aby mohlo víc lidí přečíst víc knížek,“ věří David Novák.

Výběr nového CMO byl pro Knihobot dlouhým a náročným procesem. Firma hledala zkušeného marketéra, který dokáže pracovat s rozdíly na jednotlivých trzích a zároveň udržet jednotný cíl a směr značky. Novák podle Dominika Gazdoše, zakladatele a CEO Knihobotu, splňuje vše potřebné. „David je od první chvíle člověk na svém místě. Má vizi, strategické uvažování a skvělé manažerské dovednosti, které jsou pro rozrůstající tým potřeba. Věřím, že značka se pod jeho vedením v zahraničí rychle etabluje.“

Vybudovat sebevědomou značku v nenápadné kategorii

Knihobot chce být i v Německu sebevědomou značkou, k tomu ale podle Nováka nestačí kopírovat úspěšné strategie z Česka. Firma se nyní soustředí na hluboké porozumění místnímu trhu, jeho zákonitostí, a především na poznání místních čtenářů. „Každý týden mluvíme s německými zákazníky, kteří jsou u nás poprvé, a zjišťujeme, jak objevili naši službu a jaká je jejich zkušenost. Výstupy sdílíme se všemi zaměstnanci Knihobotu a společně vymýšlíme, jak tomu přizpůsobit naši strategii na úrovni produktu i marketingu,“ přibližuje nejbližší plány David Novák.

V budoucnu se chce Knihobot v Německu stát značkou, kterou si vybaví každý, když se řekne knihy z druhé ruky, a která bude mít silnou komunitu i renomé pro partnerství a spolupráce nejen v oblasti kultury. Své pevné místo chce získat i na poli re-commerce, kde v zahraničí dominují především marketplaces.