I minimální výživné může rodině pomoci…

V České republice je podle statistických údajů až 180 tisíc rodičů samoživitelů. Z toho 38,5 % z nich se potýká s neplacením alimentů. Problematika neplacení výživného je již mnohokrát diskutovaná. Málokdo ale tuší, v jakých minimálních finančních řádech se mohou takové alimenty pohybovat.

Vyživovací povinnost rodičů k dětem

Podle zákona trvá vyživovací povinnost rodičů vůči dětem do doby, než jsou děti samy schopny se uživit, tzn. dokud dítě studuje. Výše výživného je vždy individuální v závislosti na věku a potřebách dítěte a také na životní úrovni, která musí být shodná s rodiči. V případě svěření dítěte do péče jednoho z rodičů, platí alimenty druhý rodič. V případě střídavé či společné péče přispívají obě strany.

Stanovení výživného

Výživné se určuje na základě doporučených tabulek Ministerstva spravedlnosti, tyto tabulky jsou dle věku dítěte a výše příjmu rodiče, který má platit. Dále se zohlednění majetky obou rodičů s tím, že by dítě mělo mít stejné nebo alespoň podobné podmínky jako oba rodiče. Soudní řízení ve věcech nezletilých dětí probíhající u opatrovnického soudu jsou osvobozena od soudních poplatků.

Je dáno, že se při určování výživného vychází z předpokladu, že mají děti právo podílet se na životní úrovni svých rodičů. Soud ale posuzuje možnosti rodičů, kteří alimenty mají platit.

Největší český asistenční program pro rodiče samoživitele VašeVýživné.cz připravil krátké shrnutí, jak výše výživného určuje:

  • Chcete-li znát přibližnou výši alimentů, které vám a vašim dětem právem náleží, můžete použít příslušnou tabulku zpracovanou Ministerstvem spravedlnosti. Ta určuje, jaké procento z platu povinného rodiče by mělo připadnout nezaopatřenému dítěti. Roli hraje samozřejmě také věk dítěte, se kterým se mění jeho potřeby a vzrůstají náklady na jejich uspokojení. V současné době platí následující tabulka:

 vyzivne-na-dite-tabulka

Jak ale skutečnosti ukazují, ani tabulky nejsou všemocné. A hlavně závazné pro soudce rozhodující o výši výživného. Jinými slovy: tabulky Ministerstva pro určení výše jsou jen doporučující, vůbec se jimi soud nemusí řídit.

Průměrné výživné

Průměrná výše měsíčních alimentů dle statistik VašeVýživné.cz je 2 800 Kč. Méně se ale hovoří o výživném vyměřeném státem, které se pohybuje v minimálních řádech. Ty nejnižší částky se mohou pohybovat už od 100 Kč za měsíc. Na otázku, zdali se neplacené výživné u takto nízkých částek vyplatí vymáhat, odpovídá ředitelka programu VašeVýživné.cz Mgr. Iveta Novotná: „Rozhodně by se výživné mělo řešit vždy, když rodič neplatí. Proč, když soud určí např. 100 Kč měsíčně by se druhý rodič neměl domáhat svého práva alespoň na částku, která byla určena?! Mnoho rodin je na tom špatně, a i taková částka jim pomůže, nezachrání ale pomůže. Tedy řešit vždy, když druhý rodič neplatí.“

Přestože problematika neplacení výživného rok od roku klesá, jedná se stále o jeden z nejčastějších trestních činů. Zanedbání povinné výživy například v roce 2011 policie řešila u zhruba 15 000 rodičů. V loňském roce se toto číslo výrazně zmenšilo, a to na celých 8 351 neplatících rodičů. „To ovšem neznamená, že klesá celkový rozsah problému. A proto se snažíme najít tu nejlepší cestu k řešení a chceme o něm mluvit veřejně,“ dodává Novotná.