Martin Harich nahrál a nazpíval píseň, která může za jeho účast v britském X Factoru

Martin Harich vydává píseň, která odstartovala jeho účast v britské soutěži X Factor, ve které je v tuto chvíli z přibližně 30 000 registrovaných umělců ve skupině mužů již mezi nejlepší šestnáctkou a bojuje o postup mezi posledních šest postupujících. Její studiová nahrávka je prvním poděkováním a dárkem pro všechny, kteří mu fandí. Nahrávka vznikla v posledním týdnu na popud zájmu, který jeho úspěšný postup v soutěži vyvolal.

Martin Harich uvádí anglicky zpívanou píseň Chocolate. Právě tenhle song „zavinil“ jeho účast v nejprestižnější evropské a dost možná i světové hudební soutěži – původním anglickém X Factoru. Chocolate je balada, která je založena na kytarovém doprovodu a je z ní cítit vliv britské muziky, která Martina a jeho tvorbu ovlivňuje od začátku jeho hudební kariéry.

Na jaře tohoto roku poslal Martin svoji domácí kytarovou nahrávku anglické písně Chocolate, kterou sám složil, na adresu producentů soutěže X Factor do Londýna. „Chocolate jsem složil ve Švýcarsku, domovině čokolády. Proč? Prostě proto, že mám čokoládu opravdu rád. Cítil jsem její moc všude kolem sebe a navozovala ve mě mnoho pocitů a asociací,“ říká Martin. „Od poslání demo nahrávky do Británie jsem si absolutně nic nesliboval. Občas rád dělám šílené věci a právě tohle mi přišlo dostatečně šílené.“

Po poslání písně do Anglie se dlouho nic nedělo a Martin na tenhle pokus už skoro zapomněl, když náhle po 3 měsících přišla odpověď – pozvání na první casting do Wembley. Málokomu z jiných zemí se podaří dostat se do vyšších kol této soutěže. Maťovi se to podařilo, když prošel z přibližně 30 000 registrovaných účastníků aktuálně až mezi poslední šestnáctku mužů.

„Původně jsem svoji účast v X Factoru nechtěl nijak komunikovat, ale nakonec jsme se rozhodli, že o ní promluvím. Mám opravdu radost z toho, jaký ohlas zpráva o mé účasti vyvolala. Hřeje mě a nabíjí mě energií, když cítím podporu mnoha lidí z mého okolí i těch, kteří moji hudbu až do teď nevyhledávali. Právě proto jsem se rozhodl nahrát a dát všem volně k dispozici píseň, která to vlastně všechno zavinila. Ano, zavinila – a to přesto, že jsem při jejím skládání neměl nic podobného v plánu,“ dodává Martin. „V tomhle ohledu ve mně už vždycky bude tahle skladba srdcovou záležitostí.“

V první fázi po rozhodnutí natočit tuto píseň ve studiu a dát ji jako dárek všem, kteří mu drží palce, vznikla během několika dní „čokoládová“ nahrávka a lyric video. Udělejte si chvilku klidu, dejte si do uší sluchátka nebo zapojte k počítači reproduktory a poslechněte si ji. Najdete ji zde – https://www.youtube.com/watch?v=RCQPkg4azbk.

Pro všechny, kteří Martinovi v soutěži fandí, připravuje v nejbližší době ještě jedno původně neplánované překvapení.

Martin_Harich_Chocolate_1

Martin_Harich_1 Martin Harich_11Martin_Harich_2