Dopřejte své knihovně jarní detox. Pomůže vám vysavač, soda i váha

Jaro je tu. S přibývajícím sluníčkem získáváme více energie a máme chuť pustit se do nových věcí. S radostí uklízíme zimní kabáty do skříní, na dno botníku schováváme kozačky a chytáme svěží jarní vzduch do oken. Co jej přinést i do naší knihovny? K životu se na jaře nemusí probudit jen zahrada, ale i knihy. Jak jim vrátit svěžest a provětrat police knihovny radí Kristýna Hladíková z knižního secondhandu Knihobot.

Vyluxujte knihovnu i knihy

Běžný prach utíráme každý týden. Ale přiznejte si – kdy jste naposledy vyndali všechny knihy z regálu, poctivě utřeli každou poličku a oprášili hřbety knih? Je na čase to změnit. Vyprázdněte celou knihovnu, utřete police vlhkým hadříkem a mezitím, co bude povrch schnout, vezměte knihu po knize a štětcem omeťte prach z horní části knih, na kterou nejvíce usedá prach. Pokud vás nebaví knihy ometat, stejnou službu vám udělá i obyčejný lux. Prach z knih vždy ale odstraňujte na sucho. Lehce navlhčit můžete pouze voděodolné pevné desky a otřít ulepená místa. Nebaví vás časté otírání prachu? Zvažte, zda si nepořídit knihovnu s prosklenými dvířky. Není sice módním výstřelkem, ale její praktická funkce je nedocenitelná. 

Provětrejte i obsah knihovny – třiďte

Aby byl úklid dokonalý, je třeba nejen otřít prach, ale protřídit i samotný obsah knihovny. Již při čištění si knihy můžete třídit na tři hromádky. Knihy, které už ve své knihovně nechcete, knihy, které mají vypadlé listy nebo uvolněnou vazbu a potřebují opravit, a knihy, které si chcete ponechat. Pokud svou knihovnu neprocházíte pravidelně, možná vás překvapí, kolik pro vás již nepotřebných titulů vám zabírá v policích místo. 

„Když při úklidu vytřídíte knihy a jsou v dobrém stavu, zkuste je prodat u nás v Knihobotu. Získáte peníze navíc a knihy udělají radost někomu dalšímu. Je ale nutné, aby neměly chybějící stránky a nebyly více než 30 let staré. To poznáte tak, že obsahují ISBN nebo čárový kód. Stačí, když je vyfotíte v komínku a fotku nám pošlete, abychom alespoň částečně posoudili jejich stav. Ani není třeba je nikam nosit, můžeme pro ně poslat kurýra až k vám domu na naše náklady,“ popisuje stále oblíbenější službu online prodeje knih z druhé ruky Kristýna Hladíková z Knihobotu. 

Do krabic jen s knihami, které chcete nemilosrdně zabít

Máte přebytečné knihy, ale nechce se vám je posílat dál? Nejste sami, jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé neposílají knihy dál, je citová vazba k nim. Ale knihy v krabicích by neměly být výsledkem úklidu. Budou jen zabírat další místo a stanou se z nich lapače prachu. Pokud máte ke knihám opravdu vztah, pošlete je rovnou dál. V krabicích nikdy nebudou mít dobré podmínky pro uchování. A když je nebudete mít po ruce, tak si na ně také za celý rok ani nevzpomenete.

„Lidé mají své knihovny často přeplněné a knihy tak nezřídka končí v krabicích, ať už na půdě nebo ve sklepě. Tam jsou ale daleko náchylnější k poškození, napadení plísněmi a ztrácí na hodnotě,” upozorňuje Hladíková a dodává: „Proto lidem radíme, protřiďte knihy tak, aby se vám do knihovny vešly. Ať má každý svazek své odpovídající místo a ty, které se nevejdou, prostě pošlete dál. Ke knihám v krabicích se nikdo nikdy nevrací a když je prodáte, udělají radost někomu dalšímu a budou tak moci dál plnit svůj účel.

Unavené stránky si zaslouží jarní detox

Máte mezi knihami své oblíbenkyně, které vás doprovází na dovolené, dělají společnost ráno u snídaně nebo zpříjemňují cestu do práce? Určitě je to na nich znát. Uvolněné listy, ulepená vazba, mastné skvrny…Je na čase udělat těmto věrným společnicím jarní detox. Fleky odstraňte na sucho gumou. Vždy gumujte jedním směrem, ať zamezíte potrhání stránky. Mastných skvrn se zbavíte stejně jako u oblečení pomocí savého papíru a žehličky. Zápach pak odstraníte tím, že stránky lehce posypete jedlou sodou, knihu zavřete a pár dní necháte uležet. Potom sodu vyfoukejte fénem nebo vymeťte. Uvolněnou vazbu nebo listy slepte. Izolepu ale do ruky neberte. Její lepidlo je agresivní, složení nestabilní a knížky ničí. Na pomoc si vezměte profesionální knihovnické pásky, které mají neutrální pH, jsou odolné proti stárnutí a žloutnutí a jejich papírové varianty neobsahují kyselé a dřevité látky, takže knihy nepoškodí. S většími opravami se nebojte zajít ke knihvazači. 

Chraňte své knihy před sluncem i nadváhou

Ačkoliv my se z jara nemůžeme sluníčka dočkat, knihy a slunečními paprsky se rozhodně nekamarádí. Přímé sluneční světlo ničí barvy na obálkách a rozpouští lepenou vazbu. Pokud máte některé knihy ve foliových obalech, může se stát, že se barvy z obálky k folii přilepí a z titulní strany se stane nepovedená koláž. Zkontrolujte tedy umístění knihovny či poliček, aby knihy zbytečně nebledly. Od věci není ani prohlédnout nosnost polic, zvlášť pokud využíváte nábytek, který pro knihy není primárně určený. Schválně si pár komínků knih zvažte. A jestli budou mít nadváhu, nemilosrdně přebytečná kila odstraňte. Nechcete být přeci svědkem knižní pohromy v podobě spadlé police, zničených knih nebo popadaných dekorací.

Hodí se vědět:

  • Nosnost police bývá obvykle 10 kg.
  • Při ukládání knih do knihovny z nich vždy vyndejte záložky a papírky s poznámkami. Dlouhodobě vložené papíry či dokonce věci knihy ničí.
  • Káva, kniha, cigareta? Při čtení dejte raději cigarety stranou. Papír kouř snadno absorbuje a zbavit knihu zápachu je obtížné.
  • Knihy do Knihobotu můžete poslat také přes Zásilkovnu nebo osobně donést na pobočku.
  • Chcete doplnit prázdné police? Knihobot má v nabídce přes 200 tisíc knih, které jsou ihned k dostání.