Dynabook: 5 vlastností notebooku pro práci z domu

Práce z domu se stává normou mnoha společností a jedním z klíčů k dosažení potřebné efektivity a produktivity je výběr správných pracovních nástrojů pro zaměstnance.

Nejčastějšími pracovními zařízeními jsou dnes notebooky. Ty jsou k dostání v mnoha podobách – od těch s velkým displejem nahrazujícím stolní počítač přes přístroje s různými možnostmi konektivity až po ultralehké notebooky s velmi dlouhou výdrží na baterie. Podle společnosti Dynabook přispěl současný trend práce z domu ke změně vlastností, které od notebooků očekávají malé a střední firmy. Uživatelé preferují především snadné nastavení a ovládání, společnosti zase efektivní vzdálenou správu počítače. Které funkce by tedy neměly být při výběru notebooku podceňovány?

Displej pro práci na cestách

Výběr notebooku pro firemní využití často začíná velikostí displeje. Mnoho zaměstnanců vyžaduje dostatečně velký displej, který je vhodnou alternativou stolního počítače, ale současně kompaktní provedení pro snadné přenášení a práci na cestách. Vhodný kompromis nabízí notebooky s displeji o úhlopříčce od 13,3″ do 14,1″. Kromě velikosti je třeba brát v úvahu také rozlišení a dobrou viditelnost za všech světelných podmínek. Proto společnosti často vybírají přístroje osazené matnými displeji s antireflexní úpravou umožňující uživateli pracovat odkudkoli, třeba i venku.

Výkon, rychlost a provedení

V minulosti museli uživatelé volit mezi výkonem a výdrží baterie. Dnes tomu tak již není a pracovat na dálku je možné díky dostatečnému výkonu notebooků, který umožňuje vyřizování každodenních úkolů i s operacemi na pozadí, jako je například práce s daty v cloudovém úložišti či připojení do podnikové VPN. Při vzdálené práci je dobré myslet také na provedení celého přístroje. Například notebooky s magneziovým šasi jsou odolnější a lehčí na přenášení.

Klávesnice

Pohodlnou celodenní práci a potřebnou efektivitu zajistí také kvalitní klávesnice a touchpad. Klávesy by měly být optimálně rozmístěny a měly by poskytovat dobrou odezvu. Předcházet nepředvídatelným situacím pomáhá také klávesnice odolná proti polití. Vyhledávanou vlastností je podsvícení klávesnice, které umožňuje snadnou práci ve večerních hodinách nebo slabě osvětlených prostorách.

Konektivita a zabezpečení

Při práci z domova pracují uživatelé často z různých míst – od kuchyňského stolu přes ložnici po pohovku. Proto se hodí mít možnost počítač rychle uspat a následně znovu aktivovat. Biometrické ověření obličeje nebo otisku prstu celý proces urychluje a zároveň zabezpečuje přístup k uloženým datům. Pro práci u kancelářského stolu s monitorem je praktická také dokovací stanice s připojením Thunderbolt 3 nebo USB Type-C, která usnadňuje připojení externích periferií.

Multimediální funkce

Multimediální funkce jsou při výběru firemního notebooku často přehlíženy. Probíhající pandemie však zdůrazňuje potřebu vzdálené komunikace s interními týmy i zákazníky pomocí videokonferencí. Proto je dobré věnovat pozornost také kvalitě reproduktorů, mikrofonu a webkamery.