Milivoj Uzelac: Při užívání dat panuje v Česku nekázeň

Autor fotografie: Michael Tomeš / E15

Kauza zveřejněných e-mailů premiéra Sobotky rozvířila problém bezpečnosti datového provozu na internetu. „Nikdo tu například nemá strach ze zneužití dat v rámci průmyslové špionáže, což je něco, na co si velcí světoví lídři dávají pozor,“ říká Milivoj Uzelac, majitel společnosti Altron, tuzemského lídra ve výstavbě datových center a související infrastruktury.

Pocházíte z umělecké rodiny, váš otec byl známý skladatel a dirigent. Jaká byla vaše cesta k datovým centrům?

Byla dána těmi uměleckými kořeny. Na začátku jsem totiž věděl, že budu dělat cokoli, jen ne umění. Po tatínkovi jsem nezdědil hudební vlohy a herectví, které dělala maminka, mi lezlo krkem. U nás doma se neustále objevovali různí herci a režiséři, pořád diskutovali, jestli je lepší Stanislavského metoda, nebo nějaká jiná.

Ale pro adolescenta to samozřejmě bylo hezké prostředí, protože se v něm i v době socialismu příjemně a zábavně vyrůstalo. Přesto jsem se pustil do studia na Fakultě stavební ČVUT, kde jsem se věnoval teorii konstrukcí, přes které jsem se dostal k počítačům. Šel jsem do oboru, který byl velmi malý a týkal se záložních zdrojů napájení.

Ukázalo se však, že měl své místo na slunci. Někdy je lepší dělat lídra v malém oboru než být na tisící pozici v mainstreamu. Odtud byl už jen krok k datovým centrům.

Jak vlastně datové centrum funguje?

Je to hotel pro data. Stejně jako v hotelu je tam určité garantované prostředí, kam můžete data ukládat, mít je zabezpečené, pod kontrolou a spravovat je. Je to zkrátka dům plný dat a technologií, které zajišťují, aby se k nim nedostal někdo nepovolaný a současně aby byly trvale dostupné….

Celý originální článek vyšel v deníku E15 a na webu euro.e15.cz.

Milivoj Uzelac (58)
Vystudoval Fakultu stavební ČVUT. Do vlastního byznysu se pustil ještě v devadesátých letech. Nejdříve se společníky, postupně zůstal v Altronu jediným akcionářem.