Hradec versus Pardubice: Které město lépe přivyklo nákupu potravin online?

Je tomu již pár měsíců, co do Hradce Králové, Pardubic, Mladé Boleslavi a Chrudimi začal rozvážet e-shop s potravinami Kolonial.cz. Obě města tedy měla dost času na to, aby se zorientovala v možnostech, které nová služba nabízí. Hromadnou analýzou objednávek můžeme zjistit, jak si města v pomyslném souboji vedou. Utrácí za online potraviny více v Pardubicích, anebo Hradci Králové? A kde jsou spíše masožrouti a kde vegetariáni? A kde mají víc pejskařů?
Na otázky odpovídá Petr Vyhnálek, ředitel Kolonial.cz.

Pardubičtí objednávají častěji a více
Zajímavé je srovnání průměrné hodnoty objednávky v Pardubicích a Hradci. Jednoznačně vyšší ji mají Pardubičtí – průměrná cena jednoho nákupu je skoro 1400 korun, zatímco Hradečtí zatím utrácí průměrně 1150 korun. Pardubičtí navíc potraviny online kupují častěji – průměrně alespoň 1,2krát do měsíce. Na první pohled se tedy online nakupování potravin věnují více.

„Abychom byli spravedliví, musíme uvést, že kolem Pardubic je výrazně více satelitních obcí než kolem Hradce. Právě pro ně jsou e-shopy s potravinami výhodnou variantou proti cestě do nejbližšího supermarketu,“ upřesňuje Petr Vyhnálek.

Do Hradce putují nákupy odpoledne, do Pardubic večer
Zajímavé informace prozradí také závozové časy jednotlivých nákupů. V případě Hradce Králové si lidé nejčastěji objednávají kolem 16. hodiny, u Pardubic je to v termínu mezi 18. – 20. hodinou. Co to vypovídá o životním stylu?

„Jak se zdá, v Hradci jsme nadchli především ženy a maminky pečující o domácnost, pro ty je typická objednávka spíše v pozdním odpoledni. V Pardubicích si naše příručí zase zákazníci objednávají tak, aby jim zavezli nákup po návratu z práce,“ uvádí Petr Vyhnálek.

Do Hradce putuje víc masa a bio potravin
Nahlédnout můžeme také do skladby nákupních košů. I zde překvapí velké rozdíly. Do Hradce Králové putuje výrazně více masa a masných výrobků včetně uzenin, ale zároveň také biopotravin – až o třetinu více než k jižnímu sousedovi. Pardubičtí zase excelují množstvím nakupované zeleniny. Její zastoupení v košíku je dokonce největší z celé republiky!

„Je zajímavé sledovat, jak rozdílné chutě mají obyvatelé měst, která jsou jen pár desítek kilometrů od sebe. Hradečtí jsou milovníci masa na všechny způsoby včetně exotických ryb, do Pardubic zase vozíme zeleninu, kterou ve zbytku republiky snad ani neznají,“ dodává s nadsázkou Petr Vyhnálek.

V Boleslavi jsou kočkomilové, v Hradci zase pejskaři
A to nejlepší na závěr. Kde mají raději kočky a kde psy? Jak už nadpis napovídá, více plechovek, granulí a dalších dobrot spolu s kilogramy kočkolitu putuje do Mladé Boleslavi. Za dva měsíce ho tam příručí dovezli již skoro dvě stě kilogramů. Do Hradce Králové zase zamířilo půl tuny psích granulí, následováno významným množstvím plechovek a psích paštik. Vůbec nejvíce sortimentu pro domácí mazlíčky však suverénně nakupují obyvatelé Pardubic. Tam je „souboj” mezi pejskaři a kočkomily takřka vyrovnaný.

„Z mého pohledu je podstatné, že zvířata mají ve městech rádi stejnou měrou. Důležité je také zmínit, že křečků a papoušků bude v obou městech na základě objednávaného prosa a podestýlky podobné množství,“ uzavírá Petr Vyhnálek.