Knihkupectví a knižní secondhandy si rozumí. Knihobot rozšiřuje spolupráci s Levnými knihami

Spolupráce knihkupectví a prodejců knih z druhé ruky dává smysl. S takovou informací po půlroční pilotní spolupráci přichází největší český knižní secondhand Knihobot a knihkupectví Levné knihy. V době, kdy se kvůli rostoucím cenám papíru zdražují nové tituly a kupní síla Čechů vzhledem k všeobecnému zdražování klesá, může být tento model pro knižní trh zajímavým řešením. Pokud se totiž lidé naučí, že přečtené knížky mohou se ziskem prodat, snadněji si obhájí nákup nových.

Levné knihy a Knihobot dále rozšíří aktuální spolupráci – nově bude možné přinést již nechtěné knížky do čtyř poboček Levných knih v Táboře, Jihlavě a dvakrát v Českých Budějovicích. Opět platí, že knihy nebude potřeba nijak balit, na pokladně postačí předat jméno, email a telefonní číslo. O převoz knížek do skladu, jejich nafocení, prezentaci a následný prodej a doručení novému majiteli se postará Knihobot. A původní majitel jen počká, až se mu objeví provize na účtu.

Knihkupectví a secondhandy si nekonkurují

Od spuštění spolupráce na konci dubna 2022 Knihobot prostřednictvím poboček Levných knih v Brně obsloužil přes 900 zákazníků a přijal k prodeji více než 10 000 již přečtených knih. Spolupráce však byla výhodná pro obě strany. Lidé, kteří knížky pro Knihobot přinesli, se totiž velice často stali zákazníky Levných knih. Doručení již přečtených titulů rovnou spojili s nákupem nových.

„Spolupráce s Knihobotem přinesla Levným knihám celou řadu nových zákazníků. Právě díky zkušenostem z Brna jsme byli jednoznačně pro rozšíření spolupráce do dalších měst. Model je výhodný pro oba partnery a ve výsledku potvrzuje, že myšlenka spolupracujícího knihkupectví a second-handu je správná,“ uvádí Lukáš Gilánik, generální ředitel Levných knih.

Smysluplnost takového modelu potvrzuje i Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu. Ten se zároveň domnívá, že podobných spoluprací bude na českém trhu přibývat.

„Knížek se pravděpodobně bude tisknout méně a budou dražší. Což pochopitelně může celou řadu pravidelných zákazníků odradit. Jenže pokud knihkupectví rozumným způsobem podpoří prodej již přečtených titulů, chuť utrácet se zachová,“ domnívá se Dominik Gazdoš. „Prodejem starší literatury si totiž zákazník vydělá na nákup té nové a další nakupování si snáz obhájí.“

Nejen knižnímu secondhandu se daří

Dedukci, že zdražování nového zboží podpoří zájem o secondhand, dokládá Knihobot svým růstem. V současnosti totiž denně přijme 4–5 tisíc nových titulů a obdobné množství prodá. Měsíčně lidem na provizích vyplatí skoro šest milionů korun. V porovnání s loňskými čísly je na více než dvojnásobku.

„Troufám si tvrdit, že ekonomická motivace v případě secondhandu začíná převyšovat tu ekologickou. A to je z mého pohledu zcela v pořádku. Lidem konečně začíná docházet, že dobře prodat starší věc je z logiky věci výhodnější, než novou vyrobit a starou vyhodit,“ vysvětluje Dominik Gazdoš.

Knihobot proto očekává i přes celkové turbulence opět rekordní rok. Knížka z druhé ruky totiž přestává být stigma a kromě čtenářů, kteří ji kupují pro sebe, přibývá i těch, kteří dají přednost zajímavosti titulu před jeho stářím například při volbě vánočního dárku.

Jak prodat přečtené knihy přes pobočky Levných knih?

  1. Doneste knihy, které už nechcete, do Levných knih. Stačí jen tak v tašce nebo batohu.
  2. Na pobočce předejte knihy zaměstnanci Levných knih.
  3. Nahlaste své jméno, e-mail a telefon. Tyto údaje nám Levné knihy předají spolu s vašimi knihami.
  4. Až knihy dorazí do Knihobotu, ještě se s vámi spojíme a do vašeho knihobotího účtu doplníme bankovní údaje, na který vám přijde výdělek. Všechny knihy za vás nafotíme a naceníme.
  5. Až se kniha prodá, pošleme vám na účet 60 % z ceny prodané knihy, minus 29 Kč.

V Knihobotu přijímáme knihy pouze ve skvělém stavu. Nejlépe se prodávají knihy z posledních 30 let. Pokud si chcete být jistí, že knihy přijmeme, zašlete nám přes web jejich fotku ještě než je donesete do Levných knih. Stačí hromadná fotka hřbetů knih. A pokud máte velké množství knih, raději je pošlete po našem kurýrovi.

Jak prodat přečtené knihy dalšími způsoby?

Knihy můžete také poslat do Knihobotu přes:

  1. Zásilkovnu (Poštovné platí Knihobot. Knihy je nutné zabalit.)
  2. Kurýra (Vy si vyberete libovolný čas a Knihobot dopravu zaplatí. Knihy je nutné zabalit.)
  3. Knihoboxy (Zatím fungují pouze v Praze. Velkou výhodou je, že knihy nemusíte balit.)
  4. Pobočky Knihobotu v Praze 7 a 9, kam je stačí osobně zanést.