Knihy pro Knihobot můžete přinést do Levných knih. Černí koně knižního trhu spojují síly

Cestou do knihkupectví pro nové knihy rovnou vrátit ty přečtené. Takovou možnost budou mít čtenáři v Brně a okolí. Knižní sekáč Knihobot a Levné knihy spojily síly a od tohoto týdne budou moci lidé poslat přečtené knihy do Knihobotu přes pět poboček Levných knih. 

Knihobot si od kroku slibuje především vyšší motivaci lidí při posílání knih zpět do oběhu. Na pobočku Levných knih totiž bude možné přinést knihy, které chcete, aniž byste je museli zabalit. Personálu na pokladně bude stačit sdělit jméno, email a telefonní číslo. Noví zákazníci pak ještě v následné komunikaci doplní číslo účtu, kam jim bude Knihobot vyplácet provize.

O zbytek – tedy převoz knih do skladu, jejich nafocení, následný prodej, předání novému majiteli a vyplacení provize – se již postará Knihobot, jemuž Levné knihy vybrané tituly předají. 

„Sice posíláme zdarma kurýra na jakoukoliv adresu v Česku, stále se to ale nevyrovná pocitu, že prostě vezmu pět knih pod paži a cestou na nákup je nechám v knihkupectví,” zmiňuje Dominik Gazdoš, zakladatel největšího českého knižního secondhandu Knihobot. „A pokud chcete mít jistotu, že o vaše knížky bude zájem, můžete nám je dopředu vyfotit – obratem dáme vědět, jestli má smysl je nosit.”

Do projektu se v první fázi zapojuje pět poboček Levných knih v Brně. Konkrétně v centru v Masarykově ulici, v obchodních centrech Královo pole, Futurum a Olympia a v areálu Globusu Ivanovice. Volba Brna byla jasná hned od začátku.

„Na Moravě nemáme zatím žádnou pobočku a našim místním zákazníkům jsme chtěli umožnit stejně snadné vracení, jaké mohou využívat lidé z Prahy a okolí,” vysvětluje volbu místa Dominik Gazdoš. „Chuť najít pro přečtené knížky nové majitele je společná pro všechny čtenáře napříč republikou.”

Knihkupectví a secondhandy nachází společnou řeč 

Jakkoli je spolupráce knižního secondhandu s knihkupectvím zatím unikátní, ukazuje další z možných tváří knižního trhu v následujících letech. Mladší generace nemá zájem hromadit v domácích knihovnách veškeré přečtené knížky a mezi čtenáři tak přibývá chuť knihy průběžně točit. Změny ve čtenářských návycích tak pomalu začínají stírat rozdíl mezi knihkupectvím a nabídkou knih z druhé ruky.  

„Jsme rádi, že jsme společně dokázali vymyslet model, který přebírá to nejlepší z obou konceptů. Taková spolupráce je v české knihkupecké branži unikátní. Jak zákazníky Levných knih, tak zákazníky Knihobotu pojí láska ke knihám a právě na ty naše spolupráce cílí a obě skupiny propojuje. Věříme, že na obou stranách přibude spousta spokojených čtenářů,” komentuje spolupráci generální ředitel Levných knih Lukáš Gilánik.

Že se do budoucna světy knihkupectví a knih z druhé ruky ještě více propojí napovídá i současná nabídka na Knihobotu. 35 % nabízených knih je totiž mladších 10 let. Většina knih je v perfektním stavu a často k nerozeznání od knih nabízených běžně v knihkupectvích. 

Vracení knih bez bariér

Spolupráce s Levnými knihami zároveň podpoří překonávání bariér pro návrat přečtených knížek do oběhu, mezi které podle výzkumu Knihobotu kromě citové vazby patří právě balení knih a jejich popisování či focení. V nově vybudované síti kontaktních míst bude možné knihy jednoduše nechávat už od jednoho kusu.

Prvních pět poboček je ukázkou, jak bude budoucnost takovéto partnerské sítě vypadat. Knihobot ji buduje pod značkou “Knihobod” a v letošním roce by se měla stát jedním z pilířů tuzemské expanze.