Na jaro čekají motorkáři i zloději

Motorky všech kubatur již brzy opustí svá zimní stanoviště a stanou se vítaným objektem zájmu zlodějů. Terčem nenechavců ovšem nejsou jen samotné motorky, ale také helmy nebo příslušenství. Základní zabezpečení přitom vyjde na pár stokorun.

Podle dostupných statistik Policie ČR počet krádeží motocyklů za loňský rok mírně poklesl, pravděpodobně zejména díky kvalitnímu zabezpečení, které již motorkáři vnímají jako standard. Březen byl však již tradičně neslavnou výjimkou – zmizelo téměř o 42 % motorek více než za stejné období roku 2013. Celkové způsobené škody byly vyšší dokonce o neuvěřitelných 120 % v porovnání s březnem 2013. Jaro je zkrátka rizikovým obdobím a je proto dobré myslet včas na důkladné zabezpečení.

„V jarních měsících pozorujeme nárůst poptávky po nejrůznějších typech zabezpečení motocyklů a příslušenství. Nejčastěji to bývají kotoučové zámky s alarmem, lankové zámky nebo řetězové zámky třetí a vyšší bezpečnostní třídy. Standardem je již také podlahové kotvení pro garážované motocykly nebo uskladněné příslušenství,“ potvrzuje situaci Jitka Vozábová ze segmentu motoproduktů společnosti TOKOZ. V loňském roce právě TOKOZ představil na Motosalonu několik novinek, které si motorkáři velmi rychle oblíbili díky dobrému poměru ceny a kvality. „Největší ohlas zaznamenal náš nový zámek na kotoučovou brzdu, první várku jsme vyprodali během několika týdnů,“ dodává Jitka Vozábová.

Krádež bývá dílem okamžiku, i malá překážka může být rozhodující
Také v případě motocyklů platí tzv. pravidlo pěti minut – k čemu se zloděj během prvních pěti minut nedostane, to pravděpodobně nechá na pokoji, resp. na ulici či v garáži. Často tedy stačí zámek či podlahová kotva za zlomek ceny samotného motocyklu.

Čím zabezpečit motocykl a přílušenství

MOTO zámek s alarmem na kotoučovou brzdu
Tělo zámku je z odolného zinkového odlitku vybaveného pohybovým a otřesovým čidlem, které při manipulaci bez klíče spouští alarm s hlasitostí 110 db. Průměr zámkového čepu je 7 milimetrů a celková délka zámku pouhých 95 milimetrů. Zámek je dodáván s textilním pouzdrem, které kromě dvou klíčů obsahuje také náhradní balení LR44 baterií.
Na základě zákaznické poptávky je zámek lakován čtyřmi barevnými odstíny, které vychází z hlavních barevných odstínů karoserií motocyklů – odstín lesklého chromu, černé, červené a žluté.
Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 459 Kč

Kódový lankový zámek k zabezpečení helmy s LED osvětlením
Jednoduchý kódový lankový zámek pro zabezpečení helmy je doplněn ocelovým lankem v plastovém potahu o celkovém průměru 12 mm a délce 1 metru. Plastový potah je navržen tak, aby chránil uzamykané předměty proti oděrkám. LED osvětlení umožňuje manipulaci s kódovým číselníkem i ve tmě.
Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 219 Kč 

Řada X SAFETY BOX pro ochranu motocyklu v garáži poslouží i při skladování disků se sezonními pneumatikami
Zámky s podlahovým kotvením z řady X SAFETY BOX, které majitelé motocyklů pravděpodobně již dobře znají, lze využít také pro samostatné zabezpečení disků se sezonními pneumatikami. Jarní měsíce totiž pravidelně vykazují nárůst počtu krádeží vloupáním do chat nebo chalup, kde motoristé pneumatiky často skladují. Vzhledem k tomu, že kvalitní zimní pneumatiky paří k artiklům, které zloděj dokáže i v létě jednoduše zpeněžit, je samostatné zabezpečení na místě.
X SAFETY BOX III: Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 1 930 Kč
X SAFETY BOX IV: Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 3 650 Kč

[Best_Wordpress_Gallery id=“79″ gal_title=“TOKOZ moto-3″]