Novela umožňující zabavit řidičák dlužníkům výživného na dítě do 26 let dá naději asi 20 000 lidí

K podpisu prezidenta nyní míří novela exekučního řádu, která by umožnila zabavit dlužníkům řidičský průkaz za neplacení výživného mladým od 18 do 26, kteří ještě nenastoupili do zaměstnání – tedy primárně vysokoškolským studentům. Podle největšího českého programu, který pomáhá lidem s dlužnými alimenty, VašeVýživné.cz, by změna mohla pomoci asi 10 % z jejich současných klientů. Zároveň se otevřou nové možnosti pro odhadem 20 000 případů, kterým dnes podobný nástroj chyběl.

Doposud bylo možné zabavovat řidičské oprávnění pouze v případě, kdy dlužník neplatil výživné nezletilému dítěti. Novela exekučního řádu, která po schválení v Senátu míří k prezidentovi, posouvá hranici z 18 let na 26 v případě, že dítě je finančně závislé na svých rodičích. Pomůže především vysokoškolským studentům v neúplných rodinách, kteří se často vlivem špatné finanční situace rodiny museli vzdát svých studijních oborů.

Podle Petra Sýkory, autora programu VašeVýživné.cz a předsedy Asociace neúplných rodin se změna dotkne asi 10 % klientů největšího českého programu pro bezplatnou pomoc s dlužnými alimenty. Ti nyní dostanou novou možnost, jak se pokusit chronické dlužníky přimět k uhrazení dlužného výživného.

„Kolem 20 000 vysokoškolských studentů především denního studia z neúplných rodin dostane zároveň nový nástroj, který by jim mohl pomoci v jednání s dlužníkem. Očekáváme, že po schválení novely se na VašeVýživné.cz začnou hromadně obracet – motivací bude určitě i start nového školního roku a s ním spojené zvýšené výdaje,“ zmiňuje Sýkora.

Podle Sýkory však nebude moci novou možnost využít každý vysokoškolský student. Nezbytnou podmínkou je, aby se soustavně připravoval na své budoucí povolání – tedy jinými slovy docházel svědomitě na vysokou školu a prokázal, že mu studium skutečně zabírá většinu času a není tedy možné, aby si na vlastní živobytí vydělával v rámci hlavní pracovní činnosti.

VašeVýživné.cz je největším českým asistenčním programem, který bezplatně pomáhá lidem z neúplných rodin s problematikou alimentů. Doposud se na něj obrátilo přes 17 000 lidí s celkovým dluhem přesahujícím 1,5 miliardy korun.