Dnes uplynulo 160 let od úmrtí Boženy Němcové. Za její korespondenci nebo Babičku lidé stále utrácí tisíce

Dnes (21. ledna) uplynulo 160 let od úmrtí Boženy Němcové. S jejím dílem se během svých školních let prostřednictvím pohádek nebo Babičky setkal každý. Jak je na tom po více než století tvorba této slavné české spisovatelky? Knižní secondhand Knihobot, který za loňský rok prodal téměř půl milionu knih, se podíval na prodejnost jednotlivých titulů.

Koupí si někdo dnes Babičku? Ano a dokonce klidně z druhé ruky. Knihobot prodal za loňský rok desítky kusů a mezi nimi i raritní vydání z roku 1903 s kresbami od Adolfa Kašpara. Ačkoliv byla kniha ve velmi špatném stavu, zákazník si ji pořídil za 3 tisíce korun. „V knihovnách čtenářů má Babička i po více než sto letech své místo. Pokud se někdo rozhodne poslat ji dál, nemá problém ji prodat. Obvykle se prodá za 50 až jeden tisíc korun. Cena se odvíjí od konkrétního vydání. ”, dodává Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu. Prvorepubliková a ještě starší vydání šplhají k tisícům. Lidé dokážou ocenit kvalitu jednotlivých vydání a klidně dají přednost knize z druhé ruky před novou. Příkladem je třeba vydání s ilustracemi Martina Velíška. 

Pokud byste se chtěli o životě Boženy Němcové dozvědět více, doporučujeme si prolistovat její Korespondenci. Tato čtyřdílná série obsahuje její i přijaté dopisy z let 1844 – 1862. Díky tomu, že autorka používala korespondenci k reflektování každodenních událostí, čtenář získá téměř dokumentární obraz autorčina života v příslušném období. Vzhledem k nedostatku na knižním trhu stojí jeden díl na Knihobotu i přes 2 tisíce Kč. 

Pohádky či povídky v nejrůznějších vydání seženete do stokoruny. „Ačkoliv se může zdát, že Němcovou má doma každý, není tomu tak. O její knihy i pohádky pro děti je stále zájem a během roku jich prodáme stovky.”, doplňuje Hladíková. Pohádky se podle Hladíkové mezi domácnostmi točí. Kdo má odrostlé děti, pohádky posílá dál, kdo má malé ratolesti, rád je zase za pár korun koupí. Stále tak platí, že pohádky Němcové patří k české klasice a pár generací na nich ještě určitě vyroste.