Míříte do nájmu? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou najít nový domov

Víte, co chcete? Dobře stanovené priority vám umožní rychlé rozhodování 

S balkónem nebo bez? Stačí venkovní stání nebo raději garáž? To jsou jen některé z otázek, které je třeba si při hledání bytu ujasnit. Sepište si na papír své požadavky a zároveň jim udělte váhu. Chybí myčka, ale byt má navíc úložné prostory? Předem se pokuste sepsat ty největší priority. Díky tomu, pak nabídky vyfiltrujete a nebudete muset procházet desítky inzerátů zbytečně nebo chodit od jedné prohlídky ke druhé.

Mějte nároky 

Někteří mají pocit, že nájem je vlastně dočasné bydlení. Ale není tomu tak. Zvlášť dnes při nedostupných hypotékách budou lidé v nájmu zůstávat déle a častěji, a proto se nebojte mít své nároky. Ačkoliv jde o nájem, vybíráte si bydlení i na několik let. A úzká chodbička, která se při prohlídce může jevit jako zanedbatelný problém, bude vaší každodenní překážkou a bojištěm o věšák a botník. Dělají vám radost květiny na balkoně nebo chvilka na slunci s kávou a cigaretou? Balkonu se nevzdávejte ani pro větší byt. Každý slunný den by vám pak chvilka na vzduchu chyběla.

Svou představu o vysněném bydlení konfrontujte s realitou

Lokalita je určitě jedním z rozhodujících bodů při výběru nového bydlení. Napište si své vysněné lokality a ke každé si připište čas, který by vám zabrala cesta do práce. Třeba zjistíte, že ačkoliv je vaším vysněným bydlením byt na okraji Prahy, cesta do práce vyjde stejně, jako když budete bydlet v Poděbradech, kde budete platit za nájem výrazně méně. Při výběru lokality berte v úvahu nejen cenu nemovitostí a dojezd do zaměstnání, ale i dostupnost služeb, škol pro děti a možnosti trávení volného času. Váš sen je třeba přeměřit realistickým metrem.

Trend bydlení na kraji Prahy je dnes už pasé. Dobrou dojezdovou vzdálenost do hlavního města mají i obce ve Středočeském kraji, kde vás byt vyjde na metr čtvereční o více než 20 tisíc levněji.”, Hendrik Meyer, generální ředitel EHS.

Pozor na neuvěřitelně nízké ceny

Zaradovali jste se, když jste uviděli u nabídky skvělou cenu? Opatrně. Záhadně nízké ceny jsou většinou ukazatelem falešných inzerátů. Majitel naláká zájemce na levnou cenu, poté ale nejedná fér. Peníze požaduje ještě před smlouvou, má problém s předáním klíčů. Chce sjednat nájem bez písemné smlouvy, nechce se vidět osobně. Některé realitní weby tyto inzeráty neřeší, jiné proti nim bojují.

Falešné inzeráty na našem portálu nemají místo. Máme speciální algoritmus, který problematické inzeráty dokáže na základě celé řady parametrů vyhledat a nahlásit. My pak na základě individuálního posouzení rozhodneme o jejich odstranění.”, upřesňuje Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

Umět rozhodnout musíte i za druhého

O nájemní bydlení je zájem a může se stát, že narazíte na nabídku, u které dostanete přesně určený čas prohlídky bytu. Připravte se tedy na to, že ne vždy budete moct jít na prohlídku v páru a budete pak muset partnerovi či partnerce dojem z bytu přetlumočit a nebo dokonce za oba rozhodnout, zda byt vezmete či nikoliv.   

Když jste přesvědčeni o exkluzivitě nabídky a víte, že v řadě za vámi je dalších deset zájemců, nikdy nezapomeňte na vstřícný krok. Pokud se nechcete rozhodovat na místě, můžete třeba nabídnout rychlejší splátku nájmu a kauce či dřívější možnost nastěhování.”, radí Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.