Druhý studený víkend v řadě může majitele chat a chalup kvůli zlodějům nepříjemně překvapit

  • Po slunečném víkendu přišly dva studené – to vždy znamená zvýšenou šanci pro zloděje, že zastihnou rekreační objekty opuštěné
  • Škody mohou skokově vyrůst až o desítky procent
  • Vykradačské gangy se naštěstí zatím drží zpátky – za 1. čtvrtletí bylo meziročně hlášeno o 17,5 % méně vykradených obytných objektů. Na druhou stranu PČR se podařilo zpětně zajistit pouze 1 % škod z 10,5 milionu.
  • Majitelé se i díky strachu z uprchlické krize naučili efektivněji zabezpečovat majetek, lidé jsou zároveň pozornější

V sobotu dopoledne polojasno a možná i teplo, pak teploty kolem 15 stupňů, déšť a vysoká vlhkost. Nadcházející víkend bude pravděpodobně názornou ukázkou aprílového počasí. Studené sobotní odpoledne a deštivá neděle však s největší pravděpodobností celou řadu rekreantů odradí od výletu na svou chatu nebo chalupu. Rekreační objekty tak budou již druhý týden bez kontroly, což zvyšuje šanci na jejich vykradení. Škody přitom nemusí být malé, naprostá většina chat a chalup už je totiž odzimována z prodloužených Velikonoc a je v nich uschována část sezonní výbavy.

Podle odborníků díky tomu mohou škody skokově vzrůst až o desítky procent. Průměrná škoda způsobená zlodějem u rekreačního objektu je 17,5 tisíce korun. Za první čtvrtletí se v součtu jedná již o 10,5 milionu korun. Dopadnout zloděje a vymáhat na nich škody však není jednoduché – i díky tomu se zatím z této sumy podařilo zajistit jen pouhé 1 %.
„Výši škody se přitom dá účinně předcházet efektivním rozmístěním bezpečnostních prvků,“ uvádí Jan Krupíř, specialista na zabezpečení objektů. „Podstatná část škod vzniká již při samotném vnikání zloděje do objektu. Je tedy vhodné zredukovat počet míst, kde je uložen majetek a věnovat se jejich zabezpečení tak, aby ho nebyl amatérský zloděj schopný překonat. Ostatní části objektu, ve kterých není co ukrást či poškodit, doporučuji zabezpečit spíše symbolicky, aby zloděj musel překonat překážku a naplnit tak skutkovou podstatu činu, ale zároveň objekt nepoškodil.“

Podle Krupíře je vhodné informovat se pravidelně u sousedů nebo obecního úřadu, zda se v obci nevyskytují zloději. Pokud se cílem vloupání stal některý z objektů v lokalitě, je pravděpodobné, že se objeví další. Lidé si zároveň – i díky strachu z uprchlické krize – více všímají neznámých osob v obci a dokáží tak na případné riziko upozornit. V takovém případě se vyplatí jet chatu či chalupu zkontrolovat. Pomůže také simulovat přítomnost majitele v objektu nebo co nejdříve doplnit zabezpečení objektu.
„Kvalitní zabezpečení má kromě vyšší bezpečnosti i určitý psychologický efekt, který může amatérské zloděje bez patřičného náčiní odradit od samotného pokusu vniknout do objektu,“ uvádí Jitka Vozábová ze společnosti TOKOZ. „Z naší zkušenosti pomohou nejen důležité úpravy, jako je výměna cylindrické vložky, ale i takové drobnosti, jako kvalitní visací zámek na brance či petlice na vstupních dveřích objektu. Zároveň můžeme říci, že lidé se v posledním půl roce díky celospolečenské náladě začali zabezpečení svých objektů více věnovat.“

V České republice je více než 420 tisíc chat a chalup, ročně jich je vykradeno více než 2500. Celková škoda, kterou zloději za rok majitelům rekreačních objektů způsobí, překračuje 42 milionů korun. Zajištěn je jen její nepatrný zlomek – asi 150 000 korun. Zhruba za třetinou krádeží vloupáním do chat a chalup stojí zkušení recidivisté – tedy ti, kteří mají dlouholeté zkušenosti s vytipováváním objektů, jejichž majitelé nebyli dostatečně opatrní. Letošní rok je však zatím v otázce počtu krádeží vloupání až překvapivě mírný. V případě obytných objektů (domy, byty, chaty a chalupy) počet vloupání za první kvartál meziročně klesl o 17,5 %. Tento trend však může být – tak jako v minulých letech – v některých obdobích dočasně přerušen a počet krádeží vloupáním může skokově vzrůst.