Hedepy v nové kampani ukazuje, jak snadné je začít s psychoterapií. Spouští i mobilní aplikaci

Online psychoterapeutická platforma Hedepy zahajuje 4. září ve spolupráci s YYY agency rozsáhlou marketingovou kampaň. Podílela se na ní také agentura Mediaplus Prague, která zajišťovala plánování a nákup vybraných médií. Hlavním cílem kampaně je oslovit lidi, kteří nad terapií přemýšlí, ale z různých důvodů se pro vyhledání vhodného odborníka stále nerozhodli. Hedepy chce zároveň ukázat, že nalezení psychoterapeuta, kterému mohou lidé důvěřovat, je i díky digitalizaci snazší než kdy dřív. Marketingová kampaň bude probíhat do poloviny října, primárně ve formě televizního spotu, se kterým platforma pracuje vůbec poprvé. Zahrnuta bude také outdoorová reklama ve vozech metra doplněna o online komunikaci, a to včetně zapojení influencerů i aplikací jako je Spotify či Tiktok.

Z dat Národního ústavu pro duševní zdraví vyplývá, že se více než třetina lidí v Česku potýká s duševními problémy, které ve větší či menší míře ovlivňují jejich každodenní život. Pouhý zlomek z nich je však aktivně řeší, zbytek dotázaných o něčem takovém pouze přemýšlí. Hlavními důvody bývá ostych si problémy vůbec přiznat a najít někoho, komu se svěřit, mezi ty další patří nejčastěji pochybnosti, zda je vůbec řešený problém natolik zásadní, aby s ním mohl člověk za terapeutem přijít.

Terapie kdykoliv a odkudkoliv – třeba i doma z gauče

Marketingová kampaň platformy Hedepy si proto klade za cíl ukázat lidem, kteří s terapií váhají, že existuje také online forma psychoterapie, která by pro ně mohla být řešením. Umožňuje totiž, aby celý proces proběhl na dálku, bez nutnosti dojíždění a v čase, který si člověk sám zvolí. Zároveň úspěšně bojuje se strachem, který klienty od terapie často odrazuje, totiž začít důvěřovat a následně se svěřit někomu, o kom nic neví a s kým mluví vůbec poprvé. Hedepy spolupracuje pouze s ověřenými terapeuty disponujícími adekvátním vzděláním a výcvikem, se kterými se navíc mohou klienti předem seznámit prostřednictvím video medailonků nebo si nechat některého z nich doporučit pomocí párového testu.

Kampaní cílíme primárně na lidi, kteří se potýkají s nějakým trápením, o pomoci ve formě terapii přemýšlí, ale ještě nejsou rozhodnutí ji vyzkoušet. Snažíme se ukázat, že terapie může být příjemná zkušenost a člověk v jejím průběhu nemusí opouštět prostředí, ve kterém se cítí bezpečně a komfortně, že to jde i online z obýváku. Zároveň informujeme o tom, že klientům dokážeme zajistit odborníka, který jim bude sedět i po lidské stránce,” popisuje kampaň Radek Šnajdr, CMO online psychoterapeutické platformy Hedepy.

Spot na Primě, influenceři i Spotify a TikTok

Hlavním pilířem kampaně je reklamní spot, který poběží na televizní stanici Prima a jehož ústředním motivem je vykreslení mladé ženy, herečky Natalie Golovchenko, v prostředí, ve kterém se cítí bezpečně a uvolněně – ve vlastním obývacím pokoji. Scéna je pak zasazena do situace, kdy si žena z domova volá se svou terapeutkou a zdůrazňuje, že právě díky osobě terapeutky, kterou si mohla předem pečlivě vybrat, nebyly její obavy z terapie naplněny.  Cílem spotu je propojit online terapii s pozitivními emocemi a prolomit určitá tabu, která se s ní stále pojí. Napomáhat k tomu bude také outdoorová reklama ve vozech metra, bannerová kampaň v online prostoru a maximálně využity budou i sociální sítě jako Facebook, Instagram se zapojením vybraných influencerů, či aplikace TikTok a YouTube. Součástí bude zároveň i reklamní spot v aplikaci Spotify, kterou v Česku využívají téměř 2 miliony uživatelů.

Klíčové bylo v kampani správně odkomunikovat službu, tedy online terapii, tak, aby reflektovala potřebu cílové skupiny. Zároveň šlo o to propojit ji s pozitivní emocí, ukázat, že terapie může být příjemná zkušenost a že terapeut může být někdo, kdo je lidský a fajn. Velký důraz jsme kladli také na branding, který je pro mladou značku velmi důležitý. Naplnit všechny tyto „metriky“ nám v procesu tvorby kampaně pomohly pretesty scriptu i výsledného spotu,“ vysvětluje Šnajdr.

Online podoba kampaně, tedy reklamní spoty na sociálních sítích a bannery napříč internetovým prostředím, bude v Česku k vidění od 4. září do poloviny října. Venkovní reklama ve veřejných prostorech potrvá přibližně o dva týdny méně, končit by tak měla závěrem září. Kromě celkové destigmatizace přístupu k duševním problémům a s nimi spojené péče chce Hedepy prostřednictvím kampaně rovněž navýšit znalost značky jako takové. V reklamním spotu proto klade zvýšený důraz i na dostatečně viditelný branding. Novou kampaň Hedepy připravilo společně s YYY agency a video produkcí Bumerang.film.

Jsme rádi, že jsme mohli Hedepy znovu pomoci, tentokrát s touto zásadní kampaní. Přeci jen jde o první televizní spot startupu. Kampaň jsme tedy spolu tvořili velmi pečlivě a spot s týmem Hedepy dvakrát testovali a vylepšovali, aby efektivně plnil cíle,” doplňuje ke kampani Martin Zdražil, strategy director YYY agency.

Před zahájením kampaně Hedepy spustilo rovněž vlastní mobilní aplikaci, tzv. terapeuta do kapsy, dostupnou pro systémy Android a iOS. Jejím cílem je přístup k terapii ještě o něco zjednodušit a umožnit tak klientům připojit se k sezení kdykoliv a odkudkoliv.

Hedepy kampaň 

Marketingová agentura: YYY agency 

Mediální agentura: Mediaplus Prague

Digitální produkce: uLab, LCG New Media 

Audiovizuální produkce: Bumerang.film

Mediamix: Televize, Online, Social, Out-of-home