Fairtradová káva: malé zrnko s obrovským dopadem

Každý den a s každou činností máme možnost volby. Jsme zodpovědní za to, jak se chováme k ostatním lidem a životnímu prostředí. Proto čím dál více zákazníků dává přednost fairtradovým výrobkům. „V roce 2015 se celosvětově prodalo více než 180 000 tun fairtradové kávy. Nárůst o 18 % oproti předchozímu roku je obrovským úspěchem zejména kvůli přímému dopadu na životy a pracovní podmínky více než 800 000 farmářů a pěstitelů kávy,“ říká Hana Chorváthová, výkonná ředitelka organizace FAIRTRADE Česko a Slovensko.

„Běžný farmář z Nicaraguy, který hodí pytel kávy na svůj moped a vyrazí na dvouhodinovou cestu přes kopec, aby ji prodal nejbližšímu obchodníkovi, přijme jakoukoli cenu, která mu bude nabídnuta,“ říká Hana Chorváthová. A taková cena je jen málokdy adekvátní a férová. Proto je činnost organizace FAIRTRADE tak důležitá. Podporuje rodiny drobných pěstitelů kávy, kteří se spojují ve snaze zlepšit své postavení na světovém trhu.

Organizace FAIRTADE garantuje cenu minimálně $3 za kilo kávy a k tomu prémii ve výši 14 % této částky. Cena kávy náleží farmáři a prémie putuje do sdružení, které část peněz využívá ke zlepšení kvality kávy a navýšení úrody. To může znamenat například investici do solární sušárny, aby pěstitelé nemuseli sušit kávu na asfaltu. Zbytek prémie se buď rozdělí mezi farmáře, nebo se investuje do společného projektu, jakým je například budování infrastruktury pro vesnice farmářů, žijících v izolovaných lokalitách.

Téměř dvě třetiny fairtadové kávy jsou pěstovány organicky“, připomíná Hana Chorváthová. „A co je důležité, žádná káva vypěstovaná v systému Fairtrade není ošetřena nebezpečnými pesticidy.“ To zlepšuje životní úroveň a pracovní podmínky farmářů a zároveň to má velký dopad na životní prostředí.

Jedním z míst, kde se lidé zastavují na šálek kávy pravidelně, jsou čerpací stanice. Již v roce 2006 se OMV, jako první rakouská síť čerpacích stanic, stala partnerem organizace FAIRTRADE. Od té doby si na všech jejich pobočkách VIVA mohou zákazníci koupit různé druhy fairtradového zboží. V současné době mohou právě zde řidiči ochutnat výbornou VIVA kávu s certifikací Fairtrade na všech VIVA pobočkách v devíti zemích, kde OMV funguje. Při počtu více než 1 000 000 zákazníků, kteří čerpací stanice OMV denně navštíví, má taková nabídka obrovský dopad,“ uznává Hana Chorváthová. Již 600 kg prodané kávy totiž zajistí obživu pro celou rodinu jednoho farmáře na jeden rok.

VIVA káva pochází z rukou farmářů z Nicaraguy, Brazílie a Indie. Všichni tito pěstitelé sklízejí kávu ručně a věnují velkou pozornost jejímu šetrnému zpracování. „Vidíme potřebu rozšířit povědomí o tom, že taková péče výrazně zvyšuje kvalitu kávy, a taková práce prostě musí mít svou cenu“, zdůrazňuje Hana Chorváthová.

VIVA káva šálek VIVA káva kelímek