Do Hedepy putuje dalších 50 milionů. Online psychoterapie láká klienty i investory

Online psychoterapeutická platforma Hedepy realizovala od svého vzniku již desítky tisíc sezení, a kromě rostoucí poptávky klientů tak opakovaně vzbuzuje i zájem investorů. Nyní se jí podařilo získat svou dosud nejvyšší investici ve výši 2,15 milionu euro, v přepočtu přibližně 50 milionů korun. Svůj podíl v Hedepy navyšuje většina stávajících investorů, tedy investiční fondy Nation 1, Purple Ventures a RSJ. Do platformy již potřetí posílá finance také angel investor Leoš Navrátil. Finanční prostředky použije Hedepy nejen na právě probíhající expanzi do čtyř dalších zemí, ale také na rozvoj psychiatrické online péče, na němž momentálně pracuje.

Hedepy funguje na českém trhu od roku 2020, již během prvních pár let se však platforma rozšířila i do dalších evropských zemí, čímž se jí daří zvyšovat povědomí o duševním zdraví nejen v Česku, ale také v zahraničí. Svůj úspěch přikládá společnost především pečlivému výběru kvalitních a certifikovaných odborníků, se kterými společně konstantně rozvíjí ideální podobu funkční online terapie. O tom, že Hedepy napomáhá stále více lidem k tomu, aby začali vnímat psychické zdraví jako prioritu, svědčí také čísla platformy z minulé roku, během kterého se na ní uskutečnilo téměř 50 000 psychoterapeutických sezení. Nárůst se přitom netýká pouze nových klientů, ale také těch stávajících, jejichž aktivita se meziročně zvýšila o 30 %.

S celým Hedepy týmem spolupracujeme velmi intenzivně, zejména v posledním roce. Portfoliově je to jedna z našich nejúspěšnějších společností, která nás přesvědčila především tím, že reálně pomáhá tisícům lidí napříč světem a zároveň se jí daří překonávat nastavené cíle. Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí takto silného hráče s celoevropskými ambicemi,”vysvětluje Marek Moravec z investičního fondu Nation 1.

Online psychoterapie dostupná firmám, studentům i rodinám s dětmi

Zájem o službu roste také ze strany firem, které ji využívají jako benefit pro své zaměstnance. Firemní terapie svým týmům poskytuje např. advokátní kancelář Havel Partners, společnost Tchibo či Multisport, celkově se tak Hedepy stará přibližně o 40 000 zaměstnanců.  Kromě firem spolupracuje společnost i s několika pojišťovnami a nově také se školami. Platforma chce tímto způsobem zajistit kvalitní psychologickou péči každému zájemci bez ohledu na jeho sociální status či místo bydliště a zároveň své uživatele motivovat k tomu, aby své psychické pohodě přikládali stejný význam jako fyzickému zdraví. 

Hedepy je momentálně aktivní celkem na 12 světových trzích, přičemž na čtyřech z nich si drží mezi poskytovateli online psychoterapií vedoucí postavení – konkrétně jde o Česko, Slovensko, Rumunsko a Řecko, stále rychleji přitom roste také v Polsku a na Ukrajině. Právě rozvoj platformy na dalších zahraničních trzích bude jednou z věcí, na kterou společnost nynější investici použije. V těchto týdnech totiž začíná působit také ve Finsku, Litvě, Estonsku a na Slovinsku. 

V rámci každé expanze potenciální trhy nejprve několik měsíců pečlivě analyzujeme a zjišťujeme, ve které zemi může naše platforma adekvátně pokrýt chybějící kapacitu odborníků a zároveň pomoci i těm, kterým na cestě k psychoterapii brání i jiné důvody než jen nedostatek kvalifikovaných terapeutů. Online terapie totiž často využijí i lidé, kteří sice chtějí své duševní problémy řešit, ale na klasické živé sezení se z různých důvodů nedostanou. S Hedepy mohou vyhledat potřebnou péči kdykoliv a řešit tak svou psychickou nepohodu okamžitě bez nutnosti čekat týdny či měsíce na volný termín,“ komentuje Lukáš Krčil, CEO a spoluzakladatel Hedepy. 

Digitalizace zdravotnictví umožňuje rychlejší a efektivnější léčbu

Kromě expanze plánuje Hedepy získanou investici použít také na spuštění další služby z oblasti duševního zdraví. Jako první v Česku totiž rozšiřuje svou nabídku také o online psychiatrickou péči, čímž reaguje nejen na akutní nedostatek psychiatrů, ale i na stoupající potřebu ze strany klientů. V rámci svého rozvoje navíc platforma pracuje také na vývoji mobilní aplikace, v jejímž prostředí si budou moci uživatelé nejen kontinuálně zaznamenávat, jak se v průběhu času cítí či co a jak ovlivňuje jejich každodenní rozpoložení, ale také se vzdělávat prostřednictvím dostupného edukativního obsahu. Aplikace jim tak umožní pracovat na sobě nejen v době sezení, ale také mimo něj. 

Hedepy aplikaci navrhujeme tak, aby sloužila jak našim uživatelům, tak samotným terapeutům. Ti totiž budou moci jejím prostřednictvím monitorovat stav svých klientů a následně těmto informacím uzpůsobit další průběh léčby. Lidé se tak budou moci péči o své duševní zdraví věnovat i mimo jednotlivá sezení a terapeuti budou zároveň lépe připraveni na navazující setkání. To vše může následně ovlivnit rychlost, se kterou se dostaví první výsledky psychoterapie,“ doplňuje Roman Zámečník, spoluzakladatel společnosti Hedepy.

Budoucnost psychoterapie: kvalitní a dostatečná péče jako celosvětový standard  

Hedepy tak investice napomáhá v plnění dlouhodobé vize, totiž propojovat špičkové odborníky v oblasti duševního zdraví s klienty napříč danou zemí a pomocí technologií tak poskytnout potřebnou péči každému, kdo o ni projeví zájem. V roce 2022 se na platformě uskutečnilo v rámci všech zemích, kde Hedepy působí, o 410 % sezení více než v roce 2021, kontinuálně přitom rostl také průměrný počet terapií na jednoho klienta. Ukazuje se tak, že si lidé stále silněji uvědomují, nakolik je v péči o duševní zdraví důležitá prevence. 

Zájem o služby platformy přitom neroste jen ze strany uživatelů, kterým je schopna vyhledat dostupného odborníka do několika minut, ale rovněž ze strany kvalifikovaných terapeutů. Těm totiž Hedepy nepřináší pouze klientelu, ale také možnost profesního růstu. V rámci komunity podstupují pravidelné invervize a supervize, na základě dat si navíc mohou snadno ověřit, zda jsou klienti s jejich přístupem spokojení a případně i porovnat své hodnocení s dalšími odborníky. Platforma tak poskytuje prostředí k seberozvoji nejen uživatelům, ale také samotným terapeutům.