Do Ydistri investují miliony evropští top manažeři, Nation 1 i Menšíkův V-Sharp Alpha

Startup Ydistri, který se zaměřuje na optimalizaci skladových zásob a redistribuci deadstocku, zaujal hvězdné globální manažery i přední české investory a nabírá investice v celkové výši 2,5 milionu euro. Do Ydistri investuje úspěšný maďarský podnikatel a investor Marton Szoke (ex-manažer Yahoo), švýcarská investiční společnost Falco Capital, za kterou stojí bývalý CEO General Electric International, i tuzemský fond Nation 1 Marka Moravce. Startup se zároveň stává nejnovějším přírůstkem venture studia V-Sharp Alpha Michala Menšíka a Zdeňka Šoustala. Investice budou využity primárně na další expanzi a škálování služeb na zahraničních trzích.

Ydistri je cloudová aplikace, která dokáže eliminovat finanční ztráty plynoucí z problematiky „mrtvých“ skladových zásob – tzv. deadstocku.  Aplikace Ydistri využívá vlastní prediktivní a optimalizační algoritmus, díky kterému obchodníkům umožňuje takové zásoby efektivně přeposílat mezi prodejnami v rámci pobočkové sítě. Systém identifikuje všechny produkty s nadzásobou, najde pro ně nejvhodnější nové místo s dostatečnou poptávkou a navrhne jejich hromadný přesun v jedné ucelené zásilce. Řešení běží plně v cloudu, takže neklade žádné technologické nároky a je možné jej okamžitě implementovat.

Aktuálně má za sebou Ydistri již celou řadu úspěšných pilotních projektů s nadnárodními retailovými řetězci a výbornými výsledky. Firma se tedy již ocitla ve fázi, kdy chce zrychlit svůj rozvoj a posílit obchodní aktivity a nové klientské akvizice. Startup proto vyrazil do zahraničí hledat strategické investory: „Společně s finančními prostředky, bez kterých bychom nemohli firmu dále škálovat, jsme chtěli získat i strategické partnery, kteří nám se svými zkušenostmi a kontakty můžou pomoci dále expandovat,“ komentuje nové investice CEO Ydistri Roland Džogan.

Strategickými zahraničními investory, kteří mají ambicióznímu startupu společně pomoci s posílením pozice na trhu a akcelerací zahraniční expanze, se stávají švýcarská investiční společnost Falco Capital, za kterou stojí bývalý prezident a CEO General Electric International Ferdinando „Nani“ Falco Beccalli, a dále Marton Szoke, úspěšný maďarský startupový podnikatel, venture investor a bývalý CEO Yahoo! Hungary Labs.

K úspěchu napříč kontinenty má Ydistri pomoci fakt, že tzv. deadstock je v retailu skutečně globálním problémem s vysokými finančními i environmentálními náklady, který ovšem dosud není nijak systematicky řešen. „Náš tým si nese z minulosti silnou zkušenost z oblasti supply chain managementu a automatizovaného řízení zásob. Dobře tedy víme, že vzniku deadstocku v retailu nejde zcela zabránit a vypořádat se s ním efektivně není lehké. Naše řešení přináší obchodníkům zvýšení čistého zisku o 6-20 %, aniž by na jejich straně vyžadovalo investice do nových technologií nebo zásahy do kritických firemních procesů,“ komentuje nové investice CEO Ydistri Roland Džogan.

Kromě strategických zahraničních investorů má Ydistri silnou podporu i na domácí investiční scéně, přičemž kromě známého fondu Nation 1 Marka Moravce pomůže s rozvojem Ydistri i nové venture studio Michala Menšíka a Zdeňka Šoustala. Startup se ostatně v hledáčku skupiny V-Sharp ocitl již dříve, když se Menšíkova skupina stala prvním investorem v rámci samotného rozjezdu firmy. Vstup Ydistri do V-Sharp Alpha by nyní měl podpořit další akceleraci a systematický rozvoj projektu.

„Ydistri je dobrou ukázkou toho, jaké startupy jsou pro Alphu zajímavé. Jedná se o firmu se špičkovou technologií, která má za cíl řešit neefektivitu a myslí na udržitelnost. Navíc může zajímavě těžit ze synergií s ostatními startupy v rámci studia, a naopak jim také přinášet zajímavé příležitosti,“ komentuje vstup Ydistri do nového investičního studia investiční partner V-Sharp Alpha Mario Megela. „V Nation 1 rádi podporujeme tuzemské projekty s globálními ambicemi. Ydistri si navíc klade za cíl snižovat plýtvání a má technologie, u kterých věříme, že na tomto poli mohou mít skutečný dopad,“ dodává zakladatel a partner Nation 1 Marek Moravec.

Firma momentálně působí kromě České republiky a Slovenska také v Polsku, Německu a Maďarsku. Úspěšně rozbíhá projekty i v Jižní Americe či Rusku. Mezi její typické zákazníky patří například sítě lékáren, drogerií či prodejen kosmetických produktů. Svým redistribučním řešením startup zaujal i nadnárodní retailové řetězce, pro které je otázka udržitelné optimalizace zásob a logistiky čím dál důležitější, a to jak z pohledu finančního řízení, tak i společenské odpovědnosti. Získané investice Ydistri pomohou s dalším technologickým rozvojem celé aplikace a s posilováním obchodních týmů nejen v Evropě, ale také v USA a Asii, kde má společnost velké ambice.