Firmy a zástupci měst pochválili smart city projekty Neogenia

Brněnská společnost Neogenia představila v minulých týdnech předním českým i zahraničním firmám, ale také úředníkům a starostům českých a slovenských měst své dva nové technické projekty řadící se do konceptu smart city, tedy inteligentního města.

Koncept smart city využívá moderních informačních a komunikačních technologií pro zlepšení kvality života v daném městě. Řada měst a obcí si klade za cíl efektivněji využívat své zdroje včetně městských sítí a právě díky digitálním technologiím se jim daří tohoto cíle dosáhnout.

„Vybudovat inteligentnější městské dopravní sítě a zajistit účinnější způsoby jak spolehlivě informovat občany měst a obcí je velký závazek. Avšak díky moderním technologiím je to dnes možné,“ řekl Ondřej Švrček, CEO Neogenia, budující koncept smart cities. O tom, jak nejnovější technologie naplňují tyto cíle, bylo možné se přesvědčit na fóru Internet of Things 2015 a Dnech malých obcí, kde společnost Neogenia představovala široké odborné veřejnosti službu Spothill, Neogenia Voice a Mobilní rozhlas.

Internet of Things 2015

Koncem října, na konferenci Internet of Things 2015, Neogenia představila svůj projekt Spothill. Prvního ročníku tohoto setkání v České republice se účastnili významní průkopníci umělé inteligence a IoT (Internet of Things). Desítky odborníků z České republiky a ze zahraničí měly možnost poslechnout si přednášky 29 řečníků. Na pořadu dne byla nejen diskuze o budoucnosti oboru, kdy řečníci zmínili témata jako smart cities, bezpečnost IoT, kybernetiku a mnoho dalších, ale také představení 17 novinek v chytrých zařízeních, mezi kterými nechyběl ani projekt Spothill.

Neogenia měla na fóru dva úkoly. Účastnila se události jako vystavovatel a zároveň měla možnost předvést výhody Spothillu v praxi. Účastníky konference totiž po vystavovací ploše provedl chytrý plánek a proximity notifikace od Spothillu. Po ploše byly rozmístěny malé praktické vysílače – tzv. beacony – díky kterým je možné přes Bluetooth vysílat informace do smartphonů. Na nich potom díky plánku mohl každý účastník sledovat, na kterém místě haly stojí, a lehce se tak orientovat mezi vystavovateli. Manažerům společností byl tak mimo jiné demonstrován potenciál této technologie pro lokalizaci zboží a komunikaci se zákazníky i zaměstnanci.

Dny malých obcí

Začátkem listopadu, na 44. setkání Dnů malých obcí nejprve v Praze a poté v Prostějově, byl několika stovkám starostů poprvé prezentován nejnovější projekt společnosti Neogenia – komunikační platforma Mobilní rozhlas. Tento systém spojuje pět nástrojů – SMS zprávy, hlasové zprávy, e-maily, chat a mobilní aplikaci – do jediné komplexní platformy. Mobilní rozhlas byl několik let vyvíjen ve spolupráci se starosty měst a obcí a na Dnu malých obcí byl poprvé uveden na trh.

Účastníci konference si mohli službu na místě vyzkoušet. Do jejich smartphonů tak putovaly informační a hlasové zprávy s možností reagovat na větvené hlasové ankety. Oceněna byla i možnost využívat předem připravené scénáře zpráv od krizové komunikace přes minireferendum až po pozvánku na kulturní událost. Pozitivní ohlas získal systém také pro okamžité vyhodnocování rozesílek. V reálném čase totiž zobrazuje informace v přehledných a intuitivních statistikách. Projekt Mobilní rozhlas využívají po celé České republice již desítky obcí a další se k nim rychle přidávají.