I po sto letech putují mayovky z ruky do ruky. Na Knihobotu je Karel May 40. nejprodávanějším autorem

25. února uplyne 180 let od narození Karla Maye, německého spisovatele, který dokázal přinést Divoký západ do střední Evropy. Co na tom, že psal o životě rudých tváří, aniž by někdy indiány spatřil. Jeho příběhy legendární dvojice Vinnetoua a Old Shatterhanda, kteří pomáhají indiánům bojovat proti útlaku bělochů, si získaly srdce čtenářů nejen v jeho rodném Německu. Opětovnému zájmu o westernovou literaturu pomohlo v šedesátých letech filmové zpracování příběhu v podání Lexe Barkera (Old Shatterhand) a Pierra Brice (Vinnetou). A jak si vedou knihy Karla Maye dnes? V největším knižním secondhandu Knihobot se podívali na aktuální čísla.

O Karla Maye není v antikvariátech nouze. Online antikvariát Knihobot dosud prodal 1377 knih tohoto spisovatele a ten tak patří na Knihobotu mezi 40 nejprodávanějších autorů vůbec. Rukama Knihobotu však prošlo jeho titulů daleko víc. Některé z knih se totiž během prodeje dostanou na symbolickou částku 10 Kč a putují do vytříděných knih k volnému rozebrání. Byla by ale chyba si myslet, že o mayovky není zájem. Pořád se mezi čtenáři najdou vášniví sběratelé, kteří si pořídí Vinnetoua v originále z roku 1896 za 2 000 korun. Mezi raritní prodeje patří také koupě třísvazkového titulu Old Surehand, který se prodal za 4 760 Kč.

Prodejnost titulu a výše ceny se odvíjí především od konkrétního vydání. Roli samozřejmě hraje také stav knihy. Svazek oblíbeného Vinnetoua tak seženete na Knihobotu za 50 i 400 Kč. „Zájem není jen o Vinnetoua, ale vysoce ceněny jsou také Mayovy příběhy mimo indiánské prostředí, např. jednotlivé knihy z románové série Ztracený syn, které se prodávají za 2 000 korun,” dodává Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu. 

A jak si vedou ostatní westernoví spisovatelé? Pokud Karla Maye označíme z hlediska prodeje za jedničku mezi westerny, na druhém místě, avšak s velkým odstupem, je Zane Grey, americký spisovatel, jehož obraz Divokého západu byl stejně zidealizovaný jako ten Mayův. Na Knihobotu si čtenáři dosud koupili 455 jeho knih. Za zmínku stojí ještě James Fenimore Cooper a Cormac McCarthy, jejichž díla se prodávají ročně v desítkách kusů.

Duch Divokého západu tedy ve středu Evropy stále žije a westernová literatura má mezi českými čtenáři své pevné místo.

Karel May v číslech:

40 Na Knihobotu je 40 nejprodávanějším autorem.

180 Tolik let uplynulo od jeho narození. 

200 Podle odhadů se prodalo celosvětově 200 milionů kusů knih.

400 Za 50 – 400 korun koupíte na Knihobotu svazek Vinnetoua z druhé ruky.

2000 Za dva tisíce je možné pořídit mayovku v originále.