Jeden inzerát – desítky zájemců. Jak vyniknout a získat vytoužený nájem?

Najdete bezvadnou nabídku a než ji druhý den doma stihnete zkonzultovat a připravit si odpověď, objeví se nápis rezervováno? Nebo napíšete majiteli, ale ten už má zájemce předdomluvené? To je bohužel realita nájemního bydlení v posledním půl roce. Zdražování a zvyšování hypotečních sazeb vyhnalo řadu lidí do nájmů a poptávka převyšuje nabídku. Jak tedy uspět mezi desítkami zájemců? Služba Bezrealitky nabízí několik tipů, jak vyniknout mezi ostatními.

Kdo platí, vyhrává

Každý majitel bude rád, když se bude moc spolehnout na pravidelnou splátku nájmu. Zvlášť v době ekonomické krize je finanční jistota rozhodujícím faktorem. Navíc pokud pronájmem splácí hypotéku. Proto buďte proaktivní a požádejte o doporučení předchozího majitele, že jste spolehlivými plátci, nebo si zařiďte ověření bezdlužnosti. To na pár kliknutí získáte třeba na Bezrealitky. Pokud hledáte inzeráty právě tam, zvažte využití této služby. Majiteli se mezi ostatními zájemci budete řadit prioritně a potvrzení mu dává jistotu, že vás může přidat mezi preferované zájemce.

Vyjděte z anonymity – vyplňte profil

Seznamovali jste se někdy po internetu? Pokud ano, určitě vás jako první zaujal ten protějšek, který měl vyplněný profil a informace o sobě. A platí to i na realitních portálech. Pokud chcete mezi ostatními zájemci vyniknout, vyplňte si profil a nebojte se vložit i foto. Majitel na první pohled uvidí, kdo mu odepisuje a s kým komunikuje. A první dojem se vyplatí udělat už online. Buďte struční, výstižní a dávejte co nejvíce informací. Napište, v jakém oboru pracujete, s kým v bytě budete bydlet a třeba i to, proč hledáte nájem. V případě, že jste cizinec, majitelé velmi ocení informaci o tom, na jak dlouho máte potvrzený pobyt v ČR.

Rychlost rozhoduje – s hlídacím psem budete mezi prvními

Rozhodující je samozřejmě také rychlost. Proto realitní portály nabízí službu hlídací pes, díky níž dostanete upozornění na novou nabídku hned po jejím zveřejnění. Sami si předem zvolíte, na jaký typ nemovitosti vám má zpráva chodit, a nemusíte se tak bát nerelevantních nabídek. Pak už stačí být jen na telefonu nebo počítači a rychle odeslat odpověď.

„První odpovědi chodí majitelům už do čtvrt hodiny a pro zájemce je klíčové být mezi první desítkou zájemců. Pokud si majitel nevybere z nich, teprve pak dává šanci dalším. Poslední měsíce nám píší zájemci, že jim majitelé neodpovídají. Prosíme je o trpělivost, protože někdy opravdu není v silách majitele na všechny zprávy reagovat,“ přibližuje aktuální situaci Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

Aby domácí mazlíček nebyl překážka

Máte psa a zoufáte si, že majitelé k inzerátu přidávají poznámku „bez domácích mazlíčků“? Ani takové nabídky pro vás nemusí být ztracené. Majitelé mohou mít předsudky, ale i špatnou zkušenost z minulosti. Proto vždy k odpovědím přidejte fotku svého zvířete a nabídku vyšší kauce nebo pravidelného měsíčního poplatku za zvíře. Majitel se pak bude rozhodovat o konkrétním zvířeti a temnou předtuchu nevychovaného rotvajlera vystřídá obrázek mírumilovné čivavy. A peníze navíc pro něj budou zárukou, že se nevyhýbáte zaplacení případných škod, jako je poškrábaná podlaha nebo nábytek.

Při výběru buďte prozíraví

S výběrem nebo přechodem do nájmu neváhejte. Ačkoliv ceny nemovitostí v posledních měsících ve většině republiky klesaly, nájem kvůli vysoké poptávce stále mírně roste. S příchodem září navíc bude přetlak v univerzitních městech, kam po prázdninách zamíří vysokoškolští studenti. Při výběru vezměte v potaz také bydlení v obcích u větších měst. Ačkoliv i zde šly ceny nájmů nahoru, stále vychází levněji. Dosáhnete tak na větší byt, kde se nebudete muset tísnit, a odpadne třeba i nutnost stěhování kvůli rozrůstající se rodině.