Knihobot rozšiřuje ve spolupráci s Levnými knihami síť sběrných míst, vracet knihy bude možné po celém Česku

Knižní secondhand Knihobot rozšiřuje síť svých sběrných míst. V expanzi mu pomohou Levné knihy, se kterými spolupracuje od loňského roku. Díky jejich šesti pobočkám se vloni vrátilo do oběhu již přes 40 tisíc knih. Nyní bude možné přinést knihy na jakoukoliv z 56 poboček Levných knih po celém Česku.

Spolupráci s Levnými knihami Knihobot odstartoval na jaře loňského roku. Nejprve bylo možné knihy vracet na pobočkách v Brně, na podzim se pak přidaly pobočky v Táboře, Jihlavě a Českých Budějovicích. A spolupráce, která umožnila vracet knihy bez nutnosti je jakkoli balit, slavila úspěch – od dubna 2022 se touto cestou na trh dostalo 40 tisíc knih od více než 2,5 tisíce zákazníků.

Nyní se knižní secondhand Knihobot spolu s Levnými knihami domluvil na zapojení všech jejich provozoven. Od 1. února tak Češi jednoduše předají své přečtené knihy na celkem 56 místech po celé České republice. O svoz vybraných knih do Knihobotu se postarají samy Levné knihy, Knihobot je pak za původní majitele nafotí, představí zájemcům, prodá a zaveze, kam bude potřeba.

Všechny naše pobočky zaskladňujeme z pražské centrály a zpět z rozvozu jezdila naše auta ne zcela vytížená. Toho jsme využili a nabídli svoz knih Knihobotu, který by pro ně jinak musel poslat kurýra. Je to win-win situace pro nás, pro Knihobot i pro přírodu,“ přibližuje fungování služby Jiří Bílek, manažer provozu Levných knih.

Oboustranně výhodná spolupráce

Ačkoliv někteří mohou vnímat spojení secondhandu a knihkupectví ambivalentně, Knihobot si vzájemnou spolupráci chválí. Pro obě strany jde podle něj o výhodný obchod. Lidé z prodeje knih získají peníze, které ve většině případů utratí opět za nové knihy.

Nechceme, aby nás knihkupci vnímali jako konkurenci. Jako secondhand se bez prvotního prodeje neobejdeme. Prodej z druhé ruky tu byl vždycky, jen byl víc rozdrobený a do světa e-commerce moc nezasahoval. My bychom rádi, aby obě strany spolupracovaly a existovaly v symbióze,“ říká Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu.

Podobně mluví i manažer provozu Levných Knih Jiří Bílek:Ze spolupráce s Knihobotem máme radost a dává nám smysl. Lidé k nám donesou knihy, které už nechtějí, a mohou se hned na pobočce rozhlédnout po nových, kterými doplní své knihovny. Tímto se nám rozrostly řady zákazníků a našim stávajícím můžeme nabídnout zajímavou službu.“

Zákazníkům nablízku

Cíl ulehčit co nejvíce čtenářům vracení knih do oběhu vede podle Knihobotu přes co nejširší počet sběrných míst a maximální odstranění bariér, jako je balení knih, sjednávání termínu nebo daleká cesta. Ideou Knihobotu je nabídnout možnost vrátit knihy doslova na každém rohu – třeba rovnou po dočtení knihy cestou z kavárny.

Pozadu Knihobot nechce zůstat ani v sousedním Slovensku, kam expandoval minulý rok a kde by podobný způsob spolupráce chtěl zavést letos. „Aktuálně na Slovensku jednáme s několika knihkupectvími na stejném modelu spolupráce. Budovat vlastní síť poboček je pro nás zatím ekonomicky nevýhodné. Zároveň si ale uvědomujeme, že bez fyzického zastoupení dobrý obchod dělat nelze. V Praze přes naše pobočky přijmeme zhruba 30 % z celkového měsíčního příjmu,“ uvádí Dominik Gazdoš.

Jak prodat přečtené knihy přes pobočky Levných knih?

  1. Doneste knihy, které už nechcete, do Levných knih. Stačí jen tak v tašce nebo batohu.
  2. Na pobočce předejte knihy zaměstnanci Levných knih.
  3. Nahlaste své jméno, e-mail a telefon. Tyto údaje nám Levné knihy předají spolu s vašimi knihami.
  4. Až knihy dorazí do Knihobotu, ještě se s vámi spojíme a do vašeho knihobotího účtu doplníme bankovní údaje, na který vám přijde výdělek. Všechny knihy za vás nafotíme a naceníme.
  5. Až se kniha prodá, pošleme vám na účet 60 % z ceny prodané knihy, minus 29 Kč.

V Knihobotu přijímáme knihy pouze ve skvělém stavu. Nejlépe se prodávají knihy z posledních 30 let. Pokud si chcete být jistí, že knihy přijmeme, zašlete nám přes web jejich fotku, ještě než je donesete do Levných knih. Stačí hromadná fotka hřbetů knih. A pokud máte velké množství knih, raději je pošlete po našem kurýrovi.

Jak prodat přečtené knihy dalšími způsoby?

Knihy můžete také poslat do Knihobotu přes:

  1. Zásilkovnu – poštovné platí Knihobot, knihy je nutné zabalit.
  2. Kurýra – vy si vyberete libovolný čas a Knihobot dopravu zaplatí, knihy je nutné zabalit.
  3. Pobočky Knihobotu v Praze 7 a 9 – knihy můžete osobně zanést.