Kolik protopíte, určuje už výběr nemovitosti. Na co si dát při prohlídce pozor?

Ceny energií zahýbaly s peněženkami českých domácností a s tím se ruku v ruce začaly objevovat tipy, jak ušetřit. Jak úsporně větrat? Na kolik stupňů ohřívat vodu? Rad a tipů je nepřeberné množství. Na energie je ale nutné myslet už při výběru nového bytu. „Mít dobře izolovaný byt je základ. To, jak budete muset šetřit na topení a další spotřebě energie, vždy záleží na tom, jak je daná nemovitost energeticky náročná. Řada lidí se nyní kvůli vysokým cenám energií začíná stěhovat do menšího, ale bez toho, aniž by si ohlídala zateplení domu, se může stát, že bude platit tolik, co předtím,“ upozorňuje Jan Škrabánek, ředitel Bezrealitky. 

Na co si dát pozor, než na nový domov kývnete, radí právě Bezrealitky.

Nízká energetická náročnost budovy je základ

Jedním ze základních kritérií výběru by měla být takzvaná energetická náročnost. Ta musí být povinně uvedena v každé smlouvě. Značí se pomocí energetických štítků/tříd. Nejúspornější je energetická třída A, nejméně úsporná je ekonomická třída G. Pomoci vám může i barevné odlišení – čím zelenější štítek, tím protopíte méně.

Při výběru můžete narazit také na situaci, kdy majitel bytu uvede jiný štítek, než jaký dům opravdu má. Kvalitně rekonstruovaný byt totiž může být díky své opravě i poloze méně energeticky náročný navzdory tomu, že celá budova je vedena jako energeticky náročná. I když tedy budova bude mít uvedenou třídu G, není nutné hned věšet hlavu.

Pokud není energetická třída zmíněna přímo v inzerátu, určitě se na ni majitele zeptejte. Jeho povinností je uvést ji také přímo do smlouvy. A rozhodně se nebojte ji mít jako jeden z rozhodujících faktorů při výběru. Později za to budete rádi,“ potvrzuje Jan Škrabánek.

Při prohlídce prohlédněte okna, spotřebiče i vytápění

Při samotné prohlídce určitě zkontrolujte stav oken a zeptejte se, jak jsou stará a kdy naposledy prošla revizí. Stejně tak se doptejte na stáří spotřebičů, pokud nebudete mít v bytě vlastní. Pračka nebo lednice stará více než 5 let zpravidla spotřebuje o třetinu více energie než nová.

Víc než kdy dřív je také třeba mít přehled o vytápění prostoru. Majitele požádejte o přesná čísla, kolik protopili nájemci před vámi. Pokud jsou energie psané na něj, ujistěte se, zda se budou zálohy na energie ještě zvedat a jaké ceny může od svého odběratele očekávat v následujících měsících. A jestli chcete mít nad výdaji opravdu přehled, požádejte o přepis energií na vaše jméno. Provést to může online na pár kliknutí třeba právě na portálu Bezrealitky. V budoucnu pak nepodceňte ani samotné kontroly, kromě oficiálního záznamu si stav elektroměru a plynoměru vždy sami nafoťte.

Férové spolubydlení

Pokud bydlíte v nájmu s více spolubydlícími, předem se domluvte, jak si energie rozpočítáte. Někdo může dávat přednost každodennímu koupání ve vaně, někdo se naopak v bytě objeví dvakrát do týdne a rovnoměrné díly může brát jako nespravedlnost. S férovějším placením vám mohou pomoci třeba chytré zásuvky, které pořídíte už od 400 korun. Dalším z kritérií pak může být i využívaná obytná plocha. Zjistěte také, jak je řešeno topení a zda si každý z nájemců může nastavit a hlídat svou spotřebu.

Vše nezapomeňte ošetřit smlouvou. Uveďte do ní všechny nájemce i to, jak se energie budou rozpočítávat a platit. S majitelem se domluvte, zda energie budou vedeny na něj nebo někoho z vás. Převést je můžete snadno na pár kliknutí i na portálu Bezrealitky. „Dobré účty dělají dobré přátele. A i když v rámci spolubydlení existují spíše přátelské vztahy, není od věci mít pro případné neshody závazný dokument, který je pojistkou proti možnému neplatiči,“ doporučuje Škrabánek.